Syyria on maa, jossa olen halunnut aina käydä. Huolimatta siitä, että nyt minulla olisi vihdoin passi, josta ei noita maahanpääsyn estäviä Israelin leimoja löydy, lienee parasta olla matkustamatta sinne ihan vielä. Joten tyydyn sitten ruokamatkailuun ihan omassa keittiössä.
Muhammara on alunperin Syyriasta muihinkin alueen arabikeittiöihin levinnyt paahdetusta paprikasta ja saksanpähkinästä tehty dippi. Nimensä se on saanut punaisesta väristään. Se on erinomaista meze-pöydässä dippinä joko pitasipsien tai vihannesten kanssa, levitteenä tai kylmänä kastikkeena grillatun lihan kanssa.
Muhammara on alunperin Syyriasta muihinkin alueen arabikeittiöihin levinnyt paahdetusta paprikasta ja saksanpähkinästä tehty dippi. Nimensä se on saanut punaisesta väristään. Se on erinomaista meze-pöydässä dippinä joko pitasipsien tai vihannesten kanssa, levitteenä tai kylmänä kastikkeena grillatun lihan kanssa.
Tämän kaukaasialaista sukulaista on tavattavissa ihan tuossa itärajan ja lahdenkin toisellakin puolella, sillä tämä muistuttaa adjiki- tahnaa, johon olen törmännyt niin Tallinnan kauppahalleissa kuin Kallion Pelmenit- ravintolassakin. Ja kuten tuossa kommenteissakin huomautetaan muistuttaa tämä myös Espanjan erikoisuutta, romesco-kastiketta.
Jokaisella Fatimalla ja Aishalla on tähän luonnollisesti oma reseptinsä - tämä on minun. Varioikaa siis vapaasti oman mielenne mukaan ja tehkää siitä oma tarkoin varjeltu sukureseptinne! Tärkeimmät ainesosat ovat paahdetut paprikat, muutamat mausteet ja saksanpähkinät. Joissain resepteissä käytetään myös leivänmuruja antamaan dipille paksumpaa rakennetta, mutta omani on leivätön ja siten myös gluteeniton - lähipiiristä kun löytyy niitä karttelevia ruokailijoita. Vaikka saksanpähkinä on se tähän klassisesti käytetty pähkinä, on sillä hieman karvas ominaismaku - niinpä sen voisi varmasti korvata myös jollain miedomman makuisella pähkinällä tai manteleilla.
Minä käytin 260 gramman purkillisen valmiiksi paahdettuja piquillo-paprikoita, joita myös niihin Pimentos Rellenos- annokseen käytettiin. Jos paahdat paprikat itse (ohje täällä), tarvitaan niitä kolme isohkoa kappaletta.
Tämä oli pitkästä aikaa myös mahdollisuus käyttää granaattiomenasiirappia, jota niiden syyrialaisten kananmaksojen jälkeen ei olekaan tullut hyödynnettyä!
3 paahdettua punaista paprikaa
100 gr saksanpähkinöitä
1 valkosipulinkynsi
1/2 chili
1/2 sipuli
1,5 rkl oliiviöljyä
1/2 tl jeeraa
1/2 tl jauhettuja korianerinsiemeniä
1/2 tl paprikaa
1-2 rkl granaattiomenasiirappia
loraus sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
Paahda paprikat ja soseuta ainekset blenderissä mausteita ja öljyä lukuunottamatta. Paahda mausteet pannulla ja lisää sitten öljy. Sekoita ja kaada joukkoon. Lisää granaattiomenasiirappia maun mukaan, mausta sitruunamehulla ja suolalla. Anna mielellään maustua kylmässä tunnin verran ennen tarjoilua (rakenne jähmettyy, mitä pidempään sen antaa odottaa), rouhaise päälle mustapippuria ja tarjoile persiljan ja sitruunan kera.
3 paahdettua punaista paprikaa
100 gr saksanpähkinöitä
1 valkosipulinkynsi
1/2 chili
1/2 sipuli
1,5 rkl oliiviöljyä
1/2 tl jeeraa
1/2 tl jauhettuja korianerinsiemeniä
1/2 tl paprikaa
1-2 rkl granaattiomenasiirappia
loraus sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
Paahda paprikat ja soseuta ainekset blenderissä mausteita ja öljyä lukuunottamatta. Paahda mausteet pannulla ja lisää sitten öljy. Sekoita ja kaada joukkoon. Lisää granaattiomenasiirappia maun mukaan, mausta sitruunamehulla ja suolalla. Anna mielellään maustua kylmässä tunnin verran ennen tarjoilua (rakenne jähmettyy, mitä pidempään sen antaa odottaa), rouhaise päälle mustapippuria ja tarjoile persiljan ja sitruunan kera.
Rieskakokeilun aikana uunini lämpötilarajoituksiin masentuneena en edes yrittänyt tehdä omia pitaleipiä, mutta sitä varten suosittelen tätä Suolaa & Hunajaa- blogin mainiota reseptiä!
Ihana ohje! Tätä on pakko kokeilla, koska romesco on yksi suosikeistani ja tämä muistuttaa aikalailla sitä.
VastaaPoistaihan totta:-) blogger temppuilee eikä antanut editoida tuota postausta, joten tuo jäi mainitsematta. ja sädekehähän tässä vallan puristaa: on vegaaneille ja raakaruokavalioon sopivaa, on gluteenitonta, on hiilaritonta, on kosheria ja halalia... ;-)
PoistaMuhammaraa olen minäkin joskus tehnyt,tosin siitä on aikaa ja en ihan täysin muista käyttämääni ohjetta,mutta hyvää tuo tahna on aina:)
VastaaPoistaon kyllä :-)! tuolle granaattiomenasiirapille pitäisi kestää enemmänkin käyttöä.
PoistaKäytän paljon sitä vinaigretessa,vink vink;D
PoistaMiten kaunis tahna, tätä on kyllä kokeiltava :) tykkään dipeistä ja tahnoista, ne ovat mahtavaa iltapalarouskutettavaa.
VastaaPoistaja ne on niiiiiin ihanan monikäyttöisiä! Ja nestettä lisäämällä/ juoksevammalla rakenteella niistä voi taikoa vaikka pastakastikkeita! Tai keittoja!
PoistaAh, JUU! pastakastike! loistava idea :) nimim. pastahullu
Poistano heti huomenna on tulossa yksi versio :-)
PoistaHei! Kiitos blogivierailusta, tulin vastavierailulle. Täältähän löytyy vaikka mitä mielenkiintoista...kiva!
VastaaPoistano bienvenido vain sinnekin :-)
PoistaEn ole suurin tuoreen paprikan ystävä, mutta toi tahna näyttää aivan taivaalliselta!
VastaaPoistavoin suositella :-)
PoistaTykkään! Tykkään! Yhdyn Minnan mielipiteeseen. Romesco rokkaa,joten myös tän on pakko toimia :)
VastaaPoistahamdulillah :-)
Poista