keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Herkkua jauhelihasta: Sambousek

Jauheliha on suosituin kotikeittiöissä käytettävä liha. Eikä syystä: monipuolisuudessaan, helppoudessaan ja nopeudessaan se on vertaansa vailla. Siitä syntyy herkkuja niin juhlaan kuin arkeen ja se myös mahdollistaa makumatkailun ympäri maailman. Siitä syntyy kotoisten lihapullien lisäksi lihapullia vaikka Italian tai Espanjan malliin, englantilaista liha-peruna-paistosta, kiinalaisia dim sumeja, venäläisiä pelmenejämarokkolaisia vartaita, meksikolaista taco-keittoa, Lähi-itää henkiviä kaalikääryleitä, espanjalaista empanadaa...  

Niinpä se nostettiin ansaitusti keskipisteeksi myös Kotitila.fi:n Lihaa parhaimmillaan- reseptikilpailun tämänkertaisessa osakilpailussa. Viime kerralla suuntasimme Kaukoitään filippiiniläisellä possunkylkirullallamme, tällä kertaa haimme inspiraatiota lähempää idästä.





Toissa viikolla vietettiin Lähi-idässä kovastikin merkkipäiviä. Juutalaisessa kalenterissa oli suuri sovituspäivä Jom Kippur ja muslimeilla puolestaan yksi heidän suurimmista uskonnollisista juhlistaan: Mekan pyhiinvaelluksen, hajjin, päättävää uhrijuhlaa Eid Al-Adhaa. Samaan aikaan juutalaiset siis paastosivat ja muslimit juhlistivat päivää eläimiä teurastamalla. On tämä jännä maailma. 

Meillä ei tänä vuonna paastottu. Vaan aika vähiin jäi kyllä kuolleiden kameleiden ja vuohienkin määrä. Sen sijaan meillä tehtiin sambousek- nimisiä piiraita (kyllä, niin etymologisesti kuin gastronomisesti Intian samosan sukulaisia), joita Lähi-idässä löytyy liki kaikista juhlapöydistä. Nämä ovat myös yksi suurimpia paikallisia katuruokaherkkujani - mihin tahansa menenkin, etsin aina sen paikallisen myyjän ja syön. Ja syön.

Niin taikinan kuin täytteen koostumus vaihtelee maasta (ja kokista) toiseen. Toiset nostattavat taikinaa hiivalla, toiset ovat ahneita ja ja kärsimättömiä eivätkä tuohon haaskaa aikaa. Arvatkaa vain, kumpaan joukkoon minä kuulun?





Täytteenä piiraissa on joko lihaa tai paikallista, bulgarialaisena tunnettua valkoista juustoa. Useimmiten liha on lampaanjauhelihaa, mutta käy siihen nautakin (possu kun ei ole tuossa päin maailmaa kovinkaan suuressa huudossa!) - kuten tämä Kotitila.fi-palvelusta saamamme luomuhereford. Pinjansiemenet antavat täytteelle hauskaa tekstuuria, mutta ne voi jättää poiskin. Tai korvata vaikka granaattiomenansiemenillä!


Sambousek-taikina:

7,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl pippuria
2 kananmunaa
3,75 dl vettä
vähän vajaa 1 dl öljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja märät aineet keskenään. Lisää märät ainekset kuiviin koko ajan sekoittaen ja vaivaa tasaiseksi , käsistä ja kulhosta irtoavaksi taikinaksi. Anna levätä peitettynä sillä välin kun valmistat täytteen. 

Täyte:

500 gr naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
1 reilu rkl bokharat-mausteseosta (ohje täällä)
3/4 dl pinjasiemeniä (tai granaattiomenansiemeniä)
2 kourallista hienonnettuja persiljanlehtiä
suolaa

Paistamiseen: 1 l öljyä

Kuori ja hienonna sipuli. Pehmitä se pannulla muutamassa ruokalusikallisessa öljyä. Lisää sitten mausteet, pyörittele hetki jotta aromit irtoavat ja lisää kuumalle pannulle sitten jauheliha. Anna rauhassa ruskistua, lisää sitten pinjansiemenet, tarkista makun ja suolaa. Kääntele lopuksi joukkoon persilja ja anna jäähtyä.

Ja taikina neljään ja kaulitse kukin vuorollaan jauhotetulla työtasolla ohueksi levyksi. Leikkaa muottia käyttäen pyörylöiksi, täytä, taita puolikuuksi ja nipistä reuna kiinni. Tai ne voi taitella kolmioiksi näiden dimsumien lailla.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi ja paista muutama sambousek kerrallaan muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Lisää (käytännön virheiden kautta opittuja) vinkkejä uppopaistamisen jaloon taitoon löydät täältä. Valuta talouspaperin päällä. 

(Halutessaan nämä voi paistaa uunissakin. Voitele piirakat öljyllä ja paista 180 asteessa n. 40 minuutin ajan.)

Tarjoile tsatsikin (ohje täällä!) ja vaikka israelilaisen salaatin (ohje täällä) tai tabboulehin (ohje täällä) kanssa. 





PS. laatujauheliha on laatulihaa siinä missä muukin liha - kannattaa muistaa siis nämä vinkit:

- ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsennystä
- kuumenna pannu tarpeeksi kuumaksi jotta se ruskistuu kunnolla
- paista jauheliha mieluummin vaikka rauhassa erissä äläkä täytä pannua liikaa. Tällöin        
   lämpötila laskee ja liha vain kiehuu omissa nesteissään jolloin tuloksena on harmaata ja    
   kuivaa mössöä.
- luomujauheliha on sen verran laadukkaampaa kuin normaalijauheliha, että esim. 
   burgereita tehdessä voi korppujauhot ja kananmunat jättää pois. Reippaasti suolaa  ja       
   pippuria ja jääkaappiin maustumaan puoleksi tunniksi - siinä kaikki!



*Yhteistyössä Suomen Kotitilan kanssa*


___________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      




14 kommenttia :

  1. Todella herkullisen näköistä! Kuuluuko israelilaiseen salaatin ohjeeseen granaattiomena siis alkuperäiseen reseptiin? En löytänyt sitä tekstistä tai sitten meni ohi näin aamutuimaan :D Olen juuri tekemässä tänään salaattia ja granaattiomena löytyisi kaapista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kun ei sille mitään kiveen hakattua reseptiä ole :-) koostumus vaihtelee sen mukaan, mitä sattuu löytymään - kurkku, tomaatti ja yrtit ovat ne olennaisimmat. Etenkin nyt kun nuo granaattiomenat ovat sesongisa, huomaan laittavani niitä vähän mihin sattuu kun se niiden pirskahdus on vain niin ihana lisä :-)

      Poista
  2. No, nyt rouvakin ymmärsi :D Granaattiomena on tällä hetkellä yksi ehdoton lempari. Lampaan kanssa käytän lähes aina ja kiisseli on niin nam! Ja nyt salaatin tekoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on niin ihanaa. Muuten olisin kokeillut varmaan tuohon lihatäytteeseenkin, mutta kun niitä oli jo tuossa salaatissa :-) Yksi asia tuon salaatin teosta: yrttejä ei KOSKAAN voi olla liikaa :-) Minttu ja etenkin persilja ovat yhtä suuressa roolissa salaateissa kuin itse vihanenksetkin - eivät missään nimessä mitään koristeita :-)

      Poista
  3. Nämä ovat kyllä mun ykkösherkkua! Ja kibbeh ja pinaatti fataeyerit ja ja.. Nyt on alettava paistopuuhiin, kiitos inspiraatiosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sama täällä - pyrin tekemään niistä niin isoja kuin mahdollista (ahne kun olen!). On meillä nähty kibbejäkin mutta sen ulkonäkö ei kyllä oikein houkuttele... ;-)

      http://www.andalusianauringossa.com/2013/04/turkin-herkkuja-icli-kofte.html

      Poista
  4. Sambousekit ovat ihanaa katuruokaa tosiaankin,mulle kiitos vaan lihaton versio.En muuten paastonnut vaika hyvää olisi minulle tehnytkin,mutta tuo Jom Kippur on niin ihana siitä kun yhteen vuorokauteen ei ole likennettä.
    Ilman hiivaa,absolutely;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin ovat. Länsirannalla muistan syöneeni sellaisia munkkimasemman rakenteen omaavia, mutta aijai että silti olivat hyviä :-)

      Poista
  5. Onpa herkullisen näköistä! Uppopaistaminen on minulle vähän liian jännää puuhaa, pelkään vähän kuuman öljyn roiskumista... mutta onneksi annoit myös ohjeen uunissa paistamiseen (vaikka uppopaistamalla tulee kyllä varmasti vielä herkullisempaa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo - uppopaistamalla kaikesta vaan tulee herkumpaa :-) tarpeeksi syvä kattila ja se on siinä- ei tarvitse pelätä!

      Poista
  6. Onnea kisaan, todella herkulliselta näyttää ja kuulostaa.

    VastaaPoista