keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Tapas-muikkujaJokseenkin kateellisena olen seuraillut muissa blogeissa juuri nyt elettävää mökkiunelmaa, jossa oman laiturinnokassa käydään verkoista noutamassa päivän saalis, jonka kylkeen pyöräytetään omalta maalta uuden sadon kasviksia ja oman yrittätarhan antimia. Minä ja visani kun joudumme tyytymään sadonkorjuuseen Stockmannilla...

Vaan ei se kateus luonnetta kasvata, joten parempi kanavoida sekin energia johonkin muuhun! Niinkuin kalojen perkaamiseen. Jossa olen alun vaikeuksien jälkeen päättänyt kehittyä olympiatason virtuoosiksi. Tämän päivän savotassa siirryttiinkin ihan toisen kokoluokan veijareihin - muikkuihin. Niiden perkaaminen olikin ihan... no,  pikkujuttu. Leikataan pää irti, vedetään saksenkärjellä maha auki, koukataan sormella sisuskalut ulos, levitetään kala auki ja nostetaan se selkäranka ruotoineen pois. 

Boquerones, öljyssä säilötyt ja etikassa marinoidut pikkukalat ovat yksi Herrasmiehen lempitapaksista. Oikeasti niihin käytetään meillä sardellina tunnettuja pikkukaloja, mutta ihan huoletta niitä voi tehdä tutusta ja turvallisesta muikusta tai silakasta. Loisriskin vuoksi on boqueronet Espanjassa vuodesta 2006 pitänyt pakastaa ennen marinointia vähintään 24 tunniksi ja samaa suosittelen näillekin. 

Eri vaiheidensa johdosta tämä onkin aika aikaavievä, mutta sitäkin vaivattomampi - työtä tämä ei vaadi juuri lainkaan. 
Tapaksena tästä riittää 4-6 hengelle

500 gr muikkuja

2 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl vettä
reilu 1 rkl suolaa

1 sitruunan kuori
3 dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
persiljaa


Perkaa kala edellämainitulla tavalla. Pakasta 24 tunniksi ja anna sitten sulaa. 

Taputtele kuivaksi ja levitä laakeaan astiaan. Ripottele kerroksien väliin suolaa - ideana kuulemma on, että kala ei ime itseensä enemmän suolaa, kuin mitä se tarvitsee. Kaada sitten päälle viinietikka ja anna marinoitua 10 tuntia. Loppua kohden niitä voi käydä vähän tarkistelemassa. Jos näyttää että ne alkavat ylikypsyä (= kovettua), on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Huuhtele kalat pikaisesti tai valuta läviikössä noin puolen tunnin ajan. Kuori sitruunasta kuori ja siivuta valkosipuli ohuiksi siivuiksi. Levitä sitten astiaan kerroksittain sitruunankuoren, valkosipulin, persiljan  ja oliiviöljyn kanssa. Kalojen tulee olla kokonaan oliiviöljyn peitossa - tämä on avain niiden säilymiseen. 

Anna maustua kylmässä toiset 24 tuntia ja tarjoile persiljan kanssa. 
5 kommenttia :

 1. on se sitten hassua miten pririteetit muuttuvat, kyllä boquerones kelpaisi ja sää haluut muikkuja!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta :-)en usko muikkuja edes syöneeni Kuusamon sukulaisissa vietettyjen lapsuudenkesien jälkeen!

   Poista
 2. Helou, ne vaaleaksi marinoituneet boqueronesit on aivan parhaita! Saadapa niitä kaupasta täällä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä reseptillä pääsee aika lähelle boquerone-taivasta :-)

   Poista
 3. Mitä tuolla vedellä tehdään tuossa reseptissä?

  VastaaPoista