perjantai 10. huhtikuuta 2015

Marka hloua - karitsanpotkat tunisialaisittain

* * * 

For English please see here

* * *

Blogissa on viime aikoina kokattu lammasta oikein urakalla.  Näiden karitsanpotkien myötä makumatkailtiin Andalusiassa ja tämä stifado vei puolestaan Kreikkaan. Tuoreimpaan reseptiin haettiin inspiraatiota Tunisiasta - siellä kun lammasta syödään ja paljon. Viimeisiä pitkään haudutettuja lihapatoja muuten viedään- kohta on aika laittaa padat hyvin ansaitulle lomalle ja kääntää katse kesään keveämpien herkkujen muodossa!

Reseptin pohjana toimi marka hloua- niminen tunisialainen perinneruoka. Sen arabiankielinen alkuperäisnimi tarkoittaa makeaa pataa ja jännän lempeä tuttavuus se onkin. Lisää aromaattisuutta se saa arabikeittiössä mausteena käytettävistä jauhetuista ruusun terälehdistä, mutta hyvää tästä tulee ilmankin. Kuivattuja ruusunnuppuja muuten löytää joko etnisistä kaupoista tai esim. Ruohonjuuresta.

Ruoka on tunisianjuutalaista alkuperää ja sitä on perinteisesti tehty sapatiksi. Sittemmin, etenkin pohjoisrannikolla sijaitsevan Bizerten alueella se on kuitenkin omaksuttu valtaväestönkin ruokakulttuuriin ja sillä juhlistetaan mm. häitä ja muslimien uutta vuotta. 

Tavallisesti tähän käytettävä liha on luutonta lampaan lapaa, mutta potkan makuun taas viime aikoina päästyäni käytin sitten sitä.

Kolmelle

Tunisialaiset karitsanpotkat:

3 (pientä) karitsanpotkaa (yht.1 kg)
1,5 tl kanelia
1,5 tl kurkumaa
1,5 tl jauhettua neilikkaa
3/4 tl jauhettuja ruusun terälehtiä
suolaa, pippuria
öljyä paistamiseen

7,5 dl  lihalientä
150 gr kuivattuja aprikooseja
150 gr kuivattuja luumuja
150 gr rusinoita
150 gr kikherneitä

Taputtele potkien pinta kuivaksi. Sekoita mausteet keskenään ja hiero niiden pintaan. Kuumenna muutama rkl öljyä padassa ja ruskista potkien pinta. Suolaa ja pippuroi huolella.

Kaada pataan lihaliemi ja anna kiehahtaa. Siirrä 150-asteiseen uuniin (kiertoilmauunissa riittää 130°) kypsymään ja anna hautua kannen alla tunnin. Käännä potkat, kääntele potkien joukkoon sitten kuivahedelmät (näin ne eivät ehdi mennä ihan muusiksi) ja jatka kypsentämistä vielä 1,5 tuntia. Valele potkia liemellä muutamaan otteeseen. Lisää joukkoon sitten valutetut (ja kuoritut) kikherneet ja jatka kypsentämistä vielä puoli tuntia. 

Tarjoile esim. riisin, bulgurin tai kuskusin kanssa.

"Mahtava maku!" huokaisi Naapurinpoika. "Kuin olisi leirinuotiolla Giladin rinteillä" (?) Erinäiset maantieteelliset epäkohdat sivuuttaen voin vain olettaa makuelämyksen olleen varsin autenttinen. Meni kuulemma tähänastisten lammasreseptien kärkeen...!

PS. Kata pöytään koko illan tunisialainen fiesta ja aloita ateria vaikka näillä tunisialaisilla kalakeftoilla!


___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?       Ei kommentteja :

Lähetä kommentti