lauantai 4. toukokuuta 2013

Helsingin ravintolatarjontaa: Soi soi

Entinen kämppikseni Jerusalemista oli käymässä tuossa taannoin. Villapaidasta ja toppatakista päätellen Helsingin kevät ei tehnyt kummoistakaan vaikutusta... Illallispaikan valinta vaati myös hieman vaivannäköä - hän kun pitää kosheria eikä syö muualla kuin joko kosher-ravintoa tai pelkästään kasvisruokaa tarjoavassa ravintolassa. Helsingin kosher-ravintoloiden määrä: 0. Kasvisravintoloiden määrä: allekirjoittaneelle tuntematon. 

Kosher-ruokavaliota tuntemattomille ajatus on tiivistettynä tämä: on ruoka-aineita, jotka ovat parve eli neutraaleita, kuten hedelmät, vihanennekset ja pähkinät. Näitä saa syödä minkä kanssa vain. Sitten on eläimiä, jotka ovat aina trefa (= kiellettyjä). Näitä ovat mm. possu. Sitten on eläimiä, jotka ovat oikeoppisesti teurastettuna kosher (=sallittu). Näitä ovat mm. lammas ja lehmä. Mutta niitäkään ei saa syödä maitotuotteiden kanssa. Maitotuotteita nautittuaan saa kosher-lihaa nauttia aikaisintaan puolen tunnin päästä ja jotain neutraalia (parve) nautittuaan. Lihatuotteita nautittuaan maitotuotteita saa nauttia suuntauksesta riippuen 3-6 tunnin päästä. Kala on suurimmaksi osaksi kosher ihan ilman mitään erikoisteurastustoimenpiteitä ja niiden kanssa saa nauttia myös maitotuotteita. Merenelävät sen sijaan ovat traagisen trefa. 

Niinpä kosheria seuraavilla on yleensä kotonaan kahdet ruoanlaitto- ja tarjoiluastiastot: toinen lihalle ja toinen maidolle. Ravintolat niinikään ovat joko kosher bashari (lihaa tarjoilevia) tai kosher halavi (maitotuotteita ja kalaa tarjoilevia). 

Israelissa kosher-ruokavalion noudattaminen on äärimmäisen helppoa. Helsingissä vaatimukset täyttävän ravintolan löytäminen olikin sitten vähän vaikeampaa. Lopulta päädyimme Kustaankadulla Kalliossa sijaitsevaan Soi Soi- ravintolaan. Tiedossa oli, että kyseessä olisi lähinnä pikaruokaa tarjoileva paikka, joten kulinaariset odotukset eivät olleet kovin korkealla. Eikä niitä myöskään ruokkinutrakennustelineiden takana piileskelevän paikan varsin koruton, joskin paikoin oudon kodikas sisustus. 
Lista ei ole mittava, mutta varsin kattavasti se ottaa huomioon eri vaihtoehtoja. Minä päädyin Sataman seitaniin, josta olin kuullut kehuja. Seitania en ollut koskaan syönytkään. Vehnägluteenista valmistettu seitan yllätti koostumuksellaan, joka muistutti... tiivistä lauantaimakkaraa. Siitä löytyi siis sitä purutuntumaa, mitä lihassa niin rakastan. Annosta on jossain arvosteluissa kritisoitu turhan rasvaisena ja suolaisena, mutta tässä annoksessa sen tarkoituksena oli kai toimia shawarman kasvisversiona ja sen tehtävän se hoiti kyllä kunnialla kotiin. Paprikarelissi antoi annokselle sopivasti  potkua. Tykkäsin.
Seuralainen otti Hello Missy- hampurilaisen, johon kuuluva pihvi koostuu normaalisti soijahamppurouheesta. Hamppu oli tänään jo päässyt loppumaan, joten pihvi koostui soijarouheesta. Lisäksi siinä oli halloumia ja ananasta. Paahdettu sipulirouhe antoi hyvän lisän niin tähän kuin omaan annokseeni.  Molempien annosten paistettuihin lisäkeperunoihin olisin kaivannut kunnon ranskalaisille ominaista rapeaa ulkokuorta mutta toisin kuin vegaanit, minä kuolen varmaan muutenkin aikaisemmin ja valtimot huomattavasti heitä enemmän tukossa. En kyllä tiedä, kuolenko yhtään vähemmän onnellisena...
Hampurilaisiin tulee kolme leipävaihtoehtoa, joista voi sitten kuiduntarpeensa mukaan omansa valita. Seuralaisen tuomio oli yksiselitteinen: paras kasvishampurilainen koskaan. Olin samaa mieltä. Ja varsin tietoinen asiasta oli myös kokki. Kehuessamme hampurilaisen olevan loistava, totesi hän vain yksikantaan: "tiedetään". 

Seuralainen ottikin perään heti toisen samanlaisen, johon tarjottiin vaihtoehdoksi favapapupihviä. Hän pitäytyi kuitenkin soijassaan. 

Erityismaininnan ansaitsevat juomat - erityisesti porkkana-lime-inkiväärijuoma. 

Ja ei, ei tarvinnut mennä Mäkkärin kautta kotiin...


5 kommenttia :

 1. Vaikka oon käynyt parissa Kallion kasvisrafloissa, toi Soi Soi on mulle tuntematon suuruus. Pitänee joskus päästä sinne tän kuvauksen perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei se pikaruokaa kummempaa ole, mutta HYVÄÄ pikaruokaa!

   Poista
 2. Itse asiassa Helsingissä on pieni kosher-paikka

  http://eat.fi/en/helsinki/zaafran-and-co

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin toi deli! mutta se ei ollut illalla auki. Kaveri oli Tampereella suurimman osan ajasta työreissulla (Avin kokoaman selviytymispaketin voimin :-)!) ja tuli Helsinkiin minua moikkaamaan.

   Poista
  2. Joo vähän huonot aukioloajat heillä....mutta onneksi löytyi kaverille ainkain Avin paketti;D

   Poista