torstai 5. syyskuuta 2013

Alcazar- palatsi

Sevillan katedraalin lisäksi Sevillassa on kaksi muuta UNESCOn maailmanperintökohdetta, Alcazarin palatsi ja Uuden mantereen löytämiseen ja hallintaan liittyviä asiakirjoja säilyttävä Intioiden arkisto. Ne sijaitsevat kompaktisti näköetäisyydellä toisistaan, mutta meillä oli katedraalin lisäksi aikaa vain toiseen näistä: Alcazarin palatsiin. 

Tämä maurilaisajalla alunperin linnoitukseksi rakennettu palatsi on vanhin yhä käytössä oleva kuninkaallinen palatsi Euroopassa. Se on kuningasparin virallinen Sevillan kämppä heidän kaupungissa ollessaan (kuten tänään), minkä vuoksi me emme valitettavasti päässeet tutustumaan toiseen kerrokseen.Tämä köyhän miehen Alhambra on malliesimerkki mudéjarilaisesta arkkitehtuurista, joskin Alhambran tapaan myös myöhemmät hallitsijat tekivät palatsiin muutoksia ja lisäyksiä mielensä ja makunsa mukaan. 

Kuufilaisin tekstein koristellut salit saivat minut taas epäuskoisena pyörittelemään päätäni. Ajatella, että minä olen tuotakin kieltä opiskellut. Ja nyt se on... no, ihan hepreaa.
Andalusialaisiin tiiliin hurahtaneelle tämä paikka ja etenkin alakerran keramiikkanäyttely on herkkua. Erinäisten kyseenalaisten kykyjeni listalle voin nyt lisätä tämänkin. 
Ja hei, jos firmanne pikkujouluista puutuu viihdykettä, niin nyt voitte tilata minut luennoimaan vaikka art deco-aikakauden vaikutteista andalusialaisissa koristetiilissä. Luoja tietää, että Herrasmies on saanut tuosta yksinoikeudesta jo ihan tarpeeksi nauttia. Voitteko esimerkiksi kuvitella, ettei hän tiennyt terassiemme lattioiden olevan 1600- luvun Hollannista alkunsa saaneen Delft-tyylin päivittäisiä askareita kuvaavien yksittäismotiivisten laattojen innnoittamia?!

10 kommenttia :

 1. Upeita kuvia taas! Miten minäkin oppisin näkemään noin, että voisin ottaa tuollaisia kuvia?
  Sinulle on pieni haaste blogissani:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos :-) omiin silmiin noissa taas särähtää monikin asia ja sitäpaitsi seinät tuolla oli ihan vinksinvonksin! mutta minäpä menen heti vakoilemaan haastetta...!

   Poista
 2. Aivan ihania mosaiikkeja! Blogisi on löytö minulle, olen menossa parin kuukauden kuluttua lomalle Andalusian seudulle ja täältä löytyy varmasti vinkkejä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no hei ja tervetuloa :-)! Toivottavasti vinkkejä löytyy ja lomasta tulee ihana ja aurinkoinen!

   Poista
 3. Siis taas opin jotain uutta. En ollut ennen kuullut tuolaisesta Delft-tyylistä joka on vaikuttanut laattojen kuvituksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja siinä mekin vain niiden päällä avojaloin kävelemme kuin mitkäkin moukat ;-)

   Poista
 4. Nuo maurilaisajan rakennukset ovat kyllä niin upeita ja nuo azulejot aina niin kauniita! Kun olin Sevillassa olin poikani kanssa,joka silloin oli vielä sen ikäinen että mentiin vähän hänen ehdoillaan,eikä ihan kaikkea tuollaista ihanuutta tullut nähtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no näin on! (sanoo tyttö, joka joutui googlaamaan sanan "azulejo"...) siellä olisi Sevillassa vaikka kuinka paljon kartanoita ja kaikkea muuta ihasteltavana :-)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. kyllä! Tulipahan silmät ja sielukin ruokittua :-)

   Poista