tiistai 2. heinäkuuta 2013

Saint Tropezin aurinkoa

Ehkä kaikkien aikojen suurin pikniksuosikki minun korissani on St. Tropez - salaatti, jota ex tempore-piknikeille on Stockan Herkusta kannettu selkä vääränä jo vuosikausia. Salaattia voi kiittää siitä, että minäkin opin parsakaalta arvostamaan. 

Nyttemmin sitä tehdään hieman sovellettuna ihan itsekin, ja melkoisia satseja kerralla tehdäänkin, sillä tämä uppoaa ihan kaikkiin. Uskallan jopa sanoa tämän olevan jopa parempaa kuin esikuvansa. Oman makunsa mukaan tähän voisi lisätä myös oliiveja (joiden syöjiä ei meidän seurueessamme tänään ollut) tai hyvää mozzarellaa. Toisinaan olemme tähän lisänneet myös serranokinkkua tai chorizoa (niitä leikkeleversioita). 

Kanaksi voisi toki paistaa sellaisia ohuenohuita, rasvattomia, nahattomia... ei, ei kyllä voisikaan. Kyllä kanan pitää olla luussa ja nahassa paistettu - ne antavat niiiiiiiin paljon enemmän makua. Halutessaan kanan voi korvata kunnon palvikinkkulohkareilla. Tai toki lihan voisi jättää kokonaan pois kasvisyöjien versiota varten. Välimerellisessä yrttiöljyssä (valkosipulia, basilikaa, timjamia, rosmariinia...) napaksi paistetut tai marinoidut sienet toimisivat myös - resepti näille tulossa blogissa!

Ja heleppohan tämä on kuin mikä kun kastikekin tulee ihan itsestään!

Pääruokana annoksesta riittää kahdeksalle, osana piknik-ateriaa 14-16 hengelle

3 kanan reisikoipea tai rintaleikettä
250 gr tricolori-pastaa
1 punasipuli
1 parsakaalen pää (n. 400 gr)
390 gr purkki latva-artisokan sydämiä 
1/2  330 gr purkista aurinkokuivattuja tomaatteja basilikaöljyssä
4 valkosipulinkynttä
muutama kourallinen basilikan- tai rucolanlehtiä
suolaa, pippuria

Ota kana huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Paista sitä 175 asteessa 45 minuuttia tai kunnes nahka on rapsakoitunut kauniin ruskeaksi ja lihanesteet ovat kirkkaat. Anna jäähtyä ja kuutioi haluamasi kokoisiksi lohkareiksi.

Leikkaa punasipuli ohuehkoiksi siivuiksi ja valkosipuli niin ohuiksi kuin pystyt. Laita nämä tarjoiluastian pohjalle.

Keitä pasta suolatussa vedessä paketin ohjeiden mukaan ja höyrytä samalla sopivan kokoisiksi pienitty parsakaali. Kun se on kypsää, kumoa tarjoiluastiaan ja pidä hetken aikaa peitettynä - näin pastan lämpö pehmentää sipuleitakin.

Valuta artisokansydämet (mikäli öljyssä säilöttyjä, säästä liemi ja käytä se salaatinkastikkeena tai antamaan lisämakua paistamiseen) ja leikkaa tarvittaessa pienemmiksi paloiksi.

Sekoita varovasti kana, parsakaali, artisokansydämet ja myös pienemmiksi paloitellut aurinkokuivatut tomaatit pastan joukkoon. Kaada päälle aurinkokuivattujen tomaattien öljyä kastikkeeksi, mausta reippaasti suolalla ja pippurilla ja kääntele ennen tarjoilua salaatin sekaan basilikan- tai rucolanlehdet.





8 kommenttia :

  1. Ihana salaatti! siinä yhdistyvät kaikki suuret ruokarakkauteni: parsakaali, artisokka ja pasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikö :-)! tuo on kyllä aika kiitollinen "kaatopaikka" melkein mille tahansa!

      Poista
  2. Vou,tässä salaatissa on jo makua!

    VastaaPoista
  3. Ihanalta kuulostaa. Pastasalaattia ei olekkaan tullut miesmuistiin tehtyä.

    VastaaPoista
  4. Jopa taas makunystyröitä kutkuttaa ... ihan hulluna oon ... tällaisiin ruokaisempiin salaatteihin :) Näin vuosia sitten jossain italiaano-gangsteri-filmissä, miten valkosipulia leikattiin paperin ohueksi partaterällä, koska mamma oli niin opettanut. Itse olen tyytynyt mandoliiniin tai santoku-veitseen, vaikka muija joskus asiasta naputtaakin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aah - Goodfellasin kokkauskohtaus :-) se on ihan klassikko!

      Tämä on kyllä hyvä ja niiiiiin helppo!

      Poista