sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Köyhät kyykkyyn - panzanella, italialainen leipäsalaatti



* * * 


Italialaisen nuukeilun, cucina poveran tähtiä on panzanella, italialainen leipäsalaatti, johon saa kierrätettyä niin ylijääneen leivän kuin vihanneksetkin. Todellista hävikistä herkkua siis!


* * * 


Taloudella ei mene Töölöössä(kään) hyvin. Tee-erikoiskauppa hakee uusia tiloja ja kulmabistrona itsensä lanseerannut Mechekin joutui laittamaan lapun luukulle. Toki, ravintola-alalla kilpailu on kovaa, etenkin tuolla tasolla. Ylläpitokustannukset ja henkilöstökulut ovat korkeat ja samaan aikaan on paineita laskea hintoja asiakkaita houkuttelevammalle tasolle. Alkoholihinnoittelu on erityisesti saanut osakseen kritiikkiä: ravintola-illallisesta kun jopa yli puolet laskun loppusummasta saattaa koostua sillä nautitusta viinistä. Grotesk on tehnyt asiassa kaivatun vastaiskun ja järkeistänyt viinihinnoitteluaan radikaalisti - liike, jolle tuleekin osoittaa tukeaan.

Eivät nuo syyt ihan koko totuus varmaankaan ole. Toki, hieman synkkä ja keskustaliikkujan kannalta ilmeisesti turhan syrjäiseksi mielletty Mechelininkatu ei ihan ensimmäisenä illallispaikkaa etsiskelevän tutkaan osu. Mutta jotain vallitsevasta taloustilanteesta kertovat kulman takana Caloniuksenkadulla toimintansa lopettaneen Soitinliike Huttusen omistajan kommentit. Vuodesta 2014 tuli vuodesta 1965 auki olleelle liikkelle koko historian surkein. "Asiakkailla olisi yhä kiinnostusta, mutta rahaa vain ei", hän huokaisee. "Ihan samalla lailla ne töissä käyvät, mutta sitä ylimääräistä käyttövaraa ei vain enää ole".

Myös muualta maailmasta tunnetun "kurjistuvan keskiluokan" ahdinko on kotiutunut tännekin. Ilmiö on käynyt tutuksi myös omassa lompakossa enkä usko, että edes Nobel-voittajan matikkataidoilla saisi ratkaistua yhtälön siitä, miten sitä sisään tulevan rahan ja ulos menevän rahan välistä erotusta saisi kurottua pienemmäksi. Ja vähän vähemmän miinusmerkkiseksi. Toki, taloustieteestä löytyisi varmasti kiinnostavia teorioita myös siitä, kuinka "ankka-confit ei ole ihan niihin ruoka-aineympyrän välttämättömimpiä elementtejä" tai että "ihminen voisi elää mielekästä elämää myös ilman mustekalaa". Toistaiseksi ei moisia ole onneksi tullut vastaan...




Mutta kyllä välillä voi (ja pitääkin!) köyhäillä. Mutta senkin voi tehdä kosmopoliitille ominaisella eleganssilla (!) ja hakea inspiraatiota vaikka Italian keittiöstä! Sieltä kun löytyy cucina povera, talonpoikaisköyhälistön tarkan markan keittiö, jossa käytettiin edullisia, helposti saatavissa olevia raaka-aineita joista sitten myös otettiin irti ihan kaikki. Todellista hävikistä herkuksi- mentaliteettia siis. 

Yksi sellainen on leipä. Toscanan alueella kuivahtanut leipä kierrätettiin mehustumaan sipulin, tomaatin, öljyn ja yrttien kanssa panzanella-nimiseksi salaatiksi. Ja mitä kiitollisinta hävikkiherkkua tämä onkin: sekaan voi heittää melko lailla mitä kaapista löytyy. Meillä tähän meni se Rezen maalaislimppu, jonka hyvinvoinnista olin ennen Tallinnan-minilomaamme niin huolissani, tomaatinjämät, jääkaapin viimeinen sipuli, käyttämättä jääneet mozzarellat sekä oliiveja - ne kun tuon kanssa-aterioitsijan sanoin ovat "aina iloinen asia". 

Halutessaan aineksia voi siis huoletta muutella ja lisäillä vaikka muilla grillatuilla vihanneksilla. Maitoallergiset voivat luonnollisesti jättää juuston poiskin. Kastikkeeksi hulautin reilun desin verran aurinkokuivatuista tomaateista jäänyttä öljyä, mutta jos sellaista ei löydy (älkää koskaan heittäkö sitä öljyä pois tomaattien loputtua, se on ihan mahtavaa!), löytyy alta ohje salaatinkastikkeelle.

Itse paahtamalla paprikoista tulee makeampia (ohje täällä), mutta kyllähän se on aina aikaa pois vaikka sen kanssa-asujan kanssa pussailusta (tai Ruotsin miljonääriäitien uudesta kaudesta!) Supermarketeista saa nykyään onneksi täälläkin valmiiksi paahdettuja ja kuorittuja suippopaprikoita, mutta niiden säilytysliemi on etikka- eikä öljypohjainen, joten niiden maku on hieman pikantimpi. Jos siis käytät niitä, kannattaa kastikkeeseen lisätä hieman sokeria. 

Tämä on hyvää sellaisenaan (ja vain paranee odottaessaan ja leivän mehustuessa!), mutta myös ihana lisäke vaikka grillatulle kanalle (johon erinomaisen reseptin löydät täältä). Tai ihanalle italialaistyyppiselle makkaralle - koskas se makkara olisi kasvisruoasta koskaan huonompaa tehnyt!

Leipänä voit käyttää mitä tahansa valkoista leipää, esim. vaivaamattoman leivän jämät (ihan kuin niitä koskaan jäisi...) sopivat tähän loistavasti. 





kahdelle - kolmelle, lisäkkeenä neljälle - viidelle

Panzanella:

1/2 maalaislimpusta (meillä Rezen Campanillou)
250 gr kirsikkatomaatteja
3 isoa (keltaista) paprikaa paahdettuna/ tai 4-5 suippoparikaa purkista
1 pieni punasipuli tai puolet isosta
15 mustaa oliivia
2 palloa hyvää mozzarellaa
muutama kourallinen basilikaa

Leikkaa leipä paksuiksi siivuiksi ja ne puolestaan kuutioiksi. Jos leipä on kovin tuoretta, jätä se huoneenlämpöön vaikka tunniksi (tai paahda grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan) - hieman kuivuneena se imee kasvisten ja kastikkeen mehut paremmin itseensä menemättä turhan lötköksi. Halkaise kirsikkatomaatit ja oliivit ja suikaloi paahdetut paprikat. Kuori ja suikaloi punasipuli ohuelti. Revi mozzarella haluamasi kokoisiksi palasiksi ja kokoa ainekset salaatiksi. 

Salaatinkastike:

1/2 dl valkoviinietikkaa
1 dl (rosmariini)oliiviöljyä (ohje täällä)
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi (tai 1/4 tl jauhettua)
1/2 tl oreganoa
1/2 tl basilikaa
1/2 tl tomaattipyrettä
(1/2 -1 tl sokeria)

Sekoita ainekset ja tarkista maku. Kaada salaatin päälle ja anna mehevöityä vaikka muutaman tunninkin ajan ennen tarjoilua. 




Jos leipä muuten on mennyt jo niin kuivaksi, ettei sitä ole edes salaattiin pelastettavissa, surauta ne leivänmuruiksi joita cucina povera- hengessä on käytety korvaamaan mm. parmesaaninmuruja pastoissa ja gratiineissa (kuten näissä simpukoissa).

Jos teillä vietetään lihatonta lokakuuta, niin lisää ideoita kasvisruokaan löydät täältä. Kokeilla kannattaa ainakin tätä helppoa ja nopeaa Intianherkkua aloo gobia

______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



       



Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

10 kommenttia :

  1. Tämä kommentti on ehkä asian vierestä, mutta siis ihan oikeasti Soitinliike Huttunen. En ole edes muusikko, mutta onhan se nyt instituutio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä, soitinliike Huttunen. Suru siinä tuli yrittäjän puheita kuunnellessa. Kaiken kallistuessa eivät palkatkaan enää todellakaan pysy kehityksessä mukana ja sen kehityksen (eikö sen pitänyt olla aina lähtökohtaisesti hyvä asia ja viedä ihmiskuntaa eteenpäin?) jalkoihin jää niin kovin paljon sivullisia...

      Poista
  2. Panzanella onkin tosi hyvä (ja täyttävä:) salaatti.Voi ei,minäkin muistan tuon soitinliike Huttusen...
    Täälläkin on lama nostanut päätään,ja tuo kamala kesän sota vielä pilasi budjetin ja etenkin ravintoloiden kassat täysin,kuin syöjiä ei silloin ollut ja nytkin kukkaron nyörit aukenevat varovaisemmin.Viimeisein kuukauden aikana on aika moni ihana ravintola joutunut pistämään lappua luukulle;ihan yllättäen.Tosin Tel Avivissa on ollut ja on kai vieläkin ylitarjontaa ravintolista,etenkin kun täällä avattiin ihana Saronan alue monine ravintoloineen.Mutta surullista on aina kuulla että paikka menee nurin;ravintolan pyörittämiseen tarvitaan paljon rahaa.... Toivottavasti veljeni uusi paikka tulee kuitenkin menemään hyvin,hänellä oli se niin pitkään aikaan mielessä ja suunnitelmissa,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minä niiiiiiiiiiiin myös toivon menestystä veljesi uudelle hankkeelle - tiedän sen olleen pitkä haave. Täältäkin eräs matkanjärjestäjä joutui perumaan Israelin (ja koska Eilatiin lennetään myös Aqaban kautta menevät kohteet) ja Jordanian matkat koska kysyntä romahti. Kova on tuo todellisuus nykyään - niin monella alalla :-(

      Poista
  3. Mäkin järkytyin Huttusesta, ammattipuolellakin korkealle arvoistettu kauppa. Olen tzokissa.

    Mutta tolla salaatilla voisin kullä herätä siitä tzokista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja katos - KASVISRUOKAA! TAAS! ps. sisäpiirintietona voin kertoa, että LISÄÄ ON TULOSSA! Mihin tämä maailma (ja tämä blogi?!) on oikein menossa?

      Poista
  4. Joo, tiukat ajat kyllä, edelleen. :-( Jotenkin tuntuu, että ollaan rämmitty tässä jo iät ajat, eikä valoa näy tunnelin päässä. Onneksi on hyvää ruokaa, kuten tämä ihanan kuuloinen panzanella. Täytyykin jemmata pari palaa vaaleaa leipää jonnekin, niin saa tehtyä... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihan totta. koko ajan vain näyttävät talousluvut synkistyvän: yyteitä on vasemmalla ja oikealla eikä mikään työpaikka enää tunnu olevan ns. "varma". mutta onneksi hyvä ruoka, parempi mieli :-)

      Poista
  5. Panzanella on niiiin hyvää, italialaiset mammat osaa köyhäilyn parhaiten :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no näin on :-) osaavat ne näköjään aika paljon muutakin, nimim. gnocchimaraton meneillään... ;-)

      Poista