maanantai 29. heinäkuuta 2013

Hulluna halliin osa 2

Pakastimeton, autoa-omaamaton keskustaeläjä ei edellämainituista syistä löydä itseään kovin usein säilömässä oman pihan satoa talven varalle. Tai marjametsästä. Tai sienimetsästä. Vaikka hinku sinne kyllä onkin. Jonkinlaista apua asiaan tuovat toki nuo metsättömyyttä kompensoivat kauppahallit, joiden tarjonta on myös juuri nyt parhaimmillaan.
Vaan niin ovat kyllä hinnatkin.

Tuota kotimaisen suosimista joutuu miettimään täällä(kin) moneen otteeseen. Selväähän on, että eivät tällaiset paikat ja erikoisliikkeet pelkällä hifistelijöiden ihastelulla elä - jollain se on elanto ihan oikeasti tienattava. Mutta minkälaisilla ihmisillä on oikeasti varaa kotimaista näillä hinnoilla suosia? Kollegalla on kesäpaikassaan sellaiset marja-apajat ja metsästysmaat, että niiden sadolla ilahdutetaan meitä muita vielä pitkälti seuraavaan kesään. "Menkää ihmiset metsään!" kuulee hänen jylisevän kahvihuoneessa tähän aikaan vuodesta usein, Suomen hintatasoa kiroten.


Jopa taannoista Midhill- vesilasimyrskyä pöyristyneempänä jouduin kuitenkin nikottelemaan täällä. Tiesin tarvitsevani chiliä, mutten muistanut, onko minulla sitä vielä kotona. Ostin siis kaiken varalta yhden. Kun tarjolla oli kotimaistakin, niin otin sitten kuuliaisesti sitä. Luulin kuulleeni hinnan väärin, mutta myyjäneidin toistaessa sen olin hämmästyksestä niin halvaantunut, etten osannut tehdä muuta kuin ojentaa rahat ostoksestani. 1,90 €!  Yhdestä chilistä!

Ehkäpä vähempikin charmi siis riittää? Ehkäpä tämä kettu hankkii pihlajanmarjansa vastaisuudessa ihan geneerisistä supermarketeista.

7 kommenttia :

 1. Kollegasi on siis investoinut
  a) kesämökkiin
  b) autoon jolla pääsee kesämökille
  c) todennäköisesti myös pakastimeen jonne mökiltä pomitut ja metsästetyt elintarvikkeet säilötään

  Sinä olet investoinut
  x) et mihinkään näistä

  Ihan vaan suhteuttaakseeni marinaasi: Montako kotimaista kauppahallin chiliä maksaa mökki, auto ja pakastin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia anonyymistä kommentistasi. Pahoittelen jos marinani sinusta tuntuu kohtuuttomalta - siltä tuon chilin hinta minusta kuitenkin vieläkin tuntuu.

   Poista
 2. Tuttuja mietteitä. Opiskelijana tulotaso ei ole kummoinen, joten kauppahallien kotimaisen ruuan hintataso tuntuu melko kohtuuttomalta. Itse olen myös viettänyt pitkiä aikoja Espanjassa ja siksi ihmetyttääkin, miksi Suomessa kauppahallien hintataso tuntuu olevan korkea, etenkin kotimaisten vihannesten ja hedelmien kohdalla. Espanjassahan kauppahallin vihannekset eivät ole yleensä merkittävästi kalliimpia kuin muualta ostetut. Toki ruuan hintataso Espanjassa on yleisesti matalampi kuin Suomessa (lyhyempi kesä ja verot jne), mutta nimenomaan kauppahalli/marketti-hintasuhde tuntuu olevan aivan eri planeetalta. Se jaksaa kummastuttaa minua vuodesta toiseen.
  Ja chilin hinta, huh! :D Itsellä olisi ehkä jäänyt chili kauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sama juttu täällä. Uraa vaihdettua on tulot pudonneet niin, että sitä käsittää hintatasonkin ihan uudella tavalla. Olisihan se kiva tuollaisissa paikoissa ostoksensa tehdä, mutta ei siihen yksinkertaisesti ole varaa. Jos eettistä kuluttamista ja vaikka lihalaatua miettii, niin silloin voi ainakin pyrkiä siihen ostaa harvemmin, mutta ostaa silloin sitten laatua- ajatteluun. Hedelmisen ja vihannesten kohdalla se ei oikein onnistu kun syötävä kuitenkin on. Espanjan paikallisten ja tuoreiden tuotteiden saatavuus on jo ilmastosta johtuen ihan eri luokkaa, johon Suomessa ei luonnollisestikaan voida päästä. Hintatasokin siellä on huomattavasti alhaisempi monestakin (eikä aina välttämättä lähempää eettistä tarkastelua kestävästä) syystä.

   Poista
 3. Tämä keskon ja s-ryhmän hallitsema valtio ajaa alas muutenkin näitä pienmyyjiä, joita pitäisi suosia. Mutta se on byrokratian ja säännösten maan tapa, kaikki pitää tehdä järjettömän kalliiksi.

  Suomessa on pääasiallisesti vain kourallinen chilintuottajia(myyjiä). Yksi käyttää sopimusviljelijöitä, hinta yli 100e/kg, toinen myy omista kasvihuoneistaan kasvattamista chileistä. Hintaa alta 40e/kg. Lopuista ei ole kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikeassa olet. Harmittaa vain, kun tällaisiin asioihin törmää, on se sitten ravintolan käyttämät raaka-aineet (kuten vaikka se Hangon lammas) tai sitten valinnat, joita itse joutuu tekemään raaka-aineita kotikeittiöönsä valitessaan.

   Poista
 4. Minä ihmettwelin halleissa lohituotteiden hintaa,hinnat liikuivat useissa kympeissä per kilo. Se kyllä karsi aika lailla ostoshalua......

  VastaaPoista