sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Soppasunnuntai: makaronivelli

Nyt mieli, ruumis ja sydän halajaa lohturuokaa. Ja keittohan on juurikin sitä - kulhollinen sylin lailla lämmittävää lohtua. Ja mikään keitto ei minulle ole niin lohdullista kuin lapsuuden suuri herkkuni: makaronivelli. 

Tämä on ruoka, johon en ole usein törmännyt. Mummoni teki tätä aina siellä ollessani. Myöhemmin sen joutui opettelemaan isänikin - minä kun en vain saanut siitä tarpeekseni. Olen kuullut anekdootteja, joissa pääni on kuulemma jäänyt kiinni kattilaan kun olen sinne pääni työntänyt nuollakseni viimeisetkin tipat kattilanpohjasta, mutta mitään en myönnä. Muistan tosin yhden junareissun etelässä sukuloinnin jälkeen, jolloin olen syönyt tätä kylmänä purkista kun tätä on ollut matkaevääksi pakko saada.

Ja jos tämä keitto on kummallinen, niin kummallisia ovat ihmisten tavat tätä syödäkin. Minä laitan tähän nokareen voita. Toiset puolestaan suosivat sokeria. Toiset taas, olen kuullut, syövät omansa ketsupin kanssa. Kukin tyylillään, tottakai... mutta ketsupilla?!  Onko tämä teille tuttu ruoka? Ja jos on, mikä on teidän tyylinne?

Kahdelle - kolmelle

1 l maitoa
2 dl makaronia
suolaa

Kuumenna maito. Lisää sitten makaronit ja anna kiehua kannella miedolla lämmöllä, kunnes makaronit ovat kypsiä. Tämä kannattaa tehdä joko teflon-kattilassa tai vesihauteessa, jottei maito pala pohjaan, mutta kyllä tätä teflon-kattilassakin kannattaa hämmentää, etenkin alkuvaiheessa. Keittyessään makaronit suurustavat keittoa, mutta vielä paksumpaa halutessasi sekoita 1 rkl vehnäjauhoja vesi- tai maitotikkaan ja sekoita keittoon. Nosta tämän jälkeen lämpöä ja keitä vielä viitisen minuuttia koko ajan hämmentäen. 
_____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


        
16 kommenttia :

 1. Voi, en ole syönyt makaronivelliä ainakaan 35 vuoteen. Minua vanhempi serkkuni keitti tätä meille nuoremmilla, kun hänet oli vastuutettu huolehtimaan meistä nuoremmista, kun vanhemmat olivat heinätöissä. Laitoimme aina ison lusikallisen voita lautasella vellin päälle sulamaan. En voisi kuvitella ketsuppia vellin sekaan. Tuli hauskoja muistoja mieleen tästä:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä on kyllä niin nostalgiaa herättävä herkku - vuosikymmenet vain katoaa tätä ajatellessakin :-)

   Poista
 2. Tuttu keitto on!:) Meillä tätä aina kotona tehtiin, ja välillä metsuri-isälläni oli keittoa töissä eväänä. Niinpä kutsuin keittoa metsävelliksi.;) Nyt en ole makaronivelliä syönyt moneen, moneen vuoteen. Joskus on mielessä käynyt, että täytyisi itse koittaa tehdä. Minun annokseeni kuuluu voita ja sokeria. Enemmänkin velli saa olla sellainen pikkaisen makeahko, joten ei missään nimessä mitään ketsuppeja sekaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en itsekään tajunnut tämän olevan näin helppo. Mutta voi muistoja, voi muistoja...ketsupille täälläkin 0 pistettä ;-)

   Poista
 3. Sokerilla, voilla ja näkkärinpaloilla. Niin herkutteli Johanna 5v monta vuotta sitten.. ;)
  Kiitos muistutuksesta, täytyy tehdä tätä heti lähipäivinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä on kyllä helppoudessaankin niin nostalginen ja lohdullinen ruoka :-) menikö ne näkkärit sinne keiton sekaan? sähän olet ollut varsinainen kulinaaripioneeri jo varhain ;-)

   Poista
  2. Tämä jos mikä on helppoa ruokaa, tein viimeksi vuosia sitten esikoiselle mutta hän ei tykännyt joten se jäi sitten siihen. Tämä toinen lapsi voisiki tykätä kun muutenkin tykkää kaikesta oudosta :D
   Näkkärin palaset pudoteltiin lautaselle. :)

   Poista
 4. Tiedätkös,tämä on yksi niistä keitoista joista mulla ei ole mukavia ruokamuistoja ja jota piti aika useinkin syödä.Mutta ehkä se nyt maistuisi;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eikä! miten tuo voi olla mahdollista ;-)?

   Poista
  2. Mulle oli vähän yök kaiki maitopohjaiset jutut....

   Poista
 5. Aivan ihana nostalginen tuulahdus menneestä, sillä mummuni teki meille makaroonivelliä juuri samaisella reseptillä. Ah sitä ihanaa päivää,kun sitä sai, NAM! Täytynee palata lapsuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihanaa kuulla että muillakin on tästä yhtä nostalgisia ja lämpöisiä muistoja :-)

   Poista
 6. Juuri tällä yksinkertaisella reseptilä olen minäkin tätä makaronivelliä syönyt en muista ripotelleeni sokeria päälle .. hmm suolan makua pitää olla ! Meillä "velli" keitetiin jos makaronia oli esim jäänyt yli laatikon teosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin oli ilot ja herkut yksinkertaisia - ja katso minkälaista säätöä ja kikkailua se on nyt ;-)

   Poista
 7. Oi kylläpä alkoi heti himottaan makaronivelliä - mikäs sen parempaa lohturuokaa vieraalla maalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta <3 ja ihan täydellistä hei siihen opiskelijabudjettiinkin :-)

   Poista