lauantai 18. toukokuuta 2013

Marokon makuja

Harissa on Pohjois- Afrikalle mitä hummus on Lähi-idälle - jokainen maa väittää sen keksineensä ja tuottavansa parasta tavaraa, mitä rahalla saa. 

Lakritsaisessa mausteisuudessaan se on varsin ainutlaatuinen mauste ja käy melkein kaikkeen. No, jäätelöön en sitä ehkä laittaisi... 

Sitä voi tehdä joko itse (näin on tehnyt mm. Chef Jones mainiossa blogissaan), ostaa etnisistä kaupoista tai sen teon voi ulkoistaa ystävän YK:lle ja Angelina Jolien lapsilaumallekin kansainvälisyydessään vertoja vetävälle perheelle kuten Trio Miumau-blogin takana häärivälle kissatädille Tarulle, joka meitä on myös muistanut tuolla I love your blog- tunnustuksellaan. We love!

Tänään sillä tehtiin marokkolaishenkisesti jogurttikastike lammasköfteille ja porkkana-minttukuskusille. 

Lammasköftet eli jauhelihasta tehdyt vartaat maustettiin ras el hanoutilla, Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tutulla mausteseoksella. Kirjaimellisesti se tarkoittaa kaupan ylähyllyä, mikä tarkoittaa sitä, että joka kaupalla on siitä oma versionsa, joissa on myös tietyille alueille tyypillisiä piirteitä.  

Marokossa käytettiin kuulemma aikoinaan mm. erästä vihreää koppakuoriaista sen (väitettyjen?) afrodisiakkisten ominaisuuksien vuoksi, mutta sen käyttö kiellettiin 90- luvulla. Ainesosat mausteseoksissa vaihtelevat, ja sen voi myös aina tehdä itse. Tässä minun versioni.





Ras el Hanout:

1 rkl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 rkl kuminansiemeniä jauhettuna
1/4 rkl neilikkaa jauhettuna
1/4 rkl maustepippuria jauhettuna
1/2 rkl kanelia
1/2 rkl cayennepippuria 
1/2 rkl paprikaa
1/4 rkl kardemummaa

Kolmelle

Lammasköfte

250 gr lampaan jauhelihaa
1,5 rkl ras el hanoutia
1/2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
3 siivua paahtoleipää
muutama rkl lihalientä
kourallinen persiljaa
suolaa, pippuria

Leikkaa paahtoleivästä reunat pois ja liota se lihaliemessä kunnes se hajoaa. Freesaa hienonnettu sipuli öljyssä kunnes se on pehmennyt. Lisää valkosipuli ja ras el hanout. Lisää leipäseokseen. Vaivaa joukkoon jauheliha ja persilja. Mausta ja anna levätä kylmässä uolisen tuntia. Muotoile  pötkylöiksi grillivartaan ympärille ja paista joko grillissä tai pannulla muutaman minuutin ajan/ puoli.

Porkkana-minttukuskus

3 dl kuskusia
3 dl porkkanamehua
1/2 sipuli
kourallinen minttua hienonnettuna
sitruunamehua
suolaa

Kuumenna porkkanamehu kiehuvaksi ja lisää siihen kuskus. Käännä lämpö pois ja anna kypsyä kannen alla muutaman minuutin ajan, kunnes neste on imeytynyt. Kääntele haarukalla ilmavaksi, lisää minttu, loraus sitruunamehua ja mausta suolalla maun mukaan. 

Harissajogurttikastike

2 dl turkkilaista jogurttia
2 reilua tl harissaa
1 tl tomaattipyrettä
loraus sitruunamehua
suolaa

Sekoita ainekset ja anna maustua kylmässä hetken aikaa ennen tarjoilua.




10 kommenttia :

  1. Houkuttelevan näköinen annos! Kiitos muuten postista, se tuli jo eilen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tykättiin! tuosta porkkana-minttukouskousista etenkin - sitä tehdään myöhemminkin :-)

      Poista
  2. Tuo harissajugurttikastike on ihanaa - meilläkin sitä syötiin tässä välissä melkein harva se päivä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihan totta - on taas harissa-rakkaus löytynyt uudestaan :-)

      Poista
  3. Kaunis annos vaikkein lihaa syökään.Poikani isä on marokkolaisperäinen ja ennenkuin hänet tapasin ,en osannut laittaa mitään ruokaa,joten hän sai minut innostumaan ruuanlaitosta;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja hyvin on onnistunut :-) nyt siitä saakin nauttia koko maailma <3

      Poista
  4. Kissatäti toivosi vielä saman saldon tilille kun sillä Angelina Jolielle, vaan sepä ei toisaalta saa juuri tuota rakkaudella käsin valimistettua harissaa. Voi näitä mun harhoja, sehän voi ostaa ihan oman mummon tekemään sille sitä ;)

    Näyttää niin tolkuttoman herkulliselta ettei voi olla tottakaan !

    VastaaPoista
  5. Ihanan näköistä ruokaa! Tein viime vuonna kerran ras el hanoutia itse (kun en ehtinyt halliin sitä ostamaan), ja toi sinun reseptisi näyttää kovin tutulta.

    VastaaPoista