perjantai 27. syyskuuta 2013

Hillohommissa: uuniomenaa, vaniljaa ja inkivääriä

Mikään uraauurtava pioneeri en (taaskaan) ole, sillä tämän vinkin bongasin Kokit ja Potit- blogista. Ja vaikkei se hilloaminen (ajatella, että minä tuollaisiakin sanoja nykyään ihan sujuvasti käytän. On tämä bloggaus tehnyt minusta melkoisen martan...) mitään tähtitiedettä olekaan, niin "unohda uuniin puoleksitoista tunniksi ja ota sillä välin vaikka vähän viiniä"- metodi on silti aika lailla sitä perinteistä houkuttelevampi. Ja jestas. Sehän oli parasta omenahilloa koskaan! Eivät ne ihan tyhjiä siellä Kokkipottilassa puhuneet kertoessaan uunihauduttamisen tuottavan tiiviimmän, suorastaan toffeisen makuista hilloa. Sillä juuri sitä se on. Nyt vain pitäis keksiä, mihin tätä käyttää...! Ideoita?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ainut nyrkkisääntö on se, että hillosokeria tulee puolet omenoiden määrästä. Oman makunsa mukaan lisään voi lisätä kanelitangon, inkivääriä, vaniljatangon, kardemummaa, tähtianista tai, niinkuin jossain oli säväytetty: sahramia.  Minä laitoin muutaman sentin pätkän inkivääriä ohuehkoiksi siivuiksi leikattuina sekä kolmen vailjatangon kuoret, joista siemenet oli raaputeltu muuhun leivontaan. Siemenineen käytettynä allaolevaan satsiin riittäisi varmaan yksikin.

Muutama asia hillohommissa täytyy muistaa:

Käyttämiesi tölkkien täytyy olla puhtaita. Ennen täyttämistä ne ja kannet täytyy lisäksi desinfioida - itse kylvetän niitä hetken kiehuvassa vedessä isossa kattilassa. 

Hillo täytyy purkittaa kun se on vielä kuumaa ja purkit täytyy täyttää piripintaan, jottei niihin jää ilmaa, jossa ne pieneliöt pääsisivät sitten mellastamaan. 

Sitten purkkien annetaan jäähtyä huoneenlämmössä jonka jälkeen ne siirrettään kylmään. Sen kannen sisän painunut kansi kertoo siitä, että hillo on jäähtyessään synnyttänyt halutun tyhjiön, joka takaa sen, ettei hillo lähde homehtumaan tai käymään. Edes vieraissa.

Ja nyt - hilloamaan! Lopputulos on suunnilleen 1/3 alkuperäisestä määrästä.

800 gr omenoita
400 gr hillosokeria
3-5 sentin pala inkivääriä
kolmen vaniljatangon kuoret TAI 1 vaniljatanko halkaistuna

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Halkaise omenat, poista siemenkota ja lohko puolikkaat (koosta riippuen kahteen tai kolmeen osaan. Levitä uunivuokaan tai pataan ja kaada sokerit ja mahdolliset muuta mausteet päälle ja sekoita. Anna muhia uunissa tunnin- puolitoista. Välillä saa käydä sekoittamassa jos tahtoo. Mutta ei ole pakko. Ota sinä sillä välin vaikka viiniä. Ja äimistele Beverly Hillsin täydellisten naisten ääliömäisyyttä (ei tuokaan pakollista ole).

Nosta vuoka uunista, poista vaniljatangot/ kanelitangot/ inkiväärisiivut ja surauta tehosekoitimella haluamasi tasaiseksi koostumukseksi. Kaada purkkeihin (katso ohjeet ylempää). Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten viileään. 





_____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



6 kommenttia :

  1. Oi miten ihania syksynlehtiä! Mulla on jossain sellaisia aarteita jonkun kirjan välissä mutten musita missä!
    Ihana hillo;täällä joudun lisäämään itse sen pektiinin koska ei ole valmista hillosokeria.

    VastaaPoista
  2. Saman reseptin bongasin minäkin ja nyt kamala kasa omenoita odotaa tuolla hilloamista uunissa. Mä uskon että toi hillo on todella hyvää !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. muisttitko katsoa niitä kotiäitejä? ihan ehdoton edellytys hillon onnistumiselle nääs :-)

      Poista
    2. Ihmekös mun hillot ei oo aina onnistunu, on meinaa kotiäiti jutut jääny katsomatta. Viimeks chilihilloo tehdessä räjähti hillot seinille!

      Poista
    3. mä muistan tän disasterin :-) ehkä kannattaa keskittyä siihen viiniin ;-)

      Poista