torstai 12. syyskuuta 2013

Avokadoa aamuun

Yrttien lisäksihän meidän piha ei juurikaan mitään merkittävää satoa tuota. Tai no, onhan meillä se yhden sitruunan vuodessa tuottava sitruunapuu. Ja kolme vuotta kuolemaa tehnyt appelsiinipuu. Joten omassa pihassa satoa korjataan ihan vain siitä naapurin avokadopuusta. Jolle pitääkin sitten keksiä mitä moninaisempia käyttötarkoituksia. Kuten guacamole grillattujen katkarapujen seuraksi tai vaikka se kukkakaalisushi. Sitten oli "dekonstruoitu kaliforniasalaatti" joka oli niin ruma, että onneksi kuva vanhan koneen kaatumisen myötä katosi. Vaikka enpä olisi varmaan raaskinut sitä blogin Facebook-sivullekaan (josta löytyy taltiointeja myös niistä hetkistä kun kokkailu ei mene ihan suunnitelmien mukaan...) olisi raaskinut laittaa. Ihan vain meidän kesken: kun kokkamaassa ei ole Michelin-tähdellä palkittu ammattilainen, on "dekonstruoitu" vain hieno sana "sotkulle". 

Tämä sen sijaan on niin toimiva kombo, että tällä on aloitettu useampikin aamu. Alunperin idea tuli ihanasta ja ideoita pursuavasta Suolaa ja hunajaa- blogista. Vaikka olisihan se pitänyt itsekin tajuta - mistä pekoni muka ei tekisi entistäkin parempaa? Myös pekonikonossööri extraoordineerin Jaanan Kulinaarimuruja-blogissa tämä on huomattu - siellä väliin laitettiin lisäksi homejuustoa!

Avokadon runsas, liki voimainen täyteläisyys on leivässä ja etenkin pekonin suolaisuuden kanssa aivan mahtava yhdistelmä. Olen tätä tehnyt myös kylmäsavulohella, joka oli myös erinomaista, mutta sen rasvaisuus yhdistettynä avokadon täyteläisyyteen vaatii kyllä sen sipulin hapon leikkamaan niiden läpi.

Kaikista parasta tähän olisi sellainen vähän rustiikkinen leipä, kuten vaikka se vaivaamaton leipä. Mutta toki tämä onnistuu ihan paahtoleivästäkin. 

Kahdelle

4 siivua leipää

1 kypsä avokado
1 tomaatti
limeä
4-8 siivua pekonia (file-pekonista riittää 2/syöjä. Vai riittääkö...?)
kourallinen korianterinlehtiä
(puna)sipulia
salaatinlehtiä
suolaa, pippuria

Paista pekoni uunissa (200 astetta) rapeaksi. Voitele leivät molemmin puolin ja paista pannulla. Halkaise avokado , poista kivi, kaiva puoliskot lusikalla kuorestaan ja siivuta. Kun leivät ovat rapsakoita ja kauniin kullanruskeita , lado avokadoviipaleet alemmalle puoliskolle, lorauta pieni loraus limeä ja sen päälle pekoni. Lado sen päälle siivutetut tomaatit, korianterinlehdet sekä sipulit (ja halutessasi vielä toinen satsi pekonia). Rouhaise päälle suolaa (varoen, koska pekonissa sitä on reippahasti) ja mustapippuria ja kruunaa koko komeus salaatinlehdillä (vuonkaali toimii parhaiten) ja laita toinen leivänpuolisko kanneksi. Kylkeen vastapuristettua appelsiinimehua (oman tai jonkun toisen puun hedelmistä) ja buenas dias - päivä voi alkaa!




Juustoa syövät (kuten Herrasmies) haluavat ehkä väliin juustoa. Siinä tapauksessa paista leivät toiselta, leivän sisään jäävältä puolelta, täytä (lisäten joukkoon myös juusto) ja paista sitten ulkopuoleltaan hitaasti miedolla lämmöllä (mielellään kannen alla) jotta juusto ehtii sulaa.




"Paras BLT jonka olen koskaan syönyt" oli Herrasmiehen puolueeton arvio. Vaikka BLTAChan tuo kai oikeasti on...


______________________
 


SAISIKO OLLA LISÄÄ? 


http://www.andalusianauringossa.com/2013/07/vaivaamatonta-leipaa.html   http://www.andalusianauringossa.com/2013/03/avokadoja-vaan-ei-pastaa.html   http://www.andalusianauringossa.com/2013/04/pohjoisen-poroslidereita.html 

6 kommenttia :

  1. Huomasin just että jostain syystä sun postaukset eivät ole päivittyneet tuolla listallani,ja joku taas mulle huomautti että mun blogi ei päivity jonkun muun listalla,who knows why....
    Avokado tuo kyllä niin hyvää rakennetta ja makua leipiin:) Meillä täällä just alkoi avokadojen aika ja ostin tänään ensimmäiset avokadot pitkstä aikaa! Ja huomasin että teit kukkakaaliriisiä,nami:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen muutamalla muullakin blogilistala huomannut saman asian... oma rajallinen IT-tuntemus ei tajua tuotakaan...

      Poista
  2. Nam ! Avocadon on mun suurta herkkua. Leipä tosin ei kuulu päivittäiseen ruokavalioon mutta ehkä joskus väsyneenä sunnuntai aamuna tällainen leipä vois olla se juttu :) Avocado kuuluu kyllä aamiaispöytään useinkin mutta ihan sellaisenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä minäkin aina lupaan kunninianhimoisesti itselleni leivästä vieroittautua... mutta ei siihen vain minulla itsekuri riitä :-( Mutta kaikki avokadovinkit otetaan kyllä ilolla vastaan :-)!

      Poista
  3. Tämä on vielä kokeilematta ja näyttää niin herkulliselta, että pakko saada pian aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suosittelen - hyvää on! on se hyvä että me suomalaisetkin ollaan tuo avokado löydetty :-)

      Poista