sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Soppasunnuntai: borssi

Borssia en koskaan pitänyt ystävänäni. Se oli yksi niitä asioita, joiden kanssa ensitapaaminen jäi kyllä mieleen, mutta juuri vääristä syistä. Veren ja oksennuksensekaiset assosiaatiot pitivät meidät vuosia erossa, kunnes Tallinnassa suostuttelin itseni antamaan sille uuden mahdollisuuden. 

Ja voih - Von Krahli Aedin borssi oli niin unelmankevyttä että meistä tuli kuin tulikin sielunkumppaneita. Von Krahli Aedin versio tarjoiltiin muistaakseni hirvenlihan kera, minkä hento riistaisuus käy tämän kaveriksi aivan mahtavasti, mutta kun pakasteen pohjalta vielä löytyi sen porojauhelihan loput, niin pyörittelin siitä minilihapullia tähän. 

Muuten olisin käyttänyt melkein mistä tahansa pakastealtaastakin löytyvää saksanhirven käristyslihaa, jonka ohuet lastut tähän sopisivat. Maustoin jauhelihan suolalla ja pippurilla, pyörittelin 18 pieneksi lihapullaksi ja lisäsin keittoon kypsymään muutama minuutti ennen keittoajan päättymistä.

Halutessaan osan punajuuresta voisi korvata julienneksi leikatulla porkkanalla tai kaalillakin. Koska arjesta kannattaa aina tehdä juhlaa vaikka sitten näkemällä vähän ylimääräistä vaivaa koristelun suhteen, viimeistelin keiton rapeaksi paistetuilla punajuurisiivuilla. Se paitsi näyttää hauskalta, myös tuo keiton pääruoka-aineen esille ihan uudella tavalla. Ja paistaminen, etenkin uunissa, tuo esiin punajuuren makeuden vertaansa vailla olevalla tavalla. Fenkoli puolestaan tuo lakritsisuudessaan makuun ihanasti syvyyttä.

Kolmelle

3 punajuurta (yht. 300 gr)
1 rkl tomaattipyrettä
1 sipuli
1 fenkoli (200 gr)
8 dl lihalientä
muutama maustepippuri
suolaa, pippuria
150 gr poron jauhelihaa/ hirvikäristystä

Kuori punajuuret ja siivuta ohuiksi. Jätä muutama siivu viimeistelyä varten. Leikkaa siivut ohuiksi tikuiksi - mitä ohuempi, sen parempi. Mikäli käytät porkkanaa, tee sille samoin. Kuori fenkolista uloimmat lehdet, halkaise se ja poista sen kova ydin. Siivuta sen jälkeen yhtä ohuiksi siivuiksi. Siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi ja kuullota hetken öljyssä. Lisää sitten muut vihannekset, anna pehmetä hetken ja kaada päälle lihaliemi ja maustepippurit. Keitä kannen alla kunnes vihannekset ovat kypsiä. Lisää sitten liha ja anna kiehua vielä muutaman minuutin, kunnes ne ovat kypsiä. Tarjoile smetanan kera. Halutessasi punajuurisipsejä, paista ne joko kuumassa öljyssä rapeiksi tai paahda uunissa. Voitele ne tällöin öljyllä ja paahda 175-asteisessa uunissa. Pidä silmällä, sillä ne palavat helposti.





4 kommenttia :

  1. Kouluaikoina inhosin borssipäiviä, mutta nyt, kun punajuuresta on vanhemmiten tullut lempijuurekseni, on borssikin alkanut maistua. Uunissa laitettuna punajuuresta tulee parasta, mutta kyllä borssiakin tekee mieli pari kertaa talven mittaan. Kiva idea nuo sipsit!:)

    VastaaPoista
  2. sama vika (kuten tuosta epämairittelevasta kuvauksestakin ilmi käy...!) - vasta nyt olen alkanut borssille lämmetä ja tämä on ehkä sen von krahli aedin jälkeen parasta borssia mitä olen syönyt! eikä yhtään niin raskas ja talvinen mitä se normaalisti on :-)

    VastaaPoista
  3. Borssia, nams :) Ja punajuurisipsit on tosi hyviä. Mä olen joskus tehnyt niitä mm nokkoskeiton koristeeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nokkoskeittoa en ole tehnytkään! tuo yhdistelmä kuulostaa kyllä kokeilemisen arvoiselta!

      Poista