perjantai 24. lokakuuta 2014

Vinkit VRHE 2014- messuille

Torstaina alkoivat Messukeskuksessa "Viini, ruoka ja hyvä elämä"-messut. Ja ihan tuota kaikkea siellä onkin tarjolla. Mene sinne siis sinäkin ja hemmottele itseäsi. Nyt on mahtava tilaisuus kokeilla viinejä, joita muuten löytyy ehkä vain tilausvalikoimasta ja upea mahdollisuus hemmotella itseään shampanjoilla, joita ei missään muualla myydä laseittain. Tässä minun tärppini messuille!
1. Aloita

...syömällä. Etenkin jos päivä venähtää (ja miksi ei venähtäisi?), on hyvä että mahalaukussa on viinimatkailua varten vaikka edes sitten sitä leipää ja piimää vaan. Mutta vähintään yhtä hyvä tapa aloittaa messupäivä on Richard McCormickin pinkki rekka ja heidän pulled pork- burgerinsa meksikolaisittain (€10).

2. Ja messuilemaan!

Muista kehityskaari: kevyestä stydimpään. Aloita siis skumpalla shampanjalla. Nyt on tilaisuus maistella sellaisia erikoisuuksia, joihin ei muuten olisi mahdollisuuttakaan. Jätä siis Henkell Trockenit ja Freixenetit suosiolla väliin ja hemmottele itseäsi ottamalla ihan oikeaa shampanjaa sen sijaan. Messut ovat loistava tilaisuus oppia myös niistä. Ja siitä, mistä itse oikeastaan tykkäätkään. Haluatko jotain eleganttia ja pienikuplaisessa hienostuneisuuessaan vähäeleisyydellä säväyttävää? Valitse Taittinger. Aloita vaikka uutudella Nocturnella ja siirry sitten Brut Resérveen. Oijoijoijoi että onkin hyvää!

Vai haluatko kenties jotain rotevampaa? Kokeile Vindirektiltä löytyvää Pinot Meunier-vetoista Billecart-Salmonia tai rohkeasti Pinot Noirin ryhdikkyydellä ratsastavaa, Mummin Cordon Rougea (Pernod Ricard). Mummilta löytyy myös päivän suosikkirosé
3. Valkoisiin

Siinä vaiheessa kun olet valmis jatkamaan makumatkaasi, ota seuraavaksi pysäkiksi valkoiset. Vaikka eihän siinä mitään vikaa ole, jos jatkaa koko päivän sillä shampanjalla. Kaikki me olemme juhlahetkemme ansainneet!

Valkoisista suosittelen itävaltalaisia; esimerkiksi Arvid Nordqvistin osastolta löytyvää upean aromikasta Kamptal Reserve Loisiumweingarten Grüner Veltlineriä.  Ihan vierestä löytyy myös mineraalisella raikkaudellaan hurmaava Steininger Riesling Kamptal

Nordqvistin osaston vierestä löytyvät chileläiset Cono Sur-viinit, josta voikin seuraavaksi käydä testaamassa uuden maailman Rieslingiä. Vaikka juuri vuoden viiniksi omassa sarjassaan valittua Cono Sur Single Vineyard Rieslingiä! Ja kappas - heti alkaa eroja löytyä! 

Jos Chardonnay kiinnostaa, niin Nordqvistilta löytyy myös hyvin tamminen Cathedral Chardonnay, jonka vaniljainen täyteläisyys kantaa pitkälle talveen. Ja tarvittaessa jopa liharuokien kaveriksi!

Luxemburgilaisen Bernard-Massardin osastolta puolestaan löytyy mielenkiintoinen tuttavuus: kuiva, hapokas ja ah, niin raikas (ja harvoin Suomessa tavattava) puhdas Auxerrois. Yksi päivän ehdottomista suosikeistani! 
4. Vaaleanpunaisten lasien läpi

Vaikka nyt ei ihan perinteisissä rosé-ilmanaloissa enää ollakaan, niin ei sen tarvitse niiden juomisen lopettamista tarkoittaa. Ja onko vaaleanpunaista anarkiaa parempaa? Suuntaa siis takaisin Nordqvistin osastolle ja kaappaa mukaan Stadlmann Rosé St. Lauren. Hennossa marjaisuudessaan tämä on sen verran kuivaa, hapokasta ja aromikasta että tätä kehtaa juoda isompikin mies. 

5. Ja sitten?

Olisiko nyt vaikka lounastauon paikka? Olethan muuten muistanut sitä vettäkin juoda? Suositteen pysähdystä Gavrilides Foodsin tiskillä ja meze-lautasen keräämistä. Ja sen kanssahan käy Pinot Noir. Vaikka Cono Sur-sarjan Bicicleta Pinot Noir (joka hinta-laatu-suhteessaan hakkaa jopa Ocion!) tai uusi-seelantilaista  Marlborough'n Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noiria
Punaisista löytyy toki vaikka kuinka paljon tutkailtavaa. Vaikka koko loppumessuiksi. Mutta suosittelen tsekkaamaan myös messujen ruokavalikoimaa. Muista ottaa käteistä, koska valitettavan suureen osaan tiskeistä käy vain käteinen. Makkaraa löytyy vaikka mihin lähtöön. Erityisesti suosittelen hamstraamaan tryffelisalamia. Myös Espanjan erikoisuudet ovat hyvin edustettuina (Villisikasalamia! Mustapipuri-fuetia! Villisikasalamia!)

Ravintoloita on tänä vuonna vähemmän edustettuina mutta esim. Pastisilta löytyy loistavaa hinta-laatusuhdetta edustava kahdenkympin piknik-paketti ja vierestä löytyy upeita ranskalaistyyppisiä leipomotuotteita (se brownie!!!).

Italilaiset myyjät sen sijaan ovat äärimmäisen hyvin edustettuina. Pysähdy ainakin siihen ensimmäiseen. Ja menetä kaikki itsehillintäsi. Itse en edes mikään nougatin ystävä ole, mutta kun sitä kaupataan "laatikollisena onnellisuutta" niin kah - mukaan lähtikin kilo (!). Plussaa Google Translatorin epäonnistuneesta  käytöstä seuraavasta tahattomasta komiikasta. Ja iik ja iik - täältä saa cannoleja!!! 
6. Jälkkärin aika?

Jos sokerihuuruissasi huumannuit ja mukaan lähti marjaisaa nougatia, löytyy sille kaveri niinikään Nordqvstin valikoimista: Brachetto d'Acqui Castelgaro, jota jo Kleopatran kerrotaan rakastajilleen juottaneen (!) Paahteisimmille, pähkinäisimmille jälkiruokaherkuille kannattaa kokeilla Torresin valikoimista löytyvää Floralis Moscatel Oroa
Varsin mielenkiintoinen tuttavuus on myös etelä-afrikkalainen Pineau de Laborie (Nordqvistin valikoimissa) - Pinotage-rypäleestä port-menetelmällä valmistettu pehmeän aromikas jälkiruokaviini. Paahteisuuden sijaan tästä löytyy syvää marjaisuutta joka toimii ihan sellaisenaankin. 

Ja jos todella haluat hemmotella itseäsi (ja miksi et?) nappaa mukaasi sitruunakreemitäytteinen cannoli ja suuntaa G.H.Mummin osastolle. Heidän demi secinsä - aaaah. AAAAAH. 

Hallin takaosasta löytyy mm. Wolfbergerin upeita Alsaceja (mm. sitä Steingrubleria!) ja vaikka mitä kaikkea muuta. Ja sitten, jos matkakuume ei pelkällä messuilulla hellitä, niin kannattaa tutustua ihan oikeaan viinimatkailuun - siihen vinkkejä löytyy esimerkiksi Uniquetourin upeilta isänniltä. 

Ja päivän kuriositeetti? Nordalcon valikoimista löytyvä, vanhan Neuvostoliiton aikaisissa kuohuviinitehtaissa (?) valmistettu Katri Helenan Tähtitaivas- kuohuviini(??). Jos etäisesti päärynää muistuttava esanssisuus on juttusi, niin silloin on tämäkin. 


___________________SAISIKO OLLA LISÄÄ?      3 kommenttia :

 1. Noin jatkoa varten, samppanja kirjoitetaan oikein kuten edellä, väärin kuten shampanja :) Ei sillä, mieluiten itekin suhauttelisin, mutta kun vähän niinkuin rakkaan harrastuksen takia täytyy asia tietää... Että jos tietää, sitten suhauttelee vaan, koska samppanja on elämää! :) Nimim. Se edellinen(kin) pilkunviilaaja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämän tiedänkin. mutta olen tehnyt periaatepäätöksen olla sitä käyttämättä. Sama juttu pitsan suhteen. Minulle se tulee aina olemaan pizza. Ja Fiskars pysyy Fiskarsina eikä muutu Fiskariksi vaikka kuinka uutta nimeä yritettäisiin lanseerata. Ja mitään en "ala tekemään" vaikka kielenhuoltoauktoriteetit olisivat kuinka paineen alla tuollaiseen taipuneet ;-) PS. mikä on moinen rakas harrastus?

   Poista
  2. No sitten mainiota! Kunnioitan suuresti kaikkia periaatepäätöksiä :) Ei voi muutoin toimiakaan kuin tehdä omat parhaat päätökset. Enpä edes muuten tiennyt että Fiskars ei ole Fiskars... No mulle(kin) on :) Rakas harrastus on se shampanja, tottakai :)

   Poista