sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Soppasunnuntai: kaalikeitto

Kaiken tämän viinin- ja gaalantäyteisen juhlahumun jälkeen on aika palata arkeen ja Soppasunnuntaihin. Tämän viikon listalla? Lohdullinen, lämmittävä kaalikeitto.

Kaalikeitto on tuttu ainakin ajalta ennen Atkinsia - veikkaan, että jokainen tämän blogin lukija on sen verran vanha, että on ainakin jossain vaiheessa kaalikeittodieettiä kokeillut. Ei sillä kyllä elää voi, joten varmaan yhtä varmaa on, että ne kilot, jotka kuurin aikana ehkä lähtivät, ovat sittemmin tulleet takaisinkin...?

Kaalikeitto on kuitenkin varsin helppoa ja edullista arkiruokaa, joka on myös erinomainen hävikistä herkuksi- hautausmaa. Tähän esimerkiksi tiensä löysi kaalikääryleistä ylijäänyt kaali. Eikä kaalikeiton tarvitse tylsää ja laimeaa olla - myös tähän saa ihania, tumman mausteisia sävyjä kaukomaiden keittiöistä. Niinkuin tänään: chili, inkivääri, valkosipuli, tähtianis, neilikka, kaffirlimenlehdet ja maustepippuri antoivat keitolle ihan uuden ulkomuodon. 

Noin kuudelle

400 gr jauhelihaa
1 chili
2 valkosipulinkynttä
reilun viinirypäleen kokoinen pala inkivääriä
n. 400 gr kaalia
3 porkkanaa
1 sipuli
1 tl neilikkaa
6 maustepippuria
1 tähtianis
3 kaffirlimenlehteä (tai kolme pientä laakerinlehteä)
1 l lihalientä
suolaa

Hienonna inkivääri, valkosipuli ja chili. Kuullota niitä kattilassa öljytilkassa ja lisä sitten neilikka. Pyöritä mausteet sekaisin ja lisää sitten jauheliha. Ruskista ja lisää sitten loput mausteet. Kaada perään lihaliemi ja anna kiehahtaa. 

Suikaloi kaali, porkkana ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Lisää ne keittoon kypsymisjärjestyksessä - ensin porkkana, viitisen minuuttia sen jälkeen sipuli ja muutama minuutti sen jälkeen kaali. Kypsennä, kunnes vihannekset ovat haluamasi kypsyisiä (itse esimerkiksi tykkään, kun niissä on hieman rapsakkuutta jäljellä). Tarjoile.  





Tämä keitto on myös mukana Fiskarsin arkiruokaa 20 minuutissa- kilpailussa - äänestämään pääsee kilpailun Facebook-sivuilla täällä!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         



10 kommenttia :

  1. Minä en ole koskaan kokeillut kaalikeittodiettiä :D (voisin aloittaa vissiin aina kommenttini sinulle, että "minä en ole koskaan") Enkä usein kaalikeittokaan ole tehnyt, pataa ja kääryleitä noin kerran vuodessa, tosin vasta tässä keski-ikäistyttyäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niinikään keski-iän hiipiessä villasukissaan ja järkevissä kengissään aina vain lähemmäs olen itsekin huomannut kaaliin kohdistuvan arvostukseni nousseen ihan uudelle tasolle ;-) mausteita vaihtamalla siitäkin saa kyllä uusia puolia esiin!

      Poista
  2. Kaalikeitto on yks parhaista ruoista,ikinä! Mutta että diettaisin viikon syömällä,no,no,! Ne hajut,lemut ja ajatus siitä kuinka henki haisis käyneelle kaalille :)

    Mut joo,ennenku kuvailen soppasi lähinnä vastenmieliseksi,niin pakko mainita että kaali ilman dieettiä on siis ihanaa ja tämä sun soppa on varmasti juuri sitä ihanaa kaalikeittoa josta saa nauttia thaikku ja kiinalaisrafloissa?

    todella herkullinen ohje ja ens viikolla meillä on kaalikeittoa. Yhtenä päivänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ei muuten todellakaan allekirjoittaneen huomattavan rajoittuneella itsekurilla oltais minkäänlaisella dieetillä - etenkään kaalikeittosellaisella :-) soopa itse oli hyvää ja omaan makuun juuri sopivan mausteista ja lämmittävää, mutta silti varsin perinteistä eli ei, ei sellaista kiinalaisraflakamaa. Joskin lihan poisjättäminen, vaikka pak choin ja siitakesienten käyttö ydhdessä inkiväärisemmän ja valkosipulisemman kasvisliemen kanssa olisi kyllä aika loistokas idea...!

      Poista
    2. Niihin thaikku raflojen keittoihin tulee aina himo. Ne on niin tylsän näkösiä,mutta maku... Huh,parhautta!

      Poista
  3. Kaalikeitto on kyllä sellainen keitto,joka maistuu ihanasti talvella(täällä tänään hellettä....) .Olen kerran ollut sillä kaalisoppadieetillä,silloin alkoi soppa tulla hieman korvista ulos,mutta kyllä se vaan on hyvää:)Ja kiva aasialainen vivahde tuossa keitossasi:) Mulle tosin ilman tuota lihaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nu mausteet tuo tuohon kyllä niin ihanasti lämpöä :-) vaikka kyllä mä miljoona kertaa mieluummin ottaisin sen holonin helteen :-)

      Poista
  4. Onpas virkistävän erilainen kaalikeitto - täällä saattaisi se dieettikin sujua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin kauan kuin ruoan päraaka-aine ovat kalorit, en dieettejä edes kokeile ;-)

      Poista
  5. Tein tätä eilen, ja Ai ettien että! Oli aivan taivaallisen hyvää! :)

    VastaaPoista