sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Soppasunnuntai: maa-artisokkaa ja tryffeleitä

Erotuksena serkustaan latva-artisokasta (jolle se ei itseasiassa ole mitään sukua edes avioliiton kautta), kutsutaan maa-artisokkaa englanninkielessä Jerusalemin artisokaksi. Ja minähän en muuta syytä tarvitse siihen hullaantuakseni!

Wikiepdia tosin tietää kertoa, että kyseessä on ilmeisestikin inhimillinen erehdys. Se perustuu ilmeisesti väärinymmärrettyyn käännökseen italialaisesta alkuperäisnimestä "girasole". Joka puolestaan tarkoittaa aurinkonkukkaa, joiden sukuun nämä mötikät kuuluvat.

Maa-artisokka ei kyhmyisellä ulkonäöllään juurikaan hurmaa. Maku siinä on sen sijaan mitä hienostunein. Ensimmäistä kertaa söin sitä aikoinani Groteskissa, josta on peruja myös tuo tryffeliöljyn käyttö sen kaverina. Maa-artisokan maku on mieto mutta omanlaisensa, ja tryffeliöljy käy siihen kylkeen erinomaisesti. Tryffeliöljystä ollaan montaa mieltä, mutta kyllä minä sitä ihan häpeilemättä käytän, mm. carpacciossani. Toki kuitenkin vain silloin, kun en ole takapihaltani tryffelipossuni Taunon kanssa onnistunut löytämään tuoreita yksilöitä...

Tänään (ehkä pää yhä pyörällään noista prinsessaunelmista?) päätin heittäytyä hulvattomaksi ja käyttää lisäksi Espanjasta ostamiani säilöttyjä tryffeleitä. Onneksi googlasin tuotteen ensin. Sellaisenaan purkista kun niitä ei kannata käyttää, sillä makua niissä on yhtä paljon kuin pahvilaatikossa. Ne kehotettiin leikkaamaan tryffelileikkurilla (hitsi. Jälleen yksi asia, joka keittiöstäni puuttuu...) siivuiksi ja paistamaan öljyssä (mielellään tryffeliöljyssä) aromien irrottamiseksi. Mutta ei niistä siltikään tuoreen tryffelin veroista saa millään - rakenne on kummallisen kuminen ja maku... maku muistuttaa tryffeliöljyssä liotettua pahvilaatikkoa. 

Kahdelle

500 gr maa-artisokkaa
1 peruna
1 sipuli
4-5 dl kana- tai kasvislientä
0,5 dl kermaa
ripaus muskottia
sitruunamehua
suolaa, pippuria
tryffeliöljyä
(persiljaa tai ruohosipulia)

Kuori ja paloittele peruna ja maa-artisokat. Kuullota ne ja sipuli voissa. Lisää sitten liemi ja hauduta kunnes vihannekset ovat kypsiä. Soseuta, lisää tarvittaessa nestettä ja kaada takaisin kattilaan. Lisää kerma, pieni loraus sitruunamehua ja muskotti. Tarjoile tryffeliöljylorauksella (ole varovainen, maku on vahva!) ja halutessasi persilja- tai ruohosipulisilpun kera.




4 kommenttia :

  1. Maa-artisokissa on ihana maku. Onneksi meillä kasvaa niitä pitkän pitkä, leveä rivi.:) Auringonkukkien sukua tosiaan ovat, varret kasvavat 2-3 metrisiksi, mutta kukat ovat sitten ihan pieniä, kuin keltaisia päivänkakkaroita.;) Tryffeleitä pitää päästä joskus vielä kokeilemaan.:)

    VastaaPoista
  2. voi että...kyllä mulle tuollainen puutarha kelpaisi :-) tryffelit ovat kyllä herkkua, mutta sen verran ytyä tavaraa, että vähällä pääsee jo pitkälle - joskaan ei se siltikään kaikille ole. Kun esim. toin siitä Vaxholmin delistä tryffelisalamia kotiin, tuoksui jääkaappi siltä vielä pitkään itse salamin tultua syödyksi :-)

    VastaaPoista
  3. Maa-artisokka on ihanaa! Aloin käyttää sitä vasta muutama vuosi sitten ja lemppariohjeeni sille on uuniversio hunajalla ja chilillä ,suosittelen(blogissa..) Kerran maistoin hieman tryffeliä enkä oikein päässyt lähelle...siis en oikein ihastunut mutta ehkä pitäisi kokeilla sitä vähän eri tavalla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin on! pitäisi kyllä useammin hyödyntää sen hienostunutta makua - menenpäs heti vakoilemaan sen hunaja-chilireseptin :-) tuo tryffeli on kyllä siitä jännä, että se kyllä jakaa mielipiteitä!

      Poista