tiistai 28. toukokuuta 2013

Scrocchiettejä ja vaxholmilaisia ruokaunelmia

Heti Vaxholmiin saavuttaessa tulijaa tervehtii vanhan maailman charmia henkivä Hotelli Vaxholm, jonka terassi on ihastuttava paikka merihenkiseen lounaaseen. Se, mikä teki Vaxholmista meille täydellisen oli sinne juuri avattu Skafferi ihan sataman lähistöllä. 





Se on ties kuinka montaa etnistä alkuperää edustavan ruotsalaisen entisen pankkiirin  avaama pikkudeli, jossa myydään juuri kaikkea sellaista pientä ihanaa, mikä saa allekirjoittaneen sekoamaan. Italialaisia herkkuja ja leikkeleitä (mm. aivan ihanaa tryffelisalamia), muutamaa päivittäin vaihtuvaa lounasvaihtoehtoa ja viiniä. 

Ja siinä kadun toisella puolella on muutamapaikkainen terassi jossa niiden delistä ostettujen herkkujen kanssa voi sitten istahtaa piknikille. Ja nauttia joen takana avautuvasta linna-näkymästä. Jos tämä kuulostaa naurettavan täydelliseltä, niin koita kestää. Sillä juuri sitä se on. 





Ja kolmen roséviinipullollisen jälkeen se linnakaan ei näytä enää yhtään niin paljon sellaiselta hermojaraastavalta saksalaiselta 3000 palan palapeliltä. Vaan itse asiassa aika hurmaavalta.

Skafferin omistaja on aivan mahtava. "No yksi päivä minä vaan sitten mietin että miksi minä teen työtä jota inhoan kun kuitenkin haluan vain laittaa ruokaa. Joten avasin tämän". Kiitos hänelle siitä, me tulemme palaamaan. 

On niin ihanaa tavata ihmisiä joilla on sellainen intohimo ruokaan, joka saa tekemään tuollaisiakin hyppyjä tuntemattomaan. Ei voi kuin onnea toivottaa (ja vain hieman  kadehtia...)

Delissä myytiin aivan ihania rosmariini-merisuolakeksejä (scrocchiettejä) , joita sitten yritin kotioloissa  tehtailla (hieman on toistuva teema tuo rosmariini...). Pohjana käytin sitä grissinien reseptiä. 

n. 30 keksiä 

2 dl lämmintä vettä
2 tl (puoli pussillista) kuivahiivaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl rosmariinia

voiteluun: 1 kananmuna ja 1 rkl öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sitten siirappi ja anna seistä n. 5 minuuttia. Lisää sitten öljy sekä 1 dl jauhoja ja sekoita. Lisää sitten suola ja loput jauhot. Vaivaa tasaiseksi ja joustavaksi taikinaksi. Kaada kulhosta pois yliääräiset jauhot, öljyä se kevyesti ja jätä taikina kohoamaan.

Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Jaa taikina kolmeen osaan. Kaulitse kukin osa vuorollaan ohueksi levyksi ja leikkaa noin. 5 sentin levyisiksi nauhoiksi ja ne puolestaan neliönmuotoisiksi kekseiksi. Toki voit halutessasi ottaa muotilla vaikka pyörylöitä tai leikata nauhat leveämmiksi ja leikata ne vaikka kolmioiksi.

Kaulitse kukin pellillinen valmiiksi vasta kun otat edellisen satsin uunista etteivät keksit kohoa liikaa. Pistele niihin reikiä vaikka cocktail- tikulla ja voitele muna-öljyseoksella. Ripotele päälle ennen uuniinmenoa merisuolaa tai sormisuolaa.

Pyörittele pellillinen kerrallaan edellisen satsin ollessa uunissa, jotteivät keksit kohoa liikaa- näiden on tarkoitus jäädä ohuiksi ja rapeiksi. Tarvittaessa taputtele vielä uuniinmenoa joko käsin (tai pyöräytä kaulimella) satsi litteäksi.

Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes kullanruskeita ja rapeita. Anna jäähtyä ritilän päällä.



Pienestä ne on ilot tehty. Ja hiilareista ja alkoholista.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti