lauantai 13. heinäkuuta 2013

Kampasimpukoita minttuisella hernepyreellä

Nenään noista ei mennyt yksikään...!
Kampasimpukat ovat suurta herkkua, mutta kyllä niillä hintaa on sen verran, että ei niitä kovin usein tule kokattua. Mutta alkuruoaksi tai cocktail- paloiksi ne ovat mitä ihanampia - serranokinkulla tai ilman!

Noilla valtameriluokan jässiköillä on mahtavasti kokoa ja niin ihanan lihaisa rakenne etteivät ne juuri kummoisia kavereita kylkeensä vaadi. Tällä kertaa niitä tarjoiltiin latkejen ja minttuisen hernepyreen kera. Minttu ja herne vaan ovat niin parhaat kaverit ja nyt vielä kaiken lisäksi on saatavilla noita iki-ihania uuden sadon herneitä!

Pohjana tällä oli se aikaisemmin blogissa tehty keitto. Halutessaan kanalientä voi lisätä reilumminkin ja tehdä soseesta kastikkeen, mikäli näitä tarjoaa lautaselta alkuruokana vaikka vihreän salaatin kera. Kastikkeena tämä käy myös grillatun kalan kaveriksi.

Latket ovat sellaisia miniröstejä, eli perunakakkusia, jotka kuuluvat erottamattomasti juutalaisen Hanukan juhlintaan. Meillä ne ovat tosin kotiutuneet osaksi koko ruokavuotta -  niistä kun saa vaivattomasti tehtyä alkuruokia tai cocktaipaloja vaikka millä päällysteillä. Sitruunankuorella ja tillillä säväytettyä ranskankermaa ja kylmäsavulohta, ihanan roseista paahtopaistia ja piparjuurimajoneesia... vain mielikuvitus on rajana! 

Latkeja voi tehdä myös bataatista, jolle mm.  sweet chili-kastikeessa paistetut jättikatkat ja limemajoneesi muodostavat toimivan yhdistelmän.

Kahdeksan kappaletta

Kampasimpukat:

8 isoa kampasimpukkaa
suolaa, pippuria
voita paistamiseen

Pyyhi kampaasimpukat kuiviksi. Suolaa ja pippuroi ja paista kuumassa pannussa voissa muutaman minuutin ajan per puoli. Anna puolten karamellisoitua rauhassa eli älä sohi niitä pannulla edestakaisin.

Latket:

2 isohkoa perunaa
1/2 pienehköstä sipulista
suolaa, valkopippuria

Kuori ja raasta perunat keititöpyyhkeen tai harson päällä. Nosta pyyhkeen reunat niin, että raaste jää keskelle ja purista sitten suurin osa tärkkelyksestä pois niin että jäljellejäävä raaste on kuivaa. Siirrä kulhoon. Silppua sipuli hienoksi ja sekoita perunaraasteeseen. Mausta ja paista pannulla kuumahkossa öljyssä vajaan ruokalusikallisen kokoisia kakkareita. Painele se lusikanselällä litteäksi ja sohi halutessasi reunoja tasaisempaan muotoon (jos olet kaltaiseni symmetrianhakuinen neurootikko...) Tarkkaile öljyn lämpötilaa - jos se on liian kuumaa, latket palavat mutteivät ehdi kypsyä ja niistä tulee kitkerän makuisia. Kun se alkaa saada väriä, käännä ja paista toiseltakin puolelta. Valuta talouspaperin päällä, nosta päälle kampasimpukka ja noin teelusikallinen hernepyrettä.

Hernepyree:

100 gr herneitä
1/4 pienehköstä sipulista
voita
suolaa, pippuria
loraus sitruuna - tai limemehua
0,5 dl - 1 dl kanalientä
n. kahdeksan lehteä tuoretta minttua (tai n. 1/2 tl kuivattua)

Pehmitä sipuli voissa kunnes läpikuultavaa. Lisää herneet ja kypsennä, kunnes herneet ovat läpeensä kuumia. Soseuta ja lisää kanalientä vähän kerrallaan, kunnes tuloksena on haluamasi paksuinen sose. Lisää hienonnettu minttu. Mausta pienellä lorauksella sitruuna - tai limemehua, suolalla ja pippurilla ja tarjoile.








4 kommenttia :

  1. Kiitos inspiraatiosta, olen tehnyt kampa&hernepyretä monasti alkupalaksi, mutten olisi ikinä hoksannut lisätä alle latkea. Kuulostaa tajuttoman hyvältä, näitä teen aivan varmasti!

    VastaaPoista
  2. Voi mikä herkkuannos taas:)latkeja olenkin tehnyt Viimeksi Hanukana mutta tosiaankin ovat hyviä milloin tahansa!

    VastaaPoista