maanantai 6. toukokuuta 2013

Synttärisangriaa synttärisankarille

Aurinko paistaa, linnut laulavat, ulkona tarkenee jo ilman untuvatakkia, parsat ovat ilmestyneet kauppoihin ja iltaisin Helsingissä tuoksuu jo grillissä paistuva liha. Ilmassa on lupausta ja hilpeyttä: kesä on ihan oikeasti tulossa!

Vaan ei sekään näytä allekirjoittaneelle riittävän - odotukset ovat jo muutaman viikon päässä, jolloin olen Töölön taivaan sijasta sen Andalusian auringon alla.

Allekirjoittanut vietti tuossa taannoin syntymäpäiviään, joita edellämainituista syistä vietettiin espanjalaisviritteisissä tunnelmissa.

Vanhennuttu on, viisastuttu ehkä sitten ei. Sen verran pää vielä toimii, että tietää, että niitä kasviksia ja hedelmiä pitäisi syödä. Sen verran se toiminta on kuitenkin hiipunut, että se uskoo, että paras keino siihen on SANGRIA!

Aurinkoisena kesäpäivänä (jota meillä ei toki seuranamme ollut) tämä on kyllä niin ässä.

Sangria

1 plo punaviiniä
1,5 l Spriteä
4 cl vodkaa
4 cl Cointreauta tai Triple Seciä

Lisäksi hedelmiä maun mukaan. Esim. appelsiininsiivut ja mansikat ja viinirypäleet  tähän käyvät aivan loistavasti, itse lisäsin vielä kurkkuakin.

Tarjoile jäiden ja hyvän seuran kera. Nätin loppusilauksen antavat jääpalamuottiin lisätyt mintun lehdet.


Ja pitihän siihen kylkeen tehdä vähän ruokaakin. Jotain pientä, stressivapaata ja tikussa syötävää. Tänään mentiin iloisesti surf & turf meiningissä lihaa ja mereneläviä yhdistäen. Ensimmäinen sormiruoka oli chorizo-jättikatkarapuvartaat. Se chorizo kun vain käy ihan kaikkeen. Omani olivat raakoja, mutta mikäli käytät valmiiksi kypsennettyjä, kannattaa niitäkin marinoida ennen chorizon kanssa keihästämistä 1/2 - 1 h, jotta ne saisivat vähän makua.


Chorizo-jättikatkaravut (18 kpl)

n. 150 gr pätkä chorizoa (omani ei ollut raakamakkaraa)
18 jättikatkaravunpyrstöä

muutama lusikallinen sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
1 chili hienonnettuna
suolaa, pippuria

Kuori katkaravut ja sekoita marinadiainekset. Anna katkojen maustua siinä puolisen tuntia. Suolaa ja pippuroi ja paista pannulla/ grillissä kypsiksi. Leikkaa chorizo n. sentin paksuisiksi siivuiksi ja paista pannulla, niin että niihin tulee rapsakka paistopinta. Yhdistä cocktail- tikkuun ja tarjoile.




Ja voitteko uskoa: maailmassa on äyriäisiä, joiden kanssa tässä blogissa ei ole vielä painittukaan! Kuten kampasimpukka - yksi allekirjoittaneen ehdottomista suosikeista. Nämä olivat niin lihaisia ja isoja ja merellisyydessään suorastaan makeita, että en tehnyt muuta, kuin kääräisin ne serranokinkkusiivuun ja grillasin uunissa. Yksinkertaisuudessaan aivan mahdottoman ihanaa... Toinen klassinen ja ilmeisesti baskikeittiöstä peräisin oleva surf & turf kumppani kampasimpukalle olisi morcilla, espanjalainen verimakkara.

Serrano-kampasimpukat (18 kpl)

18 kampasimpukkaa
9 serranokinkkusiivua (tai prosciuttoa tai parmaa tai pekonia)
sitruunamehua
suolaa, pippuria

Taputtele kampasimpukat kuiviksi. Halkaise kinkkusiivut pituussuunnassa puoliksi. Kääräise kukin puolikas kampasimpukan ympärille ja kiinnitä cocktailtikulla. Lorauta päälle sitruunamehua ja mausta suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Paista grillissä tai uunissa (225 °) kunnes simpukat ovat kypsiä ja kinkku on rapsakoitunut, koosta riippuen 5-10 minuuttia. Käännä puolivälissä.




5 kommenttia :

  1. Myöhästyneet onnittelut!
    Ja kiva että kevät nyt sitten on todellakin jo tullut Helsinkiinkin.,
    Ay sangria,que me gusta....
    Ihanat tarjottavat ,kyllä vieraittesi kelpasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos :-) Olen taas kuluneen vuoden aikana kasvanut - jos en ihmisenä niin ainakin vyötärönympäryksestä ;-)

      Poista
  2. Onnea!:) Sangria on hyvää. Itse pidän enemmän blancosta, mutta punainenkin aina menee.;) Herkulliset syötävät!

    Ilman untuvatakkia pärjää hyvin, jos vain muuten on tarpeeksi vaatetta päällä.;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No gracias sinnekkin :-) Miten tuota blancoa ei ole koskaan tullut kokeiltuakaan... menee siis heti to do- listalle :-)!

      Poista
  3. Myöhästyneet onnittelut täältäkin :-) Ihanan näköisiä herkkuja.

    VastaaPoista