tiistai 9. heinäkuuta 2013

Tortillitas de Camarones

Tätä andalusialaista tapasklassikkoa on blogissa syöty jo mm. Cala de Mijasissa ja Cordobassa. Alunperin tämä tulee Cadizin alueelta ja tästä on olemassa myös versioita mm. turskalla. 

Niin paljon kuin olen ylistänyt noita Espanjassa halpoja ja helposti saatavilla olevia jättikatkarapuja ja tuominnut ne pizzaluokan katkaravut "ihmisravinnoksi kelpaamattomina" niin nythän se karma sitten tuli ja kosti. 

Tähän kun käytettävät camarones- katkaravut ovat niin pikkuriikkisiä, että ne saavat ne pizzaluokan rääpäleetkin näyttämään Sports Academyn portsareilta. 

Niitä puolestaan ei kaupoista hevin löydäkään. Ne käytetään näihin raakoina ja kuorimattomina. Niiden puutteessa voi toki käyttää juurikin niitä pizzaluokan katkoja, mielellään vielä pitkittäin puoliksi halkaistuina. Rakenteensa vuoksi ei lopputulos ole ihan niin rapsakka kuin camaroneseilla.

Joissain ohjeissa taikinaan laitetaan sahramia antamaan sen keltaisen värin, mutta sitä on turha näihin haaskata - nämä kun saavat värinsä näihin käytettävistä kikhernejauhoista, joita Espanjassa etenkin kuorruttamiseen käytetään. Gluteenittomina kun ne antavat taikinoihin ja kuorrutuksiin ihanan rapsakkuuden.  Tässä blogissakin niitä on aikaisemmin käytetty Happy Joe- reseptikilpailuun tehtailluissa fähän fiinimmissä fish & chipseissä

Kikhernejauhot ovat myös normijauhoja huomattavasti proteiinipitoisempia. Halutessaan koko taikinan voisi tehdä niistä, mutta niissä on oma vivahteensa, minkä ansiosta kikhernejauhojen ja normijauhojen sekoitus toimii vallan mainiosti.

Suomesta niitä saa ostettua joko irtomyyntinä Punnitse ja säästä- ketjusta, etnisistä kaupoista (jossa ne ovat myös halpoja) tai ne voi tedä itse jauhamalla kuivattuja kikherneitä hienoksi jauhoksi ja sihtaamalla ne sattumista eroonpääsemiseksi.

3,5 dl kikhernejauhoja
(tai 2,5 dl kikhernejauhoja + 1 dl vehnäjauhoja)
3-3,5 dl jääkylmää vettä
200 gr katkarapuja
1/2 pienehköstä sipulista tai 1 kokonainen pieni sipuli
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 reilu rkl hienonnettua persiljaa (kuivattua), tuoretta kaksinverroin
suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja kääntele joukkoon katkaravut ja hienonnettu sipuli. Anna levätä huoneenlämmössä tunnin ajan.

Kuumenna öljyä noin sentin paksuinen kerros pannussa. Ota ruokalusikallinen taikinaa ja pudota se pannulle, levittäen sitä lusikalla mahdollisimman pian mahdollisimman ohueksi lätyksi. Tavoitteena on läpikuultavan ohut valmis tortillita. Kun se alkaa saada väriä reunoilta, käännä ja paista pikaisesti toiseltakin puolelta. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile mahdollisimman pian, koska ajan myötä nämä (kuten kaikki rasvassa paistettu) vettyy.

Toim. huom. Ainakin Vii Voanin pakastettujen äyriäisten osastolta löytyy tähän sopivia, camarones- katkarapujen kaltaisia minikatkoja.

2 kommenttia :

  1. Namin oloisia. Minun on pitänyt tuota kikhernejauhoa testata - ehkä nyt sitten vaikka tähän jossain välissä.

    VastaaPoista