lauantai 6. heinäkuuta 2013

Vaiva(ama)ton leipä - pataleipä

Niin kuin minä ruokaa ja uusia makuelämyksiä rakastan ja metsästän, on se kaikista suurin herkku ehkä kuitenkin hyvä, juuri paistettu leipä kunnon voin kanssa. Niin, ja Isän makkarakastike. Ja Isän jauhelihaspagetti...

Koska blogi on sen verran tuore, on vielä niin paljon blogosfäärissä kulttimaineeseen nousseita reseptejä, joita en ole ehtinyt testaamaan. Tänään sain kuitenkin rastittaa listaltani yhden pois: vaivaamattoman leivän. Tätä, juo vuosia sitten internetiin täsmäiskunsa tehnyttä leipää on Suomessakin tehty jo mm. Suolaa ja hunajaa-, Yummy baker- , sekä Herkku ja Koukku-blogeissa ja aina se lopputulos on kirvoittanut tekijöiltään sellaisia ylisanoja, että odotukset olivat korkeammalla kuin Viidakon tähtösen hameenhelma. 

Ja kyllä se sellaisia kirvoitti myös täällä. Rustiikkinen ulkomuoto, rapea kuori, ilmakuplainen, kevyt sisus... kaikki mitä leivältä voi toivoa on tässä. Ja helposti toteutettavassa muodossa. Aikaahan tämä kyllä vie - vuorokausi tähän on hyvä varata.

Useimmissa resepteissä käytetään kuivahiivaa, mutta koska se Espanjan kuivahiiva on minulle turhan temperamenttistä, käytin itse tuoretta.

5 gr tuorehiivaa/ 1/2 tl kuivahiivaa
7 dl jauhoja ja lisää leivontaan
3,5 dl vettä
1,5 tl suolaa

Sekoita hiiva lämpimään veteen. Lisää sitten jauhot ja suola. Löysäksi se taikina jää - vaan elä murehdi. Peitä tiiviisti tuorekelmulla ja jätä kohoamaan vedottomaan lämpimään paikkaan 14-18 tunniksi.

Jauhota työskentelytasosi reippaasti jauhoilla ja kumoa leipätaikina sille. Painele ilmakuplat pois ja taittele muutaman kerran (jossain ohjeessa annettiin osviitaksi nenäliinan taittelu) niin, että se muistuttaa jo leipää. Aseta hyvin jauhotettu leiväntekeleesi kohoamaan vielä ainakin tunniksi liinalla peitettynä (joko korissa tai muussa astiassa).

Kun olet valmis itse paistoon, laita valurautapata/ emalipata/ savipata kylmään uuniin ja lämmitä se 230 asteeseen. Kun uuni on halutun lämpöinen, anna padan kuumeta siellä vielä parisenkymmentä minuuttia. Ota sitten pata varovasti uunista, kumoa leipä siihen ja peitä kannella. Paista peitettynä 30 minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta toiset 10-15 minuuttia. 

Ota pata uunista, anna hieman jäähtyä ja kumoa leipä jäähtymään ritilälle (se irtoaa ihan itsestään). Ja siinä se oli.  Ja tässä se on!





Hyvää sellaisenaan voin kanssa, mutta toimii myös keittojen kaverina ja esim. taramasalatan kanssa piknikpöydässä!

Tähänhän voisi kakkosvaiheessa lisätä makunsa mukaan myös siemeniä tai pähkinöitä tai silputtuja oliiveja tai aurinkokuivattua tomaattia tai yrttejä tai...

10 kommenttia :

  1. Tämä on hämmentävän hyvää ilman mitään vaivaamista. Täällä mennään puolestaan nyt pitkän kaavan mukaan ja yritän juuri saada hapanjuurta kasaan. Viikonloppuna voisin kyllä yllättäää sukulaiset vaivaamattomalla versiolla, kun juuri ei ole vielä valmis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei noita sun ponnistuksias kyllä voi muuta kuin ihailla isolla kädellä :-)

      Poista
  2. Tämä on huippuresepti - meilläkin tehdään säännöllisesti. Huomiseksi pitäisi saada aikaiseksi kaksi, kun tulee talo täyteen vieraita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no näin on - ihan äidilliseksi herkistyin kun sitä katselin, uskomatta että olin ihan itse saanut jotain sellaista aikaan :-)

      Poista
  3. Tuo on mahtava ohje;tein sitä joskus muinoin kun se resepti tuosta no knead leivästä julkaistiin New York Timesissa. Pitäiskin joskus tehdä sitä taas:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no on. olisipa omani :-) päässä surraa kun ajattelinkin kaikkea miten kaikin tavoin tuota voisi varioida... ensi kerralla teen ehdottomasti oliivileivän!

      Poista
  4. Mahtava ohje ja maultaan mahtavaa leipää! ...mutta kerropa miksei minun leipäni nous niin kuin pitäisi? Ohjeen mukaan olen mielestäni kaiken tehnyt, mutta leipä tulee unnista nippa nappa reikäleipää paksumpana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jaa-ah...nytpäs laitoit pahan- koskaan kun en ole kuullut tämän epäonnistuneen kenelläkään! jos ohjeen mukaa tekee, niin ainoa syy mikä mieleen tulee on se, että hiiva on kenties viallista/ mennyt vanhaksi?

      Poista
    2. Hiiva on ollut tuoretta tuorehiivaa... mutta täytyy jatkaa kokeiluja; ensi kerralla kuivahiivaa.

      Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta!

      Poista
    3. onpas harmillista! toivottavasti vastaisuudessa on parempi onni myötä :-) oikein ihanaa ja tunnelmallista joulunaikaa sinnekin!

      Poista