perjantai 12. heinäkuuta 2013

Paholaisen munat

En ole ihan varma, mikä tämän suomenkielinen nimi on  - englanniksi tämä tunnetaan nimellä deviled eggs. Joskin myös tuon etymologia on vähintäänkin yhtä hämärä. Ilmeisesti se tulee täytteen tulisuudesta, mutta tietyillä alueilla Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeellä nimeä pyritään välttämään ja korvaamaan se "täytetyillä munilla" tai "salaattimunilla". 

Tämä tasapainottelee siinä kulahtaneen kitschin ja rempseän retron välimaastossa. Mutta helppo, hyvä ja äärimmäisen monipuolinenhan tämä on ja käy niin alkupalaksi kuin cocktail-tarjoiltavaksi. Täytevaihtoehdot ovat liki rajattomat - tänään täytteissä oli salamia ja thaitunnelmissa maustettuja katkarapuja.

Niin uskollisesti kuin nykyään yritän aina muistaa kirjoittaa reseptit ja tarkat määrät mustaan vihkooni, niin nämä olivat onnistuneet katoamaan. Tarkistele siis määriä makusi mukaan.

Yhteensä molemmista täytteistä riittää 6 kananmunaan eli 12 valmiiseen munaan. Tahnat ovat muuten mainioita myös leipien ja wrappien täytteenä!





Salamitäyte

1 dl majoneesia
3 kananmunan keltuaiset
1/2 tl hienonnettua chiliä
1/2 tl paprikaa
1/2 tl valkosipulijauhetta
6 siivua kunnon salamia/ chorizoa silputtuna
suolaa (varovasti), pippuria


Katkaraputäyte

1 dl majoneesia
3 kananmunan keltuaiset
3/4 dl katkarapuhakkelusta
1/2 tl raastettua limenkuorta
1/2 tl hienonnettua chiliä
1/2 tl raastettua inkivääriä
muutama tl hienonnettuja korianterinlehtiä
suolaa, pippuria

Keitä kananmunat koviksi.  Jäähdytä ne jäävedessä ja kuori. Halkaise munat pitkittäin ja pullauta keltuaiset ulos. Sekoita ne muiden ainesten kanssa sekaisin ja täytä kolo sillä - joko teelusikkaa tai pursotinpussia apuna käyttäen. 




6 kommenttia :

  1. Voin hyvin kuvitella, etteivät amerikkalaiset saata puhua paholaisen munista, hehän ottavat ravuistakin suolen sijaan pois "vein". :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onhan se hyvä että maailmalla on kokonainen kansakunta hyacinth bucketeja valvomassa yleistä moraalia :-) niin, sen peidän sisäministerin lisäksi...!

      Poista
  2. Kiitos upeasta blogista. Olen lueskellut sitä jo jonkin aikaa ja nyt sain niin paljon aikaan, että liityin lukijalistaan. Söimme juuri ohjeesi mukaan tehtyjä tortillitas de camaroneksia. Oli todella maistuvia. En ollut aikaisemmin käyttänyt kikhernejauhoja, mielenkiintoinen tuttavuus. Kiitos hyvästä ohjeesta.
    Myös valokuvasi ovat upeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia kauniista sanoistasi - lämmittivät sydäntä! Oikein paljon tervetuloa mukaan!

      Poista
  3. Mielettömän upea kuva, valo ja asetelma täydellinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Itse kun aina kipuilee sen kanssa, että mikä nyt on onnistunut (etenkin ottaen huomioon suomalaisten ruokablogien ihailtavan kovan tason joka suhteessa) ja kuinka hyvin, niin tuollainen palaute lämmittää mieltä ihanasti :-)

      Poista