maanantai 11. marraskuuta 2013

Munakoisotahnaa joka ei ole baba ghanoushia mutta on ehkä mutabbal

Niin paljon kuin pidän Lähi-idän eri salaateista ja tahnoista koostuvista mezeistä, on siihen syy, ettei esimerkiksi hummusta ole tässä blogissa nähty. Olen näiden vuosien aikana syönyt henkilökohtaisen kiintiöni niin täyteen, että toistaiseksi jatkamme elämäämme erillämme. 

Toinen klassikko, josta voisin tykätä paljonkin enemmän on baba ghanoush - paahdetusta munakoisosta, tahinista ja öljystä tehty tahna. Mutta kun siinäkin on sitä tahinia. Tahinia, eli sesaminsiemenistä tehtyä, hieman karvaanmakuista tahnaa en tähän mennessä ole oppinut oikein arvostamaan, joskin Appelsiineja ja hunajaa- blogin Jaelin viimekertaisen Suomenvierailun tuliaishalvat hurmasivat sen verran hyvin, että kehitystä on tuollakin saralla havattavissa - sesam on aukenemassa minullekin! (Lähi-itä-ikävän iskiessä ovat muuten Jaelin tunnelmakuvat paikallisista toreista ja ravintoloista mitä oivallisinta ensiapua!)

Mutta kun jossain vaiheessa törmäsin (muistaakseni) New York Times- lehdessä (sunnuntai vain ei ole sunnuntai ilman sitä!) munakoisosta ja turkkilaisesta jogurtista (!) tehtyyn tahnaan, jäi se mieleen kokeiltavien listalle. Tässä minun versioni, joka on lähellä egyptiläistä mutabbal-tahnaa.





Osana meze-ateriaa noin neljälle

2 isohkoa munakoisoa (yht. n. 800 gr)
1/2 sitruunan mehu
3/4 dl turkkilaista jogurttia 
1/2 rkl granaattiomenamelassia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 reilu rkl hienonnettua persiljaa

tarjoiluun: 1/2 granaattiomenan siemenet

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pistele munakoisot (muuten ne kuulemma räjähtävät...) ja paahda uunissa leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä noin tunnin verran tai kunnes kuori on muuttunut ryppyiseksi ja ne ovat ihan pehmeitä. Anna jäähtyä, kunnes niitä voi käsitellä.

Halkaise munakoisot ja kaavi sisällys. Soseuta se sitruunamehun kanssa tasaiseksi blenderissä ja lisää sitten jogurtti. Sekoita tasaiseksi ja mausta. Ripottele päälle granaattiomenansiemet ja tarjoile. Vaikka yrttikuorrutettujen pitasipsien kera. 

Niihin voi käyttää esim. näitä arabialaisia ohutleipiä, mutta pitaleipiä itse asiassa jopa parempi vaihtoehto on tortillalätyt, etenkin (ja tästä ei ole maksettu!) Vaasan Rilla, sillä se on rakenteeltaan pehmeämpi ja vähän sitkoisampi, mikä vuoksi se toimii tähän loistavasti. Tähän voi käyttää valmista zaatar- mausteseosta, jos sellaista sattuu käsiinsä saamaan, mutta toimivat nämä ilmankin. Käytettyjä yrttejä voi oman makunsa mukaan säätää.

Tortillasipsit:

Tortillalättyjä
öljyä
suolaa, pippuria
valmista zaatar-mausteseosta TAI
kuivattua oreganoa, timjamia ja minttua

Voitele lätyn toinen puoli öljyllä ja ripottele päälle suola, pippuri sekä käyttämäsi yrtit. Paista uunissa ritilällä 200 asteessa n. 5-7 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaan. Leikkaa puoliksi ja sitten kumpikin puolikas neljään - viiteen kolmionmuotoiseen osaan. 





Vaikka normaalisti en hirveästi tekeleitä erinäisin ylisanoin mainosta, niin tästä on pakko sanoa sen verran, että addiktoivampaa annosta tuskin olen tehnyt. Noiden sipsien suolainen mausteisuus yhdistettynä dipin munakoison täyteläisyyteen, jogurtin happamuuteen ja noiden granaattiomenansiementen suussapurskahtelevaan mehukkaaseen hapokkuuteen... Ehkä ihan täydellinen yhdistelmä. Nämä toimisivat muuten myös niin tsatsikin, favatahnan kuin muhammarankin kanssa.


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         



8 kommenttia :

  1. Kiva että halvatk6n ovat alkaneet maistua:) Täällä monessa paikassa saa myös tuon tapaista munakoisotahnaa,joissa se jugurtti on vuohenmaitojugurttia.Kaunis annos ja mistä olet löytänyt noin ihanan peltipannun?

    VastaaPoista
  2. niin vain sitä vanhatkin koirat oppivat :-) arvaas vaan mistä tuo balti-astia on peräisin? Ihan Fuengirolan kirpparilta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen kyllä aika ihastunut siihen - samasta paikasta on myös tuo sen allanäkyvä metallivati jollainen oli ollut etsinnässä jo pidemmän aikaa :-)!

      Poista
  3. Mä taas rakastan tahinia ja kaikkea missä sitä on :D Mutustelen sitä ihan pelkiltäänkin lusikallisen pari jos sitä jääkaapissa on. Teen jugurtti-tahinidippejä ja tottakai hummusta ja baba ghanoussia.

    Toi granaattiomenamelassi multa taasen puuttuu, en ole onnistunut löytämään sitä tai sitten en ole etsinyt tarpeeksi tarkaan. Kai sitä nyt täältäkin jostain saa ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tätä voin kyllä isokätisesti suositella repertuaariisi :-) tuo granaattiomenamelassi on makeankirpakkududessaan aika uniikki juttu, mutta voipi sitä kuulemma tehdä itsekin Appelsiineja ja hunajaa- blogin Jaelin ohjeella :-)

      http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/09/suolaisenmakea-quinoasalaatti.html

      Poista
  4. Mmm... Munakoiso on herkkua, ja nuo granaattiomenan siemenet tekevät annoksesta todella kauniin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. munakoiso on kyllä yksi niitä kasviksia jossa on sellaista ihanaa kermaista täyteläisyyttä...ja noista granaattiomenansiemenistä en saa tarpeekseni :-)

      Poista