maanantai 8. heinäkuuta 2013

Kirsikkaclafoutis



Vastaleikattu ruoho, pilvettömällä taivaalla huutelevat lokit, auringossa hehkuva iho, rantavedessä uitetut varpaat,  ilmassa leijaileva grillintuoksu... Kyllä kesä vaan on jotain ihan muuta. Ja sitten on vielä kaikki se tuore tarjonta! Niinkuin marjat! 

Kotiinkulkeutunut kirsikkakilo olisi varmasti (ja helposti) huvennut ihan sellaisenaankin, mutta onneksi itsehillintää riitti sen nelisenkymmentä minuuttia mitä tämän Ranskan-herkun valmistus vaatii. Ja ainekset on jokaisella varmaan jo valmiina kaapissa. 

Kirsikka on se klassinen täyte tähän, mutta tähän voi käyttää aika lailla mitä tahansa marjaa - kunhan se ei ole kovin ylikypsä ja mehuisa. Meillä tätä on tehty myös nektariini-rosmariini-versiona. Mes dames et messieurs: clafoutis!

Rakenteeltaan clafoutis on pannukakkumainen ja muistuttaa minua niistä lukemattomista flaneista joista minä (ja vyötärönympärykseni) Bretagnessa olemme saaneet nauttia. 

Älä muuten säikähdä: uunista tullessaan tämä pullistelee houkuttelevana kuin viiden tähden hotellin untuvapeitto, mutta jäähtyessään pinta laskee ja rakenteesta tulee kiinteämpi.

8 annosta

4 munaa
2,5 dl täysmaitoa (tai 2 dl maitoa ja 1/2 dl kermaa)
1,5 tl vanilja-aromia/ 1,5 tl vaniljasokeria/ 1 vaniljatanko
1 dl sokeria
1,5 dl jauhoja
ripaus suolaa

1/ 4 kg kirsikoita

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Poista kirsikoista kivet ja asettele kevyesti voidellun piirakkavuoan (halkaisijaltaan 26 cm) pohjalle, leikkuupinta ylöspäin.

Vatkaa munat ja sokeri sekaisin vaaleankeltaiseksi vaahdoksi. Lisää vanilja ja maito ja sekoita. Ripottele sitten jauhot taikinaan ja kääntele nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada varoen marjojen päälle ja paista uunissa 35-45 minuuttia, kunnes taikina pullistelee kauniin kullanruskeana. Anna jäähtyä, ripottele päälle tomusokeria ja tarjoile. Marjakompotin, vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. 




8 kommenttia :

  1. Oi, oi, mitä kirsikoita!
    Clafoutis on tosi hyvää, sekä tuoreeltaan että seuraavan aamun aamupalalla. Olemme tehneet sitä kirsikoiden lisäksi ainakin luumusta, mansikoista, karpaloista ja tyrneistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no on! ainakin minun makuuni se itse asiassa vain paranee, mitä pidempään saa asettua, joskin itsehillintähän siihen ei riitä... ;-) mansikat kuulostaa kyllä aivan ihanilta! minkälaista tuli? eikö mennyt liian veteläksi?

      Poista
    2. Vetelyyttä mekin pelkäsimme mutta turhaan, hyvää tuli. Meillä oli aineksina 100 g ruokosokeria, 3 munaa, 125 g vehnäjauhoja, 1/4 tl jauhettua vaniljatankoa ja 3 dl täysmaitoa, mansikoita lähes koko piirakkavuoan pohja peitossa (mies pääsi laittamaan ne...)

      Poista
    3. kuulostaa vaan paremmalta ja paremmalta :-) kiitos vinkistä - pitääpäs laittaa tuokin työn alle!

      Poista
  2. Clafoutis on yksi meidänkin suosikkejamme ja säännöllinen vieras ruokapöydässä, milloin milläkin höystettynä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onhan se reilua että jotain hyvää sieltä ranskanmaaltakin on tullut ;-)

      Poista
  3. Ou,nam nam. Clafoutis on nii hyvää!

    VastaaPoista