torstai 7. helmikuuta 2013

Albondigas en salsa de tomato - espanjalaiset lihapullat

Ehkä kauneinta mitä Herrasmies on allekirjoittaneelle koskaan sanonut, on se, kun hän Ruotsissa asuessaan kommentoi vierailuani silloiseen keittiöönsä: hänen mukaansa silloin kun olen paikalla, talo tuoksuu kodilta. Awwwww.

Ja mikäs sen kotoisampaa on kuin lihapullat. Tai espanjalaisittain albondigas. Jo sen nimi kertoo etenkin Andalusiassa yhä näkyvästä arabivaikutuksesta, sillä se tulee arabian kielen sanasta al bunduq. Sana tarkoittaa hasselpähkinää, joka kai viittaa siihen pyöryköiden ulkonäköön. 





Albondigas on yksi yleisimmistä tapas-ruoista ja niinkuin meidän omilla mummon lihapullillakin, reseptejä on yhtä paljon kuin on cocinoita. Tässä minun. Tämäkin resepti vaihtelee mielialan ja käytettävissä olevien tykötarpeiden mukaan- tänään se oli tällaista. Pehmitän lihapulliin käyttämäni sipulin öljyssä ennen taikinaan lisäämistä, mutta tämäkin on makuasia- jotkut taas tykkäävät sipulin antamasta purutuntumasta. Sipulin pehmittämisen  jälkeen freesaan sipulin kanssa öljyssä mausteetkin, jotta ne vähän siitä heräisivät. Jotkut taas eivät.


Mieltymysten mukaan tähän voi käyttää niin possua, nautaa kuin kanaa. Tai niiden sekoitusta. Meillä jauheliha on yleensä nautaa. 

Monesti resepteissä näkee käytettävän kananmunaa, mutta itse jätän sen pois- lihapullien rakenne kun on silloin pehmeämpi. En myöskään paista niitä ensin, vaan annan niiden kypsyä tomaattikastikkeessaan, jolloin ne imevät itseensä myös sen makua ja säilyen mehevinä. Jotkut pyörittelevät lihapullat ensin jauhoissa, jolloin se osaltaan suurustaa myös kastiketta. Mutta makuasia tuokin.

Leivän liottamiseen monet käyttävät maitoa, minä taas joko ohennettua tomaattikastiketta tai, kuten nyt, lihalientä. Mutta taaskin: ihan oman maun mukaan!

Andalusia ja etenkin Jerez on tunnettu sherrystään, jota monet käyttävät kastikettaan (ja toisinaan myös lihapulliaan) terästämään. Meillä ei sherrynjuontia ole vielä opittu, joten sitä ei ole koskaan kaapinpohjallakaan pyörimässä. Niinpä korvaan sen kuivalla valkoviinillä. Sitä kun meillä aina on.

Tomaattikastikeen tekee itseäänkunnioittava kotikokki toki itse paahtamalla tomaattinsa ja sipulinsa ja soseuttamalla ne ja keittämällä sitten kokoon mutta tölkeissä saa sen verran hyvää paseerattua tomaattia (tai muita tomaattisäilykkeitä, ihan oman kannan mukaan), että oikaisin tuossa ihan häpeilemättä.

Tapas- annoksena teen pallukoista yleensä isompia, jolloin reseptistä tulee n. 15 kappaletta. Normikokoisia tästä tulee n. 24.


5 tapasannosta


400 gr jauhelihaa 
2 valkoista leipäviipaletta 
(itse käytin paahtoleipää)
0.6 l lihalientä
400 gr paseerattua tomaattia
1 pienehkö sipuli
2 tl pimientoa 
(normaali paprikajauhe käy mainiosti) 
1 tl kanelia
2 pientä tai 1 iso valkosipulin kynsi 
(jos käytät jauhettua, 1 runsas tl)
1 pieni chili hienonnettuna
loraus valkoviiniä
suolaa, pippuria
1 reilu ruokalusikallinen korianterinlehtiä hienonnettuna
1 kourallinen persiljaa hienonnettuna
valkoviiniä




Laita leivänpalat kulhoon likoamaan n. puoleen desiin lihalientä. Kuumenna sillä välin öljyä pannussa. Pehmennä siinä hienonnettu sipuli. Kun se on pehmeää, lisää mukaan puolet paprikajauheesta, chili, puolet kanelista ja valkosipuli. Kaada mukaan loraus valkoviiniä ja pyörittele seosta hetki kuumalla pannulla. Lisää lionneeseen leipään. Lisää jauheliha ja korianteri sekä puolet persiljasta. Mausta suolalla ja pippurilla. Vaivaa taikinaksi. 

Anna maustua noin puoli tuntia kylmässä. Pyörittele sitten tasakokoisiksi pyöryköiksi. 

Kuumenna pannu, jossa freesasit sipuli- mausteseosta. Kaada pannulle toinen loraus valkoviiniä irroittaaksesi kaikki pannuun jääneet maut. Lisää loput paprikajauheesta ja kanelista. Kaada sitten sekaan paseerattu tomaatti sekä loput lihaliemestä. Anna tarvittaessa kiehua kovalla lämmöllä hieman kokoon.

Pudota pallot kastikkeeseen. Käsittele niitä hellävaroen, etteivät ne rikkoonnu. Anna porista kannen alla hiljaisella lämmöllä n. 10-15 minuuttia. Ei ole niin tarkkaa- koska pullat ovat kastikkeessa, eivät ne kuivu, vaikka ne hetkeksi unohtaisikin viiniä siemaillessaan.

Lisää lopuksi loput persiljasta ja tarjoile. Vaikka sen loppuviinin kanssa...





13 kommenttia :

  1. Yo no como carne....mutta hienolta näyttävät nuo pyörykkäsi:)Ja hyvät kuvat:) Olisko mitenkään mahdollista saada tuo sananvahvistus pois näistä kommenteista?

    VastaaPoista
  2. Tuosta alemmasta kuvasta tuli ihan vahingossa jotenkin niin tyylikäs etten ollut omakseni tunnistaa ;-) Mikä on sananvahvistus? Onko se joku sellainen "todista ettet ole robotti"- toimenpide?

    VastaaPoista
  3. Juu se että pitää laittaa se numerosarja ja joku kirjainyhdistelmä.Tosi ärsyttävä homma.Sen saa poistettua asetuksista....

    VastaaPoista
  4. Ooh, tosi kauniisti sanottu mieheltäsi. <3 Olen samaa mieltä purkkitomaattien kanssa, varsinkin Suomessa kannattaa turvautua tölkkikamaan tomaattisesongin ulkopuolella ihan suosiolla, me thinks.

    Ja superkauniit pullat myös, mun suosikki on ylin kuva.

    VastaaPoista
  5. Joo, toisinaan niitä suuria tunteenpurkauksia joutuu vähän tulkitsemaan... :-)Ei musta ole oikein tuota jauhelihaa dissaamaan- sen verran usein sitä näköjään tulee varioitua!

    VastaaPoista
  6. Aijai.. näitä katsellessa tulee kyllä matkakuume Espanjan tapasbaareihin.. Herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
  7. Tästä on tullut mun suosikki, googlaten löysin blogisi! Tosi hyvää, nam, kiitos!

    VastaaPoista
  8. No kyllä tuli reseptilläsi maukkaita llihapullia todellakin. Minä ja vieraani tykättiin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana kuulla :-) nämä on kyllä reseptihakujen mukaan ollut alusta saakka niitä ihan suosituimpia!

      Poista
  9. Hei sopisko ton lihapullakastikkeen kanssa ihan perus perunamuussi, jos pääruuaksi haluais tehä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ihan varmasti ;-) suosikkitwistini perunamuusiin on kuitenkin se (paitsi että pitää olla oikeaa lajiketta ja höyryttää ne ensin kuiviksi ennen puristamista perunalumeksi) on voin ruskistaminen ;-) antaa upean toffeisen paahteisen maun!

      Poista