torstai 19. maaliskuuta 2015

Mango-chilikana eli flunssantappoase sekä Sartori Marani Appassimiento

* * * 


* * * 

Kevät on tuonut mukanaan paitsi ne valoisammat päivät, myös saakelin sinnikkään kevätflunssan. Viikon sitä kärsittyä oli aika ottaa käyttöön järeämmät aseet: mango-chili-inkivääri-kookoskanaa, siis.

Tämä on niitä ruokia, joita olen kokannut jo vuosia, mutten vielä koskaan ole reseptiä saanut kirjoitettua. Kissabloggari tällä on tyttärensä kanssa hurmattu jo aikapäiviä sitten, nyt oli Naapurinpojan vuoro. Osui ja upposi tähänkin yleisöön  ja sitä tehtiin heti seuraavana viikonloppuna uudestaan, viinitastingin myötä. 

Loput lähtivät muruselle uuteen työhön evääksi  - kuinka muutenkaan kuin tiffin-boxissa (!) Mahtaa se poika herättää kummastusta kodin ulkopuolellakin...

Käyttämäni kana oli kiinalaisen sitruunakanan yhteydessä saatuja Jyväbroilerin rintafileitä, joissa on kokoa ja mehukkuutta. Niillä ohuenohuilla laihisläpysköillä en suosittele edes kokeilemaan...

Makua mango-chili-inkiväärikookoskanassa on, mutta pöydässä tämä on alle puolen tunnin. Ja on niin maidoton kuin gluteenitonkin. Pistäs siis padat porisemaan!





Mango-chili-inkivääri-kookoskana:

Neljälle

4 kanan maustamatonta rintafilettä
suolaa, valkopippuria

Mango-chili-inkivääri-kookoskastike:

4 cm pala tuoretta inkivääriä (hienonnettuna 2,5 rkl)
1-2 punaista chiliä hienonnettuna
2 isoa valkosipulinkynttä (hienonnettuna 2 rkl)
1 limen mehu ja raastettu kuori
1 rkl curryjauhetta
1/2 kanaliemikuutio liuotettuna 1,5 dl kiehuvaa vettä
2,5 pientä tölkkiä (á 125 gr) mango- lastenruokasosetta
1 rkl soijakastiketta
2,5 dl kookoskermaa (se kookosmaitopurkin päällimmäisenä oleva paksu osa)

paistamiseen: ruokaöljyä
tarjoiluun: 1 puska korianteria hienonnettuna, kahden kevätsipulin varret hienonnettuna

Kuullota valkosipuli, chili ja inkivääri muutamassa ruokalusikallisessa öljyä. Lisää sitten curryjauhe, pyörittele sitä öljyssä hetki ja lisää sitten limen kuori ja mehu sekä soijakastike.

Kaada kattilaan kanaliemi, mangosose ja kookoskerma ja keitä kymmenisen minuuttia kunnes kastike hieman paksuuntuu.

Taputtele fileet kuiviksi ja leikkaa poikkisuuntaan noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Suolaa ja pippuroi ja paista muutamassa erässä kuumalla pannulla pikaisesti niin, että pinnat saavat hieman väriä. Siirrä kastikkeeseen ja anna hautua keskilämmöllä kunnes kanat ovat kypsiä - koosta riippuen 10-15 minuuttia.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa soijaa. Lisää kastikkeeseen korianteri- ja kevätsipulisilppu ja tarjoile riisin kanssa. 




Normaalisti olisin varmasti hakenut tälle kaverin Alsacesta, todennäköisesti sieltä hyväksi havaitun Wolfbergerin valikoimista - Gewürtztraminerissa esimerkiksi olisi sellaista makeutta, joka sopii chilin ja inkiväärin mausteisen poltteen seuraksi erinomaisesti.

Nyt meiltä kuitenkin sattui löytymään tätä uutta tuttavuutta: Venetolaisen Sartorin Marani Appassimientoa (11,99 €)

Garganega on nimenomaan Italian Veneton alueella paljon kasvatettu rypäle ja Soaven peruskivi. Siinä on pirteää ja yleisvaikutelmaa raikastavaa sitruksisuutta, mutta varsin kehittynyttä hedelmäisyyttä, joka yhdessä (mm. tynnyrikypsytyksen tuoman) kevyen mausteisuuden kanssa tekee tästä oivan valinnan esim. juuri itämaisille ruoille. 

Nimensä mukaisesti viini on valmistettu appassimiento- menetelmällä, jossa rypäleitä kuivatetaan jonkin aikaa (tämän viinin kohdalla 40 päivää) ennen niiden puristamista. Tämän "rusinoinnin" tuloksena viineissä on tiivistynyt, runsaampi maku. Hauska tuttavuus!

Ja hei, viinin nimi on kunnianosoitus viinitarhan perustajan vaimolle. Iiks  




Ja nuo linnut? Rajasthanilainen papukaijaketju, jonka linnut kuulemma tuottavat hyvää onnea samalla kun sen päässä oleva kello karkoittaa pahoja henkiä. No lottovoittoa ei ole vieläkään kuulunut, mutta toisaalta eipä ole ovella näkynyt Jehovan todistajiakaan...!

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         

21 kommenttia :

  1. Mä rakastan, rakastan, rakastan, RAKASTAN tätä ruokaa NIIIN paljon <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ihan sua ajatellen sain tämän vihdoin julkaistuakin <3

      Poista
  2. Mango <3
    Nousisikohan tämä vielä korkeammalle levelille tuoreella mangolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itse asiassa ei. Tai no, on silläkin kokeiltu, mutta ihan just tarpeeksi kypsiä on niin vaikea saada käsiin ja jos ne on yhtään alle sen, on lopputulos ja se "mangoisuus" kumman vetinen. Mangon rooli kun tässä on tuoda sitä makeutta tasapainottamaan tuota tulisuutta ja ainakin itse olen huomannut, että tasalaatuisinta saa (joka kerta), kun tekee babyfoodista.

      Poista
  3. Kiitos reseptistä! Tuli aivan ihanaa :P ja muutkin tykkäs!! :)

    VastaaPoista
  4. Voi että miten herkullisen näköistä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :-) sitä se kyllä onkin! Uskallan suositella ihan tosissani - olen viikonlopun aikana kuullut kehuja myös muilta :-)

      Poista
  5. No, taatusti pistän jonain päivänä. Todella herkun näköistä ja kuuloista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ooh <3 kanaguru :-) muista tulla raportoimaan tuloksista!

      Poista
  6. Moikka! Resepti kuulostaa aivan todella herkulliselta! :) Osaatko kertoa voiko kookoskerman korvata jollain? Esim. tavallisella kermalla? Perheessä monta pähkinä-allergikkoa :| :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sitä se on. Varmaan sen voisi tavallisella kermalla korvata, kookos vain antaa siihen sen paksun rakenteen ja makeahkon, muita aasialaisia ja tulisempia vivahteita tasapainottavan säväyksensä. Eipä ole muuten tullut mieleenkään että kookos on tosiaan pähkinä... :-/

      Poista
    2. Yleensä kookos (ja myös esim. muskottipähkinä) sopii pähkinäallergiselle... nimimerkki samojen ongelmien kanssa painiva :) http://www.pirkanmaanallergia.fi/ruokaohjeet/tieto/muut_ruoka_allergiat.html

      Tämä ohje on ehdottomasti viimeaikojen lemppareita :)

      Poista
    3. ja taas opimme jotain uutta :-) ihana kuulla että muutkin ovat ihastuneet tähän!

      Poista
  7. Jo vähän vanhempi resepti ja inkiväärikin unohtui kauppaan, mutta voi vitsi että tuli hyvää! Pitkään aikaan en ole keksinyt kanasta mitään uutta ja hyvää, joka oikeasti maistuisi ja jota haluaisi syödä toistekin, mutta tämä....! Kiitos. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. iiiiiihana kuulla :-) tämä on meidän luottoreseptejä joka ei onneksi vaadi edes hirveästi aikaa <3

      Poista
  8. Todella maukasta arkiruokaa :)

    -Timo

    VastaaPoista
  9. Me lisäsimme kasviksia, käytimme tuoretta mangoa ja vaihdoimme curryjauheen pasteen.. Tosi hyvää tuli. Kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  10. I were built with a positive housing refinance knowledge about Prime - Lending. mortgage calculator canada Estatik Mortgage Calculator enables your website visitors to estimate their home loan repayments. mortgage calculator canada

    VastaaPoista