keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Hasselbackan perunat - parasta perunasta (vegaani, gluteeniton, kosher)


* * * 
Hasselbackan peruna on ruotsalainen klassikko ja yksi parhaita lisukkeita aterialle kuin aterialle!

* * * 


Monella työharjotteluun osallistuneesta ei varmaan ole rupeamasta kummoisiakaan kokemuksia. Kyllähän niillä sitä kokemusta saa, mutta kovin harvoin se mihinkään työllistymiseen johtaa vaikka kuinka hyvin hommasi hoidat, eikä ihme. Miksi ihmeessä palkata ketään tehtävään, johon aina saa jonkun ilmaiseksikin!

Omat kokemukseni vaihtelevat laidasta laitaan. Olen vastannut niin puhelimeen ja keittänyt kahvia (ja arvatkaa vain, onko noihinkin paikkoihin edellytetty korkeakoulututkintoa?) mutta sitten on myös kertynyt Tunisian suurlähetystön kaltaisia kokemuksia. 

Muutin maahan onnekseni/ onnettomuudekseni (kauneuden lailla tämäkin lienee katsojan silmässä?) vain päiviä Arabikevään alkulaukauksena toimineen Tunisian vallankumouksen jälkeen, joten siellä todellakin pääsi tositoimiin, niinkuin vaikka raportoimaan ulkoministeriölle Libyan rajan pakolaisleireiltä ja kuvaamaan kotiovelle kuoliaaksi ammuttuja mielenosoittajia.





Harvemmin työharjoittelijat pääsevät jättämään jälkensä historiankirjoihin, mutta kyllä joskus niinkin käy. Kuten vuonna 1953 tukholmalaisen Hasselbackenin hotellin ravintolassa työskenneelle värmlantilaiselle kokkiopiskelijalle Leif Elissonille. 


Leif sai keittiössä idean nostaa peruna ihan uudelle tasolle ja tuloksena oli ravintolan (ei siis keksijänsä, kuinkas muutenkaan...) mukaan nimetty Hasselbackan peruna. 

Miettikää, jos Instagram olisi ollut olemassa tuolloin! Siinä olisivat kuulkaa häshtägit sinkoilleet lopputuloksen viralisoituessa ja 48 tunnin sisään joka kaupan perunalaarit olisivat ammottaneet tyhjyyttään meidän kaikkien yrittäessä toteuttaa vastaavaa kotioloissa!

Yli 60 vuotta myöhemmin Hasselbackenin hotelli-ravintola on yhtä paikallaan siinä 
Djurgårdenin vieressä ja tämä peruna löytyy listalta, yhtenä sen klassisimmista annoksista.






Lisukkeena 4-6 hengelle


Hasselbackan perunat:


6 isohkoa kiinteää perunaa (niiden koosta riippuen)
6 rkl voita/ margariinia/ öljyä
4 valkosipulin kynttä, kuorittuna ja veitsen lappeella hieman nuijittuna
3 rosmariinin oksaa
suolaa, valkopippuria
1-2 rkl korppujauhoa (tarvittaessa gluteenitonta)

Mittaa kattilaan voi, valkosipulinkynnet ja rosmariininoksat. Sulata voita kattilassa korkealla lämmöllä, kunnes se lopettaa kuohumisen. Jätä uuttumaan kannen alla varttitunniksi. Valmistele sillä välin perunat ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. 

Kuori perunat ja taputtele ne kuiviksi (ohutkuoriset perunat voi käyttää halutessaan myös kuorineen).


Leikkaa niihin terävällä veitsellä muutaman millin päähän toisistaan viiltoja melkein perunoiden pohjaan saakka. Helpoin tämä on tehdä asettamalla peruna esim. puukauhan päälle, jolloin veitsi ei vahingossakaan pääse leikkaamaan perunaa kokonaan halki.

Aseta perunat voideltuun uunivuokaan. Penslaa perunat noin puolella voiseoksesta. Suolaa ja pippuroi ja paista 225 asteessa 25 minuuttia. 

Penslaa perunat uudestaan jäljellejääneellä (ja vuoan pohjalle valuneella) voiseoksella, työnnä väleihin rosmariininlehtiä ja ripottele niiden päälle korppujauho. Nyt perunan "haitarit" ovat alkaneet jo avautua, mutta mikäli eivät, voi niitä rakoja vähän avata veitsenkärjellä.

Paista koosta riippuen vielä toiset 25 - 35 minuuttia, kunnes perunat ovat läpeensä kypsiä ja pehmeitä. Tarjoile vaikka pihvin tai kalan kaverina. 





Näitä on helppo myös varioida omien mielitekojen mukaan. 


Korppujauhon voisi korvata osittain tai kokonaan vaikka parmesaanilla tai siihen voisi yhdistää rapeita pekonimuruja (aaah). Kalan kanssa korppujauhoihin voisi puolestaan yhdistää vaikka persiljaa, chilirouhetta ja/tai hienoksiraastettua sitruunankuorta.



Andalusian auringossa_Hasselbackan peruna_gluteeniton_vegaani_kosher_PINTEREST


Joko Hasselbackan peruna on teille tuttu lisuke? Miten te sen tuunaisitte?

________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


Andalusian auringossa_Wallenbergare_husmanskost        

TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!

Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

39 kommenttia :

  1. Ripaus savupaprikajauhetta ja parmesania, namnam.

    VastaaPoista
  2. Sulla on aina niin upean informatiiviset postaukset. Puhumattakaan näistä kuvista!

    VastaaPoista
  3. Oletko käynyt ko raflassa? Miksi nää potut aina unohtuu? Josko viikonloppuna tekis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sinne saakka en ole vielä ehtinyt, Djurgårdenista kun on toistaiseksi löytynyt niin paljon muitakin houkuttelevia ravintoloita niinkuin Oaxen ja Ulla Winbladh <3

      http://www.andalusianauringossa.com/2016/07/djurgardenin-kesaparatiisi.html

      Poista
  4. Pecasos sai taas siivet selkäänsä heti ensi metreiltä. Minäkin palauttelin mieleeni videoiden kautta lääkintäkapteeni T. Loivan kuvaamia filmejä reissuiltamme Israelista YK-palveluksen ajalta, viime viikolla, joista eräs ystäväni oli kiinnostunut. Erityisesti tämän postauksesi kautta Quneitran tuhottu kaupunki Golanilla nousi mieleeni. Sota on silmittömän raakaa ja sen aiheuttamat tuhot ovat todella järkyttäviä. Edes hautoja ei jätetä häpäisemättä.
    Minulla on jännä mielleyhtymä noihin Hasselbackan perunoihin ja se on tietysti Vaahteramäen Eemeli ja Huvikumpu, mikäpäs muukaan. "Tartu torveen, rumpuun, tule luokseni huvikumpuun." Olen tainnut tehdä aika monta eri muuunelmaa noista Pähkinämäen potuista ja aina ne ovat maistuneet yhtä hyviltä. Postaamasi resepti kuulosti ihan aidolta ja alkuperäiseltä, josta innostuin kovasti. Perunaprässikin (lumiperunarauta) löytyi lopulta, joten pääsen pian valmistamaan sitä iki-ihana perunamuusiasi myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sodan jaloissa kärsii kyllä niin moni asia, joiden toivoisi olevan ihmisten silmittömän vallanhimon ja ahneuden yläpuolella; näiden joukossa nimenomaan haudat ja koko ihmiskunnan historian kannalta merkittävät ja korvaamattomat monumentit. Näinhän se asia ei todellisuudessa toki ole.

      Etenkin Huvikummussa on kyllä eletty niin ihanan boheemia elämää, että siellä ei varmasti ole aika käynyt pitkäksi!

      Toivottavasti perunamuusi tekee kauppansa teilläkin - käy toki kertomassa, miten meni :-)

      Poista
  5. Oih, nyt kerrankin voin sanoa tämä on minulle tuttu juttu! :D Muistan tehneeni näitä ensimmäisen kerran jo 20 vuotta sitten, en muista ja tiedä mistä reseptin löysin, varmaan jostain kokkikirjasta, olinhan innokas ruuanlaittaja siihen aikaan ja jopa kokkikoulu silloin käytynä. :D
    Pekonimuru tämän kanssa, aah, sinä sen sanoit! Pitäisikin väsätä näitä pitkästä aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tällaiset vanhat klassikot tuppaavat aina unohtumaan uusien tulokkaiden myötä :-)

      Poista
  6. En ole ikinä eläessäni tehnyt (enkä edes ole varma olenko syönyt) hasselbackan perunoita! Tämä epäkohta täytyy kyllä korjata pikimmiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no se on kyllä suotavaa :-) Näin Facebookista,että tuttavapiirissa näitä oli syöty kovastikin kuluneena viikonloppuna - jopa isänikin oli näköjään intoutunut blogia lukemaan :-)

      Poista
  7. Nämä muistan kyllä elävästi yläasteen köksän tunneilta ja ovat ehdottomasti yks suosikkitapani tehdä pottuja! Instagramissa on mun mielestä viime aikoina hasselbackattu vähän kaikkea: kurpitsaa, omenaa, bataattia... ettei vaan olis vähän trendikästä nytkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oho - mä en selvästikään seuraa oikeita tilejä :-)

      Poista
    2. Mäkin olin tulossa kommentoimaan että Instagramissa just ON viime aikoina vilahdellut paljon näitä klassisia hasselbackoja, ja myös muita versioita. Jonkinlainen retrotrendi varmasti!

      Poista
  8. Nämä ovat kyllä hyviä perunoita, liian harvoin vaan tulee tehtyä. Ihanat kuva!

    VastaaPoista
  9. Oon jo ikuisuuden miettinyt näiden tekemistä, josko nyt sitten viimein innostuisi! Ja näitähän voisi tehdä myös bataatista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin voi! ja tuunausmahdollisuudet ovat tosiaan loputtomat :-)

      Poista
  10. Ah mikä ohje! Ovat varmaan ihan mielettömän maukkaita. Vesi herahti kielelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo-o :-) Kunhan malttaa vain kypsentää riittävän pitkään :-)

      Poista
  11. Yksi parhaista perunaruoista <3 Niin hyvää! Perunasta on moneksi ja miten edullinen herkku se onkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no näin on <3ja hei - sattuipa vielä niinkin, että tällä viikolla on valtakunnallinen perunaviikko!

      Poista
  12. On mun suosikkiperunaruokien listalla. Mähän oon se poikkeava, joka ei välitä muusista. Paitsi sitä sun rudkean voin muusia vois kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kehtaisin muusista saadun palautteen perusteella jo melkein suositellakin :-)

      Poista
  13. Sairaan hyvän näköistä. Nanna, se ruskean voin muussi on ainoa mitä meillä nykyisin tehdään.

    VastaaPoista
  14. Ihanan näköisiä! On joskus tullut tehtyä, pitäisikin pitkästä aikaa kokeilla.

    VastaaPoista
  15. Hasselbackanperunat on kyllä herkkua! Ja on muuten kauniita kuvia!

    VastaaPoista
  16. Ihanaa, että nostit perunan esille! Se on niin monipuolinen raaka-aine. Hasselbackat kuuluivat ainakin meillä sunnuntain vakioruokiin ja tykkään niitä edelleen tehdä. Herkullisia ohjeita ja kauniita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos <3 se on kyllä ihanan monipuolinen raaka-aine <3

      Poista
  17. Oot saanut näistä supernättejä. <3 Ja hyviikin varmasti ovat.

    VastaaPoista
  18. Nää on niin hyviä! Ja todella kauniit kuvat!

    -Heidi

    VastaaPoista