sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Soppasunnuntai: kesäkeitto aasialaisittain

Tuosta uuden sadon tarjonnasta huumaantuneena ei minulla ollut (tekosyytä olla antamatta tällekin sesonkiklassikolle tilaisuutta. Tiedostin nimittäin, että tunteeni kyseistä keittoa kohtaan olivat melkoisen antipatia-voittoiset - huolimatta siitä, että en ole sitä koskaan edes syönyt.

En siis tiedä mihin tuon skeptisyyteni perustan - lieneekö takana tuo kukkakaali vai onko syynä tuo kelmeänkuuloinen maitopohjaisuus - mene ja tiedä. Mutta kun kuitenkin noista uuden sadon perunoista, porkkanoista ja herneistä tykkään, niin miksi en siis tästäkin, niinhän? Ja sitäpaitsi - ruodittuani tuota oman perheeni ruokarajoitteisuutta, on kai minun vähän niin kuin pakko tsempata asian suhteen, eikö...?

Kesäkeitto tuntuu olevan niitä ruokia, jotka jakavat ihmiset nopeammin kuin kysymys homoavioliitosta. Suurin osa tuntemistani ihmisistä näyttää tosin kuuluvan siihen "ei, sehän oin ihan hirveää ja luonnonvastaista" - koulukuntaan. Niin, siis sen kesäkeitosta tykkäämisen suhteen. 

Lisäksi tämän konfliktin tekee yhä moniulotteisemmaksi se, että myös sen sisällä vaikuttaa kaksi ajatushautomoa: jauhosuurustusta kannattava ja sulatejuustoa pakolliseksi ajava.

Sulatejuustossa on se hyvä puoli, että sillä keitosta saa gluteenittoman. Mutta koska se on juustoa, niin minä pitäydyn jauhosuurustuksessa. Ja maitona käytin täysmaitoa. Ensimmäistä kertaa elämässäni. Niin hyvin on minun sukupolveni koulutettu rasvattomia maitotuotteita ostamaan, että käteni melkein tärisi poimiessani kylmäkaapista sen vaaleansinisen purkin sijaan punaisen. Ja kyllähän siinä täyteläisempi maku on, ei siitä mihinkään pääse.

Neljä annosta

4 uutta perunaa (omani olivat aika isoja, joten 5-6 pientä)
4 uuden sadon porkkanaa (nämä taas olivat pieniä, joten isompia menisi 3 kpl)
1 uuden sadon sipuli+ varsi
puolikas kukkakaalista
50 gr vihreitä papuja
50 gr pinaattia
100 gr herneitä
9 dl vettä
4 dl maitoa + reilu 1,5 rkl vehnäjauhoa TAI 
3 dl maitoa + 2 kukkurallista ruokalusikallista sulatejuustoa
1 laakerinlehti
3 maustepippuria
suolaa, valkopippuria
tuoretta tilliä tai persiljaa

Pilko kukkakaali pienemmiksi kukinnoiksi. Harjaa ja lohko perunat ja porkkanat. Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja pilko varsi ohuiksi renkaiksi. Leikkaa pavuista päät ja lohko sopiviksi pätkiksi. Silppua pinaatti ohuiksi suikaleiksi.

Kiehauta vesi ja lisää sinne laakerinlehti ja maustepippurit. Lisää sitten kasvikset kypsymisjärjestyksessään. 

Ensin porkkanat, muutaman minuutin kuluttua perunat ja muutaman minuutin kuluttua siitä kukkakaali ja sipuli. Keitä, kunnes vihannekset ovat melkein kypsiä, mutta yhä napakoita. 

Sekoita jauho ja maito keskenään ja lisää keittoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen vielä vajaa kymmenen minuuttia , kunnes vihannekset ja jauhot ovat kypsyneet. Muutama minuutti ennen tätä lisää pavut ja herneet ja noin minuutti ennen loppua lisää pinaatti. Mausta, ripottele päälle kevätsipulinvarret ja hienonnettu persilja tai tilli ja tarjoile. 




Ei tästä ainakaan heti mitään suosikkikeittoani tullut, mutta positiivinen yllätys se pehmeässä kesäisyydessään oli. Mutta olihan se pakko laittaa kokeiluun myös päässä muhinut idea vähän modernimmasta kesäkeitosta: aasialaisin vivahtein ja kookosmaitopohjaan!

Neljälle

4 uutta perunaa (omani olivat aika isoja, joten 5-6 pientä)
4 uuden sadon porkkanaa (nämä taas olivat pieniä, joten isompia menisi 3 kpl)
1 uuden sadon sipuli+ varsi
puolikas kukkakaalista
100 gr vihreitä papuja (tai sokeriherneenpalkoja siivuina)
100 gr herneitä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tlk kookosmaitoa (ei mitään vähärasvaista, se on liian vetistä ja ohutta)
1 lime, raastettu kuori ja mehu
2 valkosipulinkynttä
1 chili
1 tl raastettua inkivääriä
suolaa, valkopippuria
tuoretta korianteria

Käsittele kasvikset kuten edellä, mutta leikkaa perunat ja porkkanat siivuiksi ja ne puolestaan tikuiksi. Hienonna chili ja valkosipuli. Kuumenna hieman öljyä kattilassa. Kuullota valkosipulia, limenkuorta, inkivääriä ja chilisilppua hetken aikaa. Lisää sitten kiehautettu vesi ja sekoita joukkoon kasvisliemikuutio. 

Lisää sitten vihannekset kypsymisjärjestyksessä - ensin porkkana, sitten peruna, sitten kukkakaali ja viimeisenä pavut. Sekoita joukkoon kookosmaito (mikäli kookosmaito on kovin ohutta, lisää siihen vehnäjauhoa kuten edellä). Keitä vielä viitisen minuuttia kunnes vihannekset ovat kypsiä (näin leikattuna perunat ja porkkanat kypsyvät nopeammin). Lisää sitten joukkoon herneet sekä kevätsipulinvarsihakkelus ja reippaasti tuoretta korianterinlehtihakkelusta. Mausta suolalla ja pippurilla, lorauta päälle limenmehua ja tarjoile. 





Pakko myöntää - jälkimmäinen oli suosikkini. Ei minusta kansanperinteen vaalijaksi ole...

6 kommenttia :

  1. Ihanaa, ollaan samiksia: olisin empimättä valinnut tuon jälkimmäisen keiton! Yhhhhh, maidossa lilluvia vihanneksi, ei todellakaan ole hyvää... Joskus asiat ovat vähemmän, kuin osiensa summa, niin se vaan menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen nyt yrittänyt. ja ei se vain minussa sellaisia intohimoja herätä, mitä olin toivonut. yritän jotenkin tulla sinuiksi asian kanssa - mutta vähintäänkin tupsulaukkuterapiaahan tämä vaatii :-)

      Poista
    2. Kesäkeitto on sitten lapsuuteni kuulunut inhokkeihini mutta tälle versiolle voisin antaa tilaisuuden.......

      Poista
    3. Ihanaa että meitä on muitakin :-)

      Poista
  2. Molemmat keitot näyttää hyviltä, mutta alempaan päätyisin minäkin. Siinä on ihanat maut.:) En ole koskaan ollut mikään kesäkeiton ystävä, enkä omassa kodissa ole sitä koskaan tehnytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä vähän huonoa omaatuntoa poden kun en tälle oikein lämmennyt... :-/ jotenkin vain se makuaisti on (maaailmalla?) kouluttautunut himoitsemaan rohkeampia makuja...

      Poista