maanantai 2. syyskuuta 2013

Sielukas Sevilla

Parturia, appelsiineja, arkkitehtuuria ja draamaa hakevalle on Andalusiassa yksi osoite yli muiden: autonomiamme pääkapunki Sevilla. Tuon andalusialaisista andalusialaisimman kaupungin kerrotaan olevan niin flamencon kuin härkätaistelunkin koti. Korkeakultturin piirissä se on puolestaan tarjonnut innoitusta niin Rossinin Sevillan parturiin kuin Bizetin Carmeniinkin

Sevillassa on niin paljon nähtävää, että siihen kannattaa suosiolla varata ainakin kaksi päivää. Arkkitehtonisesti kaupunki on ehkä upein koskaan näkemäni ja ihasteltavaa riittää niin paljon kuin jalat kantavat. Jälkensä ovat jättäneet niin roomalaiset kuin maurilaiset. Suurin osa tästä ei tosin tallentunut kameralle siitä syystä, että jouduin ihastelemaan niitä auton ikkunasta GPS:n varsin pirtsakan mutta masentavan suuntavaistottoman naikkosen käskiessä meitä kääntymään oikealle. Ja oikealle. Ja oikealle.


Kesällä Sevilla on niin kuuma, etten ihmettelisi sen toimineen myös Danten innoittajana. Vanhassa kaupungissa tähän on löydetty varsin omaperäinen ratkaisu.

Tyylillisesti Sevilla on historiansa lailla uskomattoman rikas ja silmäniloa löytyy hankolaisista pitsihuvilanelmista tel avivilaisen rantabulevardin ultramoderneihin luksuskattohuoneistoihin.

Ja kun Espanjassa ollaan, niin niitä kirkkojahan löytyy myös. Kymmeniä. Tarjoten oman lisänsä arkkitehtoniseen ilotulitukseen. 

Vanhan kaupungin näkymiä hallitsee se kaikista suurin ja tunnetuin: Sevillan katedraali.


Monessa suhteessa kaupunki muistuttaa Cordobaa. Vanhan kaupungin sydän on se katedraali, jonka ympäristöön myös vanha juutalaisalue levittäytyy.


Läheiset kujat toimivat Carmenin kohtalokkaan elämän lavasteina. 


Koska Sevillassa ollaan, on täällä tarjolla kaikenlaista flamencoon liittyvää. Puvuista asusteisiin ja taidokkaisiin käsinmaalattuihin viuhkoihin.  Toinen hyvä ostoskohde on paikallinen värikylläinen, usein kullatuin yksityiskohdin koristeltu paikallinen keramiikka.

Sevillalla on sielua vaikka muille jakaa. Myös minun sielustani se on ehdottomasti vienyt palasen. Tänne tahdon palata! 
8 kommenttia :

 1. Prätkäkuvan ja kirkkokuvan välissä oleva taidokas puurakennelma on "Metropol Parasol", joka on kotoisin suomalaisen Finforestin tehtaalta. Arkkitehtuurin ystäville lisää aiheesta Metsälehdessä http://www.puuinfo.fi/sites/default/files/content/puulehti/puu-lehti-42011/puulehti11-4www.pdf sivut 8-15 :)

  VastaaPoista
 2. Tiesinkin mikä se on, mutta enpäs tiennyt sen ylevistä juurista :-) weheey! Kiitoksia tästä!

  VastaaPoista
 3. Sevilla onkin kaunis kaupunki,tosin viime visiitistäni on aikaa.Olin siellä just kun kaupungin appelsiinipuut loistivat oranssin ja vihreän sävyisinä:-)
  Hieno kuvakierros!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on niiiiiiiiin kaunis! Siellä oli niin paljon niin hienoja rakennuksia, että ihan ahdistaa, kun niihin ei ehtinyt paremmin tutustumaan ja kuvaamaan...jonkin verran kuitenkin lisää tulossa ;-)

   Poista
 4. Kiitos ihanista kuvista. Sevilla on haavena, jonne toivoisin joskus pääseväni :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiertomatka jatkuu taas huomenna - muistaa otta hattu ja vesipullo mukaan ;-) Sevilla on kyllä upea - yksi tähänastisista suosikkipaikoistani Espanjassa!

   Poista
 5. Mahtavaa! Jos maailman saisi jokainen tehdä näköisekseen,niin oman maailmani rakentaisin tuon näköiseksi :)

  VastaaPoista