lauantai 20. heinäkuuta 2013

Pinchitos Morunos

Yksi kantapaikoistamme on kävelymatkan päässä sijaitseva ravintola, jossa Herrasmies on käynyt jo vuosia. Yhteisen kielen puute ei juurikaan menoa hidasta - joka kerta Antonio, toinen paikkaa jo noin kolmeneljäsosa-ikuisuuden pyörittäneistä veljeksistä tulee yhtä iloisesti tervehtimään ja kysymään kuulumisia. Ja tuomaan pöytään gambas pil piliä  ja  pinchitoja. Joita olemmekin tainneet syödä siellä joka ikinen kerta.

Ei ole montaa asiaa, joka tuoksuu yhtä hyvältä kuin hämärtyvässä, lämpimässä kesäillassa ilmassa leijuva grillissä tirisevän lihan huumaava tuoksu. Siellä, pihan perällä sijaitsevassa hiiligrillissään Antonio tekee taikojaan näiden pinchitojen muodossa. 

Nimensä mukaisesti nämä maurilaiset vartaat ja niihin käytetyt mausteet kertovat maakuntamme arabiajasta ja sen yhä mm. ruokakulttuuriin heijastuvista vaikutteista. Pinchitoja tehdään niin kanasta, lampaasta kuin possusta. 

Maustesekoituksesta on olemassa lukuisia versioita. Kaupoissa myydään myös valmiita sekoituksia, joille kaikille on yhteistä ainakin kuminan, korianterinsiementen, paprikan ja kanelin käyttö. Tässä lampaalle, naudalle ja possulle käyvä sekoitus. Kanaa varten lisäisin ainakin kurkumaa ja curryä. 

Lihojen pitäisi antaa malttaa olla siellä marinadissa mielellään vuorokauden, mutta jos siihen ei ole aikaa, olen toisinaan myös hieronut maustesekoituksen suoraan lihan pintaan ja paistanut öljyssä (kärsivällisyys kun ei ole hyveitäni, ei...) Tämä kannattaa tehdä vasta kun lihat on jo varrastettu - muuten sisäpuoli joka ei ole öljyn ja paistopinnan kanssa tekemisissä jää helposti kuivan ja jauhoisen makuiseksi.

Koosta riippuen tästä tulee 8-12 varrasta

Maustesekoitus

1/2 rkl korianterinsiemeniä
1/2 rkl juustokuminaa
1/2 rkl paprikaa
1/4 rkl inkivääriä
1/4 rkl neilikkaa
1/4 rkl kanelia
1/4 rkl maustepippuria

1 pieni sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 dl öljyä

600 gr possun sisäfilettä/ nautaa/ lammasta

Itse lämmitin mausteita kuivalla pannulla ennen öljyyn sekoittamista makujen herättämiseksi, mutta ei se pakollista ole. Sekoita ainekset yhteen. Puhdista liha (tarvittaessa) kalvoista ja leikkaa haluamasi kokoisiksi suikaleiksi tai paloiksi.  Perinteisesti nämä ovat aika pieniä, sellaisia runsaan peukalon paksuisia ja noin 15 cm pituisia. Anna palojen maustua marinadissa 12-24 tuntia välillä käännellen. Seivästä vartaisiin (mikäli käytät puisia vartaita, liota niitä vedessä puolisen tuntia). Suolaa ja pippuroi ennen paistamista  ja grillillä tai parilapannulla.
Antonio tarjoilee näiden lisäkkeenä aina tomaatti-sipuli-valkosipulisalaattia ihanan makealla oliiviöljyllä, mutta hyviä nämä ovat myös marinoitujen paprikoiden ja vaikka tsatsikin kera!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti