lauantai 4. toukokuuta 2013

Kananmaksaa Lähi-idän tyyliin

Kananmaksa granaattiomenakastikkeessa on alunperin Syyriasta kotoisin oleva herkku, joka kuljettaa minut samantien takaisin Lähi-itään

* * * 


* * * 


Tämä ruoka vie minut takaisin Betlehemiin, jossa tätä alueen (alkujaan mahdollisesti Syyriasta kotoisin olevaa) mezeklassikkoa ensimmäistä kertaa söin. Aina Betlehemissä ollessani illastin Intercontinentalissa ja tämä oli niin hyvää, että söinkin sitä sitten ihan joka kerta... 

Tallinnan ravintoloissa granattiomenasta innostuttiin jo joitain vuosia sitten ja viime aikoina sitä on näkynyt muualla blogeissakin. Se on jännä hedelmä, johon Israelissa ja Länsirannalla ihastuin - katukauppiaat myyvät kojuissaan sokkeloisilla vanhankaupungin kujilla tuoreena puristettua granaattiomenamehua joka pistää raikkaudellaan veren kiertämään. 

Se raamatullinen kielletty hedelmä jonka se Eeva houkutteli sen Aatamin syömään olikin ilmeisesti juurikin tämä mollukka eikä omena, jona sitä olemme vakiintuneet pitämään. Tässä muuten eräältä rabbilta oppimaani triviaa: jokaisessa granaattiomenassa on tasan 613 siementä. 




Ne siemenethän ovatkin ainoa asia, joka tästä hedelmästä syödään. Niistä saa pirskahtelevaa purutuntumaa esim.kuskusiin ja salaatteihin kuten tabboulehiin. Tässä sitä on käytetty siemeninä ja kastikeessa granaattiomenasiirapin muodossa. Sitä saa ainakin Lähi-idän elintarvikkeisiin erikoistuneista etnisistä kaupoista kuten Kaisaniemen Hauler Oriental Marketista. Niissäkin on eroja, joten käyttämäsi kipakkuudesta riippuen saatat haluta lisätä kastikkeeseen hieman sokeria makusi mukaan. 




Kevyenä lounaana vihreän salaatin kanssa tämä ruokkii kaksi. Alkuruokana tai osana meze-ateriaa tästä riittää neljälle.

Kananmaksaa granaattiomenalla

n. 250 gr kananmaksaa
1/2 dl granaattiomenasiirappia
1 dl punaviiniä 
1/2 dl lihalientä
1/2 tl kardemummaa
suolaa, pippuria
(sokeria)
1 tl voita
korianterinlehtiä 
granaattiomenansiemeniä

Ruskista maksa pannulla voissa. Lisää viini, lihaliemi, granaattiomenasiirappi ja kardemumma. Kypsennä maksa haluamaasi kypsyyteen ja nosta sitten pannulta pois. Redusoi kastike siirappimaiseksi, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää ennen tarjoilua nokare voita, joka paitsi antaa sille kauniin kiillon, myös pyöristää makuja ja tasapainottaa granaattiomenansiementen hapokkuutta.

Ripottele päälle korianterinlehdet ja granaattiomenan siemenet ja tarjoile. Esim. arabialaisen ohutleivän kanssa.

Arabialainen ohutleipä (8 kpl)

5 dl täysjyvävehnäjauhoja (mahdollisimman hienoksijauhettuja)
2,5 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl öljyä tai voisulaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl suolaa
1 tl sokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita voisula tai öljy turkkilaiseen jogurttiin ja yhdistä ainekset sitten tasaiseksi taikinaksi. Jaa kahtia ja molemmat puolikkaat taas neljään osaan. Kaulitse kevyesti jauhotetulla työtasolla ohuenohuiksi pyörylöiksi ja paista kuumalla pannulla ilman öljyä. Paistamisen jälkeen peitä pyyhkeellä, jotteivät ne kuivu. 

Mikäli tarjoat leipää sellaisenaan ilman näiden kananmaksojen vahvoja makuja, saatat ehkä haluta lisätä taikinaan mausteita tai yrttejä.




Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

13 kommenttia :

  1. Hyvännäköinen satsi! En olekaan kananmaksaa aikoihin laittanut. Nyt kummasti alkoi kiinnostaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos kauniista sanoista - meillä kyllä tykättiin :-)

      Poista
  2. Meilläkin syötii eilen maksaa,broilerin maksaa :D tosin toastin muodossa. Siitä myöhemmin. Tosi herkun oot taas tehny

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kun tuo oli meilläkin ehdolla mutta sitten päädyttiin pysymään teemassa... kuulostaa hyvältä - jään innolla odottamaan :-)!

      Poista
  3. Nyt ottaa päähän, että mies on kranttu. En tiedä uppoaisiko kananmaksa, kun normibroiskukin on normaalisti liikaa vaadittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no ei tuo maksa meilläkään miehen suurinta herkkua ole, mutta kiitollinen olen ettei se kovin kranttu ole. vaikka sen sinapittomuus kyllä käy hermoille toisinaan...

      Poista
  4. Herkullisen näköistä. Meillä onkin kananmaksaa syöty viime aikoina lähinnä risoton kaverina, mutta tässä olisi kesäversio siitäkin raaka-aineesta. Granaattiomenat pyörivät meidän keittiössämme vähän on/off. Näyttävät kyllä olevan taas trendikamaa, kun muutenkin Lähi-Idän keittiötä hehkutetaan joka kulmalla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mä olen taas niin innostunut noista sisäelimistä mutta risoton kaverina se kuulostaa kyllä sen verran ihanalta että kesäinen keventäminen saa ilolla odottaa :-) ihanaa että lähi-idällä on hetkensä - luulin että se moderni meksiko oli se tän vuoden juttu ;-)

      Poista
  5. Mahtava kuva granaattiomenasta:-) kananmaksaa tuli usein tehtyä kun vielä söin siivellisiä olioita..Granaattiomenasiirappia tekee helposti kotonakin,olen kerran sellaisesta postannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no minähän menen heti nyysimään se sun reseptis :-) kiitos vinkistä!

      Poista
  6. http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/09/suolaisenmakea-quinoasalaatti.html

    Tuolla se on.Voi olla hiema vaikea löytää hakusanalla granaattiomenasiirappi.

    VastaaPoista
  7. Sinnehän ne ajatukset taas karkasivat Damaskuksen vanhaan kaupunkiin ja yhtälailla Jerusalemiin. Täytyypä taas käydä kauppareissulla onkimassa pakastealtaasta kananmaksoja herkuttelua varten. Tallinnan kaupasta olen saanut niitä aika hyvin haaviini. Tämä voisikin olla uuden vuoden juhlintaan juuri sopivan kevyttä safkaa vaikka valkkarin kanssa nautittuna.

    VastaaPoista