torstai 30. huhtikuuta 2015

Postikortteja Riikasta - kierros Riikan vanhassa kaupungissa

* * * 

For English please see here


* * * 

Latvia on vähän niinkuin Suomi. Paitsi että se on pienempi, kauniimpi, eurooppalaisempi (ja kansainvälisempi) ja viiniä voi ostaa vaikka huoltoasemalta. Niin että ei se nyt oikeastaan olekaan yhtään niinkuin Suomi.

Latvialaiset sen sijaan tuntuvat olevan monellakin tapaa kuin suomalaiset. Alkuun vähän arkoja eivätkä juuri pidä meteliä itsestään. Vähän sellaisia itseään vähätteleviä, ihan niinkuin mekin. Vaikka onhan noilla kyllä melkoisesti menestystä ollut - vaikka olympialaisissa. Suhteessa väkilukuunsa on maa voittanut esimerkiksi olympiamitaleja enemmän kuin mikään muu maa. Kyllä, mukaanlukien niin USA kuin Venäjäkin.  

Mutta monella tapaa historiamme yhtenevät. Me molemmat olemme pieniä kansoja, joita suurvallat ovat pallotelleet edestakaisin kuin kakkosdivarin karsintakierroksella konsanaan. Latviaa ovat ehtineet hallita niin Saksa, Puola, Liettua, Ruotsi kuin tuo Venäjäkin. Se kun ei oikein osaa olla huutelematta vieraisiin pöytiin.

Pääkaupunki Riika perustettiin virallisesti jo vuonna 1201. Sen merkitys kasvoi entisestään kaupungin liityttyä Hansaliittoon vuonna 1282 ja vielä Ruotsin vallan aikaan 1600-luvulla Riika oli Ruotsin valtakunnan  suurin kaupunki.

Riikan vanha kaupunki on kirjava ja tunnelmallinen sekoitus 1200- 1700- lukujen aikana rakennettuja taloja ja linnoituksia. 

Huhtikuisena sunnuntaina oli kaupunki varsin hiljainen ja tyhjiä katuja sai kuvailla liki yksinään.Tämä on juuri niitä paikkoja, missä kartta kannattaa taitella ihan suosiolla taskuun ja eksyä sydämensä kyllyydestä. Jokaisen rakennuksen takaa löytyy jotain vielä kauniimpaa; joka kulman takana odottaa taas uusi yllätys.

Äläkä unohdä kääntää välillä katsetta ylös ja ihastella mitä sieltä löytyy...


... ja vilkaista, mitä sen raollaan olevan portin takaa avautuvalta sisäpihalta paljastuu. 

Muista myös jättää aikatauluissasi tilaa istuksia tunnelmallisissa pikku kahviloissa ja ravintoloissa (tarviihan sitä ihminen energiaa!), joita vanha kaupunki on pullollaan.
Tämä Jauniela- ja Krāmu iela-kujien risteyksestä löytyvä (ja kuulemma ihan hyväkin!) ravintola on yksi Riikan kuvatuimpia. Ihan syystä. Juuri niin pökerryttävän pittoreski on myös sen edessä aukeava katunäkymä. Ehkä kaunein katunäkymä koskaan. 

Arkkitehtuuria rakastavalle Riika tarjoaa paljon silmänruokaa myös vanhan kaupungin ulkopuolella. Riika on maailmankuulu Art Nouveau-arkkitehtuurin keskittymä, minkä ansiosta se on päässyt myös UNESCOn maailmanperintökohteiden listalle.  


Viime vuosisadan vaihteessa nähtiin Riikassa huikea rakennusbuumi ja suurin osa nykyisestä keskustasta on rakennettu vain muutaman vuosikymmenen aikana 1800- luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. 

Riikasta löytyy myös hämmästyttävä määrä (arviolta 4000 kappaletta) puurakennuksia, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta. Historiallinen keskusta onkin mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa: upeat, Pohjois-Esplanadia henkivät rakennukset seisovat uljaina rinta rinnan ränsistyneiden, pitsi-ikkunaverhoisten mummonmökkien kanssa.
Olen kuullut monessakin lähteessä Riikaa kutsuttavan Baltian Pariisiksi, eikä ihme. Vanhana kulttuurikaupunkina, tällä arkkitehtuurilla... Etenkin kuunvalossa on yhdennäköisyys entistäkin selkeämpi.Eikö se vain olekin ihana? Mikä oli teidän suosikkinne?

Mihin nyt mentäisiin? Joko alkää nälkä olla? 

Pyörähdetäänkö siis torilla, tutustutaanko lisää historiaan vai istutaanko alas johonkin Riikan ravintoloista?

* Matkajärjestelyt toteutettu yhteistyössä Latvian valtion kanssa* 

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      14 kommenttia :

 1. Ravintolaan! Ihania kuvia, kertakaikkiaan. Meilläkin on blogissa kuva tuosta sinisestä ravintolasta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, kiitos :-) tuon sinisen ravintolan kuva pysäytti meidät jo nähtyämme sen jossain lentoyhtiön lehdessä - nätti on kuin piparkakku <3

   Poista
 2. Me olemme vain ajaa posottaneet läpi Latvian mennessämme kauemmas, mutta ehkä ensi kesän reissulla ehdittäisiin kurkata Riikaakin. Kauniita kuvia, kertakaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mihin kauas sitä nyt semmoinen kiire on :-) ? Riika on kyllä kaunis - toivottavasti tulevatkin postaukset tarjoavat inspiraatiota!

   Poista
 3. Kauniita kuvia kauniista kaupungista.

  VastaaPoista
 4. Kauppahalliin! Luen suurella mielenkiinnolla, kesällä Riikaan ja Jurmalaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä huomioitu :-) toivottavasti juttusarjasta löytyy inspiraatiota myös teidän matkasuunnitelmaan! Tuo Jurmala jäi meillä seuraavaan reissuun - ehdittiin käväistä vain pikaisesti ajamassa se läpi ja lounaalla 36.line- ravintolassa.

   Kävi ilmi, että se olikin paljon lähempänä Riikaa kuin kuvittelimme - eihän sinne junallakaan kuulemma 20 minuuttia pidempään mene!

   Poista
 5. Tuttuja katuja, Riika on kyllä hieno. Jurmalaa suositan minäkin, se on ihan omanlaisensa paikka ja junamatkakin on mukava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no on. Jurmala hurmasi pitsihuvilacharmillaan jo ankean harmaana kevätpäivänä - en uskalla edes kuvitella kuinka siihen kesän kukoistuksessa rakastuisin x

   Poista
 6. Torille, mars ( jos siis ei saa ja voi toivoa pelkkiä kuvia siitä ihanasta blingbling-paisteesta ) !

  Voisin muuten vannoa, että vika kuva on New Yorkin keskuspuistosta. Itsehän en siellä ole käynyt, mutta sen verran on hillstreetbluusseja katseltu, että tiedän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no mutta! ihan totta:-) laitetaan muistiin tämäkin (ellei se Keskuspuistossa vaaniva sarjamurhaaja ehdi iskeä ensin ;-)! )

   Poista
 7. Todella kaunista arkkitehtuuria kyllä! Silmänruokaa suorastaan. (Heh.) Enpä tiennyt entuudestaan kyseisestä kaupungista juuri mitään mutta ainakin kuvien perusteella ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no on ja ON :-) lisää kaupunkia ja maata tulossa !

   Poista