keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Juhannuskalenterin 13. luukku: Valkosuklaa-limepannacotta mantelicrispillä


* * * 

For English please see here

* * *

Aprillipäivästä huolimatta ei blogi tarjoile teille kuravedessä marinoitua silliä, vaan ehdotuksen pääsiäispöydän jälkiruoaksi: valkosuklaa-limepannacotan! Gluteenittomana tämä käy myös pesah-pöytään, joskin silloin tulee tietty käyttää kosher-korviketta liivatteelle.

Liivatteella hyydytettyjä herkkuja ei ole keittiössämme (eikä tässä blogissa) nähty vielä koskaan. Kammoan englantilaisten rakastamia hyllyviä hyytelöitä ja liki poikkeuksetta kaikki maistamani hyydytetyt juustokakutkin ovat olleet liiallisen liivatteen seurauksena kumimaisia. 

Pannacottaan en samasta syystä edes koske. Kananmunan hyydyttämä crème brûlée (jota meillä on tehty myös piirasmuodossa!) on sen sijaan yksi ravintolassa kaikista todennäköisemmin ruokalistalta lautaselleni päätyviä jälkiruokia. Voitte siis kuvitella pettymykseni, kun viimeksi Mamma Rosassa tilasin crème brûléen ja sain eteeni pingispallomaisen pannacotan. Siltä varalta että joku ei sitä vielä tiedä (ja suunnittelee uraa ravintolabisneksessä): ne ovat täysin eri asia!

Kuten Instagram - ja Facebook-seuraajat jo tietävätkin, olin muutama viikko sitten Electroluxilla kokkikoulussa (niin - miten muutenkaan sitä ruokabloggari vapaailtaansa viettäisi...?), jossa Suomen kokkimaajoukkueeseen kuuluvan (ja myös viime vuoden Taste of Helsinki-raportissamme nähdyn!) Arto Lappalaisen johdolla kokkasimme kolmen ruokalajin illallisen. Minun tiimini vastuulla oli jälkiruoka. Joka oli maitosuklaapannacotta. 

Mutta niin toimiva oli resepti, että pannacottaa on syöty nyt koko menneen elämänkin edestä! Pääsiäistä varten muunsin sen keväisempään ja pääsiäispöytäänkin sopivaan valkosuklaiseen muotoon. Lime antaa sille pirteyttä ja tuo mantelicrisp... Sitä nyt kannattaa tehdä vaikka ihan sellaisenaan syötäväksi. Törkyhyvää!

Kaksi ammattilaisvinkkiä onnistuneeseen pannacottaan Artolta poimin: sekoita kermaseos suklaan joukkoon osissa ja nuolijalla (tuloksena samettisempi rakenne!) ja kaadettuasi massa annosvuokiin, tohota niiden pinta pikaisesti sellaisella crème brûlée-polttimella (tämä hävittää ilmakuplat).

Käyttämäsi annosvuoan koosta (ja siitä, kuinka paljon kokki malttaa olla hörppimättä massaa jo kokkausvaiheessa!) riippuen tästä tulee 4-6 annosta




Valkosuklaa-limepannacotta:

130 gr valkosuklaata
3,25 dl kermaa
1 dl maitoa
1 rkl sokeria
muutama tippa vanilja-aromia (tai n. 1/4 tl vaniljasokeria)
1 limen mehu ja raastettu kuori
1 liivatelehti

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa. Mittaa muut ainekset liivatelehteä lukuunottamatta toiseen kattilaan ja kiehauta. 

Siivilöi kermaseos. Purista liivatelehdestä ylimääräinen neste  ja sekoita joukkoon. Lisää kermaseosta sulaneeseen suklaaseen vähän kerrallaan nuolijalla sekoittaen. Kaada annosvuokiin ja hyydytä kylmässä muutaman tunnin ajan. 

Tarjoa esim. vadelmien ja mantelicrispin kanssa. 




Mantelicrisp:

50 gr voita
50 gr sokeria
25 gr mantelilastuja
muutama tippa vanilja-aromia (tai vaniljasokeria kuten edellä!)
ripaus inkivääriä
ripaus suolaa
1,5 tl mantelijauhoa

Mittaa ainekset pieneen kattilaan ja sulata keskilämmöllä, kunnes sokeri on täysin sulanut. Lisää joukkoon mantelijauho.

Levitä leivinpaperille ohueksi levyksi ja paista 175 asteessa kunnes kullanruskea (5-7 minuuttia). Nosta leivinpaperi pelliltä ja kun levy on hieman jäähtynyt (tähän ei mene kauaa), nosta ritilän päälle jäähtymään. Kun levy on täysin jäähtynyt, murra haluamasi kokoisiksi paloiksi.

Vinkki 1: levyn tullessa uunista voi sen myös leikata halautun kokoisiksi suikaleiksi esim. pizzaleikkurilla. Anna jäähtyä ja nosta suikaleet ritilälle kuivumaan.

Vinkki 2: jos olet käsistäsi todella nopea, voi massa tiputella myös teelusikallisen kokoisiksi nokareiksi pellille. Nämä keksit voi hetki puolestaan hetki uunista tulon jälkeen kääriä rullalle esim. kauhanvarren avulla. Keksit jäähtyvät sen verran nopeasti, että tällöin ei kerralla kannata muutamaa keksiä enempää paistaa.





Ooh ja ooh. Tätä tullaan näkemään meillä vastaisuudessa paljonkin! Joko siellä ollaan pannacotta- faneja? Onko teillä hyväksi havaittuja vinkkejä pannacotan tuunaukseen?

________________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


       



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti