keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Kevyempiä keittokirjoja ja shirazi-salaatti


* * * 

For English please see here

* * * 

Kulunut alkukevät on ollut melkoista haipakkaa, kuten koillismaalaiset sukulaiseni sanoisivat, ja useampaan kuin muutamaan otteeseen hienoinen kevätväsymys on saanut vallan. 

Kerran raitiovaunussa huomasin kohteliaan kiinnostuneena tuijottavani uutisruutua, joka minun silmieni mukaani mainosti Korkeasaaressa myytävänä olevia rullaleopardin (?) poikasia (?!) Jokunen päivä myöhemmin heräsin aamulla ulkoa kantautuvaan äänekkääseen paukkeeseen ja (ennenkuin oivalsin sen johtuvan sisäpihalla kaikuvasta tarmokkaasta matontamppauksesta) säikähdin Putinin hyökänneen maahan ja sodan alkaneen. Tuskissani (ja puoliunessa) yritin järkeillä, mitä sellaisessa tilanteessa kuuluu tehdä. Päätin sitten kuitenkin olla lähtemättä mihinkään karkuun ja jäädä sänkyyn odottamaan kuolemaa- ihan vain kun en ollut sääriänikään ehtinyt ajaa (prioriteetit kunnossa, kriisitilanteissakin...)

Äänestyskopissakin löysin itseni Sub TV:n bussipysäkit vallanneiden talkshow-mainosten hämääminä ihmettelemästä, että eikö se Hasselhoffin David olekaan ehdokkaana (saman asian kai se olisi ajanut kuin vakka tuo Hakkaraisen Teuvo...) ?

Aina ei ole siis meilläkään loputtomasti aikaa, energiaa ja luovuutta keittiössä käytettäväksi. Niinpä viime aikoina on vihdoin tullut paneuduttua kustantamoilta postiluukusta tipahtaneisiin kevään keittokirjauutuuksiin.

Kevät kääntää meidänkin keittiössä kevyemän lehden, ja siihen löytyy apuja muutamastakin tuoreesta kirjasta. Niin Sydänliiton julkaisema Sydänruokaa- kirja kuin Alex Niemisen ja Riikka-Jyrkin-vaimo Sukulan Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä ovat olleet ahkerassa luennassa. Molempia yhdistää paitsi kauniit kuvat, myös piristävä saarnaamattomuus ja helposti lähestyttävä mutkattomuus.

Etenkin Vege! on onnistunut innostamaan jopa allekirjoittaneen kasvisruokien mahdollisuuksista. Tässä ensimmäisenä kokeiluun mennyt, iranilaisen shirazi-salaatin resepti, joka on raikkaudessaan niin yksinkertainen, että ainekset löytyivät meiltä jo valmiina kaapista. 

Shirazi- salaatti:

1 iso kurkku kuutioina
6 kypsää tomaattia kuutioituna
1/2 punasipuli pieninä kuutioina
1 tl kuivattua minttua
suolaa, pippuria
1 limetin mehu
1/2 dl oliiviöljyä
1 keskikokoisen granaattiomenan siemenet
2 tl sumakkia

Leikkaa kurkku n. puolentoista sentin kuutioiksi, poista tomaateista siemenet ja leikkaa kurkkukuutioiden kokoisiksi. Lisää sipuli, minttu ja suolaa sekä pippuria maun mukaan. Lisää limetin mehu öljyyn, sekoita kevyesti ja lisää salaattiin. Lopuksi ripottele päälle granaattiomenan siemenet sekä sumakki.

Salaatti on parhaimmillaan kylmänä, joten viilennä salaattia jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. 

__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti