sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Soppasunnuntai: lohikeittoa

Herrasmiehen Helsingissä asuessa vaelsimme usein sunnuntaikävelyllä lounaalle nykyisin jo edesmenneeseen ravintola Helsingeen. Ihastuttavassa vanhassa huvilassa Vanhankosken reunalla sijainnut tunnelmallinen ravintola tarjosi lohikeittoa, joka oli Parasta Koskaan Syömääni. Pahoittelut Siskolleni, jonka soppa nyt putosi rankingissa kakkoseksi.

Koska ravintola sitten meni ja paloi maan tasalle, lohduttavat meitä enää kitalakeemme taltioituneet makumuistot. Olemme molemmat yrittäneet luoda niiden perusteella myös lautasentäytettä ja Herrasmiehen versio onkin aika lähellä täydellistä. Tässä minun reseptini.

Viisi-kuusi annosta

1,5 rkl voita
1 iso sipuli
7 perunaa
1 l kalalientä
5 maustepippuria
1 laakerinlehti
650 gr lohta
3 dl kermaa
suolaa, valkopippuria
reilu kourallinen tilliä

Kuullota sipulisilppu voissa. Tämä ei ole maksettu mainos, mutta myös Ingmariini, Oivariini ja Flora Kulta saavat tässä hyväksyntäni. Lisää sitten perunat, jotka olet kuorinut ja lohkonut samankokoisiksi paloiksi. Kaada perään kalaliemi, maustepippurit ja laakerinlehti. Anna kiehua keskilämmöllä, kunnes perunat ovat kypsiä - koosta riippuen 20-30 minuuttia. Lisää sitten kerma ja lohipalat ja anna kiehua miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Poista laakerinlehti, tarkista maku ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Ennen tarjoilua lisää joukkoon hienonnettu tilli.




6 kommenttia :

  1. Niin helppoa ja yksinkertaista tehdä ja niiiiiiin hyvää. Njam! Kyllä siinä lohikeitossa pitää olla voita ja kermaa, ei siitä muuten mitään tule.

    VastaaPoista
  2. Ai että rupeskin tekemään mieli lohikeittoa ja ruisleipää. Mun lempiversioni on kirkaslieminen keitto mihin lisätään tarjoiluvaiheessa smetanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuokin kyllä kuulostaa niiiiiiiiiiiiiin hyvältä :-)

      Poista
  3. Meillä tykätään sekä kalakeitosta että lohesta, mutta lohesta tehdystä kalakeitosta ei jostain syystä välitetä. Meillä kalakeitto pitää aina olla vaaleasta, rasvattomammasta kalasta, esim. mateesta. Kermaa ja voita tietenkin pitää aina olla rutkasti.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nolo tunnustus: en ole tainnut madetta koskaan syödäkään...!

      Poista