lauantai 28. syyskuuta 2013

Tv-illan evästä

Erossa oleminen ei ole mistään kotoisin. Se on, näin aikuisen, analyyttisesti ajattelevan kypsän ihmisen sanoin, ihan tyhymää. Ja nyt se on vielä tyhmempää, kun YLEllä alkoi juuri tanskalais-ruotsalaisen Silta-sarjan kauan odotettu toinen tuotantokausi (sarja katsottavissa myös Areenassa!). 

Voi sitä Norenin Sagaa. Yhdessä vaiheessa jo melkein näytti siltä, että sillä olisi inhimillisiä tunteita. Ihan niinkuin toisen suuresti fanittamamme sarjan, Förbrydelsenin päähahmo Sara Lund, Saga pistää miettimään, että mikä ihme noissa naisissa on vikana. Kyllähän ne toki täysiä kymppejä ovat. Aspergerin asteikolla! 

Monta maratoniltaa olemme kotiteatterissamme viettäneet viinilasi kädessä (Herrasmies), sydän kurkussa ja kauhunkyyneleet silmissä (minä). Katkeransuloisin tunnelmin seuraan nyt tragedian kehittymistä ihan yksiksein. Seuranani vain se viini. Ja erinäiset pienet naposteltavat. Niinkuin vaikka nämä pähkinät.

Lopputulos ei ole kovin tulinen, joten mausteiden määrää voi lisätä/ muutta oman maun mukaan vaikka seosta testaamalla ennen uuniin menoa. Esim. curry on (aina) toimiva lisä. Tuo neilikka puolestaan lisää siihen ihanaa talvisuutta, joka kävisi vaikka glögitarjoilun kylkeen.

5 dl pähkinöitä 
(omani oli sekoitus pekaaneja, kuorittuja manteleita, cashew-pähkinöitä, hasselpähkinöitä ja saksanpähkinöitä)
1 munanvalkuainen

3/4 tl kanelia
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl cayennepippuria
1/2 tl korianterinsiemeniä
1/4 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
suolaa, pippuria

Vatkaa valkuainen vaahdoksi, niin ettei kulhon pohjalla ole enää nestettä. Sekoita siihen mausteet ja kääntele joukkoon pähkinät. Levitä uunipellille ja paahda 200 asteessa n. 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä.






Jos haluat pähkinöiden mausteisuuteen myös makeutta (ja tahmaisemman lopputuloksen), voi ne tehdä myös sekoittamalla mausteet muutamaan ruokalusikalliseen sokeria (jätä tällöin kananmuna pois). Kaada mausteseos kuumalle paistinpannulle, jolloin sokeri alkaa karamelisoitua. Sekoita sitten joukkoon pähkinät ja kääntele niin, että pähkinät saavat kauniin kuorrutuksen. Jos mausteseos alkaa palaa, lisää hieman vettä ja sekoittele. Paista viitisen minuuttua  ja kumoa sitten leivinpaperille jäähtymään. Jos pähkinät alkavat tarttua toisiinsa, sohi niitä hieman lusikalla. Anna jäähtyä ja säilytä ilmatiiviissä purkissa.


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?

       



6 kommenttia :

  1. Maustetut pähkinät on kyllä namia napisteltavaa:-) Ylensä teen ne kuivurissa.Tuota Siltaa on mullekin paljon kehuttu mutten ole nähnyt....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kuivuri onkin ihan uusi tuttavuus! Se silta on kyllä hyvä, vaan se Förbrydelsen pisti kyllä sukat pyörimään vieläkin enemmän!

      Poista
  2. Mitä ihmettä, ääkö jollain noita säilöttäväksi? Eikun siis ilmatiiviissä purkissa mekin niitä säilötään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No täällä ei varmasti ainakaan jää yhtään pähkinää säilöttäväksi yhtään mihinkään :D Jos pähkinäpussin avaan niin se menee välittömästi. Maustettuna tai ei.

      Poista
    2. no rehellisyyden nimissä tein tuplasatsin ;-) vaikka pähkinäthän on niin terveellisiä! tukka kiiltää ja sääretkin kasvaa supermallimittoihin, niinhän :-)?

      Poista