perjantai 26. heinäkuuta 2013

Suomenruotsin kesäparatiisit

Niin paljon kuin niitä Vaxholmin ja Grindan kaltaisia eteläruotsalaisia idyllejä on tullut hehkutettua, niin tuo taannoinen roadtrip osoitti, että ei se Suomi kyllä kauas maakuntamatkailun maaottelussa jää. Espanjassa ollessa päiväretkiä tulee tehtyä ja uusia seutuja tutkailtua livingstonelaisella innolla harva se päivä, mutta niin vain on päässyt unohtumaan, kuinka paljon ihan muutaman tunnin päässä olisi Suomessakin niin paljon nähtävää. Siellä on portti ihan mielettömään kesäparatiisiin!
Miniloma rannikkosuomessa tarjosi paitsi upeita maisemia ja  tunnelmallisia kaupunkeja myös hykerryttäviä yllätyksiä. Degerbystä esimerkiksi, i mitt av ingenstans, löytyi pikkuriikkinen herkkukauppa, jonka valikoimista löytyi mm. tuoremakkaroita, kampasimpukoita, tuoretta basilikaa ja hummeria. No, okei, pakastettuna. Mutta kumminkin! Ei pääse Töölön markettien valikoima lähellekään moista! Rannikolla tehdään jopa ihan omaa ilmakuivattua kinkkuakin!

Niinpä meidän tiemme jatkui Hangosta vielä piknikille Tammisaareen.Hangossa sain joltain salskealta purjehtijanuorukaiselta kutsun jazz-festivaleille. Ruotsiksi. Kasvissyöjän ja Tsatsikimestarin mukaan saan syyttää siitä konservatiivista, helmikorvakoruista, blondiraidoitettua nutturaniskaista ja neuletakkia näennäisen huolettomasti olkapäillään kantavaa  olemustani. Kaikesta tästä yltiöidyllisyydestä huumaantuneena päätinkin, että alan isona suomenruotsalaiseksi. Kunnes minulle selvisi, että ruotsiksi kuulostan, liksom, ihan pissikseltä, vet du.

Niin ihastuttava kuin täsmäiskumme suomenruotsalaiseen mielenmaisemaan olikin, yksi asia meitä jäi kuitenkin näissä kesäparatiiseissa ihmetyttämään. Missä ovat ne törkeyksiä ohikulkijoille syytävät  rappioalkoholistit? Helsingin katuja aina sulostuttavat avohoitopotilaat? Hakaneuloja ja angstia täynnä olevat goottiteinit? Kyllä minä ne vaihtaisin hummereihin koska tahansa. Olkoon kuinka pakastettuja tahansa...

6 kommenttia :

 1. Tammisaari on meidän joka kesäinen päiväretki kohde, kun olo mökillä alkaa kyllästyttää. En tiedä kävittekö Cafe Gamla Stanissa, jonka kyltin kuvasit, mutta voin suositella, aivan ihastuttava paikka, jonka makeat ja suolaiset kahvileivät vievät kielen mennessään. Kahvit nautitaan puutarhassa vanhojen omenapuiden katvessa ja erittäin ystävälliset trajoilijat käyvät täyttämässä santsikupin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuttu paikka se on aikaisemmilta reissuilta, mutta nyt saavuimme ekeneesin vasta niin myöhään, ettei se enää ollut auki :-(

   Poista
 2. Usko tai älä, mäkin olen tuolla käynyt ja kaffeella Gamla Stanissa !

  Örvellysjengi muuten sitten löytyy illalla sieltä keskellä kaupunkia olevasta Santa Fe:stä: kattaus sisältäähumputtelijoita maanviljelistä teininäppynaamoihin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Friherrinna Tarustakin löytyy vallan porvarillinen puoli ;-) Ehkä ihan hyvä, ettei se sisäinen GPS:mme tuota mestaa löytänyt - mullahan olisi mennyt ihan pohja illuusioiltani!

   Poista
 3. Nuo alueet ovat kyllä kesällä så härliga:) tätä kirjoitan lentokentällä odotellessa lentoa Tel Aviviin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. väldigt mysiga :-) onneksi niin on myös jaffa. Ja moni muu paikka sielllä sinunkin kotikulmillasi :-) turvallista matkaa - seuraavaan kertaan!

   Poista