torstai 19. syyskuuta 2013

Syksyn satoa piirakassa

Vaikka Suomeen paluu aina kaihertaakin niin onhan se vaikea kovin pitkään mököttää, kun ihmistä on siunattu ihanilla työkavereilla. Ihanilla työkavereilla joilla on kasvimaita. Ihanilla työkavereilla joilla on kasvimaita, jotka juuri nyt tuottavat satoa sylikaupalla. Joiden ansiosta minäkin saan tällaista satoa ihan omalta työpöydältäni korjata!




Olin niin täpinöissäni tuosta yllätyksestä, että päätin leipoa niistä sadonkorjuupiirakan niiden työkavereiden iloksi. Se kun antoi samalla mahdollisuuden myös testata yksi niistä Facebook-seuraajille vähän aikaa sitten esitellyistä piirakkavuoista. Ja voi kuinka olenkaan siihen rakastunut!

Pohjana tässä oli se galette-resepti, jota tuohon omaan vuokaani (13 cm x 36 cm) tarvittiin 1,5-kertainen määrä. Tällä kertaa korvasin puolet jauhoista ohrajauhoilla.

Pohja:

3.75 dl jauhoja
90 ml oliiviöljyä
2 tl suolaa
90-120 ml vettä

Sekoita ainekset pehmeäksi taikinaksi ja kaulitse kevyesti jauhotetulla työtasolla ohueksi, hieman käyttämääsi vuokaa isommaksi levyksi. Helpointa on kaulita se kahden leivinpaperin välissä. Rullaa taikina kaulimen ympärille ja siirrä vuokaan. Tasoita ja leikkaa ylimääräiset pois. Siirrä kylmään odottamaan puoleksi tunniksi ja tee sillä välin täyte.

Täytteeseen paras tuorejuusto on rasvaisuutensa ansiosta stydin rakenteen omaava ricotta. Mikäli sitä ei löydy, voi käyttää myös normaalirasvaista tavallista tuorejuustoa. Puolet (tai enemmänkin, jos siitä oikein tykkää) määrästä voi korvata myös hyvällä vuohenjuustolla.

Itse käytin tähän nuukahtamassa olevien tillin ja mintun jämät, mutta myös muut yrtit (tai niiden sekoitus) toimivat - etenkin ruohosipuli, persilja ja basilika. 

Täyte:

200 gr tuorejuustoa 
1 sitruunan kuori
muutama rkl yrttejä (tuoreita tai kuivattuja)
suolaa, pippuria

1 pieni sipuli tai 1 varhaissipulin varret
2 kourallista vihreitä papuja
100 gr herneitä (n. 1 dl)
1 kesäkurpitsa

Esikeitä pavut suolatussa vedessä viitisen minuuttia ja valuta. Notkista juusto sekoittamalla sitä ja lisää sihen muut ainekset. Mausta. 

Levitä täyte piirakapohjan päälle. Levitä päälle ohueksi suikaloitu sipuli sekä herneet ja esikeitetyt pavut. Itse heittäydyin pikkutarkaksi ja valitsin tällaisen koreografian. 



 


Leikkaa kesäkurpitsa juustohöylällä tai mandoliinilla joko muutaman millin kiekoiksi tai pituussuuntaan ohuiksi sukaleiksi ja puolita ne. Asettele kiekot lomittain piirakan päälle TAI asettele suikaleet ristikoksi. Päät voi reunoilla työntää täytteeseen. Lorauta päälle puolen sitruunan mehu ja sipaise pintaan hieman oliiviöljyä ja hyvää suolaa. Paista 200 asteessa kunnes piirakka on kypsä ja kesäkurpitsa alkaa saada hieman väriä - n. 25-35 minuuttia.






_______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



8 kommenttia :

  1. Ihania työkavereita:-) Ja miten nätisti olet laittanut nuo kesäkurpitsat piirakkaan,taidetta:-) Mulla on postaus samanlaiseen vuokaan laitetusta kesäkurpitsapiirakasta joka ei ole läheskään noin nätti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kyllä niiden vuoksi viitsii vähän vaivautua ;-) mutta sulla on kyllä ihan varmasti maku kohdillaan (kuten aina!) ja sehän se tärkeintä on! tuo suorakaidevuoka tulee kyllä saamaan niiiiiiiiiiiiin paljon käyttöä!

      Poista
  2. Ihan mahtava vuoka:-) omassa keittiössä jo usein käytetty:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se näyttääkin jotenkin ihan... ruokakuvamaiselta :-)

      Poista
  3. Vau, todella hienon näköinen ja herkullisen kuulloinen piiras. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kovasti :-) Kyllä se kehuja sai - ja siitähän tuo on niin kiitollinen, että sinne voi tosiaan piilotella mitä tahansa kasviksia ;-)

      Poista
  4. ai miten ihanan näkönen piirakka ja asettelu! (vaikken kesäkurpitsan ylin ystävä itse olekaan...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi muru! Vielä minä sullekin pääsen kokkaamaan lisää <3

      Poista