maanantai 13. toukokuuta 2013

Pinaatti-ricotta raviolit

Ne Mechen pinaatti-ricotta raviolit herättivät ihastusta, joka oli yllättävää: ne kun ovat pastaa, jota väitän yrittäväni välttää, kasvisruokaa, jota en oikein suosi ja kaiken lisäksi aikalailla olennainen ainesosa on juusto, jota en noista  viimeaikojen aktiivisista yrityksistäkään huolimatta ole oppinut rakastamaan. 

Ja sitten ruokabloggareiden kuukauden ruokahaasteen teemaksikin läpsähti pinaatti. Joten pakkohan niitä oli tehdä! Pastataikinaahan en toki koskaan ollut itse alusta alkaen tehnyt, mutta niiden pelmenien jälkeen ei oikein ollut tekosyitä olla sitäkin opettelematta.




Lähtököhtana oli joskus vuosia sitten opittu resepti, eli yksi iso kananmuna jokaista 100 grammaa 00- jauhoja kohden. Tuo on varmaan peräisin Jamie Oliverilta, joka vuosia sitten TV- ruutuihin pelmahtaessaan vakuutti, että pastan tekeminen itse on paitsi hauskaa, myös helppoa. En ole varma, allekirjoitanko kumpaakaan. Mutta kyllä siinä hien pintaan saa. Etenkin jos urakkaan ryhtyy ilman monitoimikonetta TAI pastakonetta. Se pelmenitaikina oli huomattavasti helpommin valmistuva ja työstettävä - ensi kerralla käytän ehkä suosiolla sitä...




Ensin mietin, että käyttäisin pinaattia myös taikinaan, jolla siitä saisi lystikkään vihreän. Muistan kuitenkin yhä pikkuveljeni syntyäpäivän vuosien takaa (veli on nyt 22), jolloin kakkua tehdessäni heittäydyin hulvattomaksi elintarvikevärien kanssa. Niinpä juhlat koostuivat itkevistä lapsista, jotka rukoilivat, ettei heidän tarvitsisi ottaa kakkua...

Tästä reseptistä saa 32 kappaletta ravioleja. Ja rannekanavaoireyhtymän. 

Pastataikina:

300 gr 00- jauhoja
3 isoa munaa
1.5 tl suolaa

Kaada jauhot ja suola joko pöydälle tai isoon kulhoon. Tee niiden keskelle aukko ja riko siihen kananmunat, joiden rakenne on kevyesti vatkattu rikki. Keskeltä aloittaen sekoita ne jauhojen joukkoon vähitellen. Vaivaa taikinaksi. Aikansa se vie ja treenistä se käy. Kun koossa on tasainen, kimmoisa taikina, kääri se tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Tee sillä välin täyte.

Täyte:

250 gr ricottaa
150 gr pinaattia (itse käytin pakastettua)
1 sitruunan kuori
ripaus muskottia
suolaa, pippuria

Mikäli käytät pakastepinaattia, anna sen sulaa ja valuta se sitten hyvin. Mikäli käytät tuoretta, paista lehdet kypsiksi, hienonna ja purista ylimääräinen neste pois. Sekoita muihin aineksiin. 

Jaa taikina neljään osaan.  Kauli ohueksi käyttäen joko pastakonetta (vaihtaen joka kerralla asetusta isommaksi niin, että tuloksena on ohuenohut taikina) tai kaulinta ja hauista. Ilman pastakonetta se on helpointa, kun taikinan ensin pyörittelee tangoksi ja alkaa sitten kaulia sitä ohueksi. Lusikoi levylle teelusikallinen täytettä, kastele täytteen ympärys kostutetulla sormella ja levitä toinen levy päälle. Painele täytteen ympärys tiiviisti kiinni ja leikkaa sitten haluamaasi muotoon. Itse leikkasin ne keväisissä tunnelmissa piparkakkumuotilla kukan muotoon. 

Keitä ravioleja, kunnes ne nousevat pintaan - noin kolmisen minuuttia. Pyörittele voikastikkeessa ja tarjoa timjamin ja parmesaanin kera. 

Voikastike:

4 reilua ruokalusikallista voita
1 iso valkosipulinkynsi
1 sitruunan kuori
(ja loraus mehua)
suolaa, pippuria

Sulata voi kattilassa. Kuori valkosipulinkynsi ja iske sitä veitsellä niin, että se hieman murskaantuu ja antaa enemmän makua. Kuori sitruunankuori kuorimaveitsellä isoiksi lastuiksi. Lisää molemmat voihin ja anna sen maustua noin viiden minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile. 




Niin ja tällä siis ollaan mukana kuukauden ruokahaasteessa, jota tässä kuussa emännöi varsin ansaitusti viime kuun voittaja Keittiössä, kotona ja puutarhassa- blogi.

13 kommenttia :

  1. Tosi hyvä ohje ja nätit raviolit. Olin ideoinu pinaattipastaa tuohon haasteeseen,mutta taidan hieman muokata sitä :) hyvännäköstä..jälleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eiköhän sinne mukaan mahdu toinenkin pinaattinen pasta :-)

      Poista
  2. OI miten suloisia noista tuli ja kiva idea käyttää pipari muotteja ravioleihin:)Täytekin niin nami:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikö! juuri sopiva nukkekotimaisen suloinen keino juhlistaa perheeseen juuri saapunutta pikkuprinsessaa :-)

      Poista
  3. Herkullinen ohje ja hatun noston arvoinen suoritus tuo itse kauliminen!

    VastaaPoista
  4. Suloisen muotoisia ravioleja :) pinaatti sopii täytteeksi erinomaiesti!½

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :-) ja täytteestä olet oikeassa - se yllätti kyllä positiivisesti!

      Poista
  5. Huh, käsin olen kyllä pastataikinan vaivannut, mutta käsin kauliminen olisi aivan liian pelottavaa. Ihan mieletön sissi olet! JA sievät on raviolit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voin kertoa että jätän sisseilyt vastaisuudessa vähemälle - sen verran kramppas ranteet vielä illallakin :-)

      Poista
  6. Onpas nättejä! Piparkakkumuotit käy moneen.:)

    VastaaPoista
  7. Kyllä kannatti kaulia, voitto tuli nimittäin sinulle! Onnittelut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan mahtavaa :-) (vaikka sen pastakoneen hankkimista aion isoon ääneen vaatia :-)! )

      Poista