lauantai 25. huhtikuuta 2015

Juhannuskalenterin 16. luukku: Ottolenghin mausteinen kikhernesalaatti


* * * 

For English please see here

* * *


Mikäs siinä. Ihan nerokas ideahan tuo on ja juuri sellaista kokkausta, johon kannustaisin suuriin ikäluokkiin kuuluvia leipäpoliitikkoja laajemminkin. Jättävätpähän sydänkohtauksillaan tilaa nuoremman polven osaajille miettiä, että oliko se viinin tuominen maitokauppoihin vai riskialtis ruokavalio joka sitä kansanterveyttä uhkaa...

Meillä jatkuu kuitenkin salaattien sarja ja vuorossa on sellainen salaatti, joka samoin tein kutsuttiin vuotuiselle vappupiknikillemme (itse sain odottaa kutsua vielä viikon...) Samoin kuin shirazi- salaatin, tämänkin ohje löytyy Vege! -kirjasta, johon se on puolestaan löytänyt tiensä israelilaisen ruoan evankelistan Yotam Ottolenghin Jerusalem-kirjasta.

Salaatti itsessään on ihana yhdistelmä raikkaita yrttejä ja rapeita vihanneksia, mutta se juju on tuossa kastikkeessa. Sen lämmin, kieltä kutitteleva mausteisuus herättää uteliaisuuden: mitä tässä oikein on? "Maistuu autenttiselta", totesi lounaalle saapunut Kasvissyöjä. "Jatkoon!"




Mausteinen kikhernesalaatti:

1 (400gr) tlk kikherneitä, valutettuna ja huuhdeltuna (ja kuorittuna)
1 iso kurkku kuutioina
2 isoa tomaattia kuutioina
150 gr retiisejä viipaloituna
1 punainen paprika kuutioituna (siemenet ja valkoinen osa poistettuna)
1 pieni punasipuli hienonnettuna
1 nippu korianteria, hienonnettuna
1 pieni nippu lehtipersiljaa, hienonnettuna
1 pieni nippu tilliä, hienonnettuna

Kastike:

1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl jauhettua juustokuminaa
suolaa, pippuria

Pane kikherneet salaattikulhoon yhdessä pilkottujen kasvisten ja yrttien kera. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen, lisää salaattiin ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa viilennettynä. Halutessasi voit lisätä myös edelliseltä päivältä jääneitä pitaleivän paloja, tai muuta kuivaa vaaleaa leipää ilman kuorta.

Toim. huom. Pitaleivän palat voi myös paahtaa tai uppopaistaa ja ripotella päälle sumakkia. Tällöin tuloksena on fattoushin nimellä tunnettu palestiinalainen salaatti.




Joko siellä on vappupiknikin menu valmiina? Mitä teidän pöydässänne nähdään? Tässä olisi erinomainen lisäys, joka käy niin vegaanille, gluteenittomalle, raakaruokailijalle, kosheria pitävälle, maidotonta ruokavaliota noudattavalle... ihan kaikille!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



2 kommenttia :

  1. Jerusalem on ihana kirja! Tein siitä itse eilen Fattoush salaattia grilliruoan kylkeen. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. fattoush on niin ihanaa! Lähi-idässä sitä tuli tehtyä paljonkin (kun pita-leipää oli aina enemmän kuin ehti syödä :-)! )

      Poista