tiistai 14. lokakuuta 2014

Terveisiä basaarista: Bokharat

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maustekaupat ovat täynnä erilaisia valmiita mausteseoksia, joista ras el hanoutia on tehty meilläkin. Yksi suosikkejani on bokharatin ja Sept epicés- nimillä tunnettu seitsemän mausteen seos. Kuten ehkä huomaattekin, on seitsemän mausteen seoksessa itse asiassa kahdeksaa maustetta (?!) Niin että jos matematiikan alkeetkaan eivät luonnistu, niin onko se sitten ihme ettei rauhaakaan aikaiseksi saada...

Koostumus vaihtelee maittain ja Tunisiassa asuessani ihastuin kovin paikalliseen variaatioon, joka oli punaisempi ja parfyymisempi - siihen kun käytetään jauhettuja ruusun terälehtiä. Suosittelen kokeilemaan!

Mausteseoksen valmistamiseen on kaksi tietä. Joko menet esimerkiksi Egyptiin pakettimatkalle, rakastut paikalliseen sukelluksenopettajaan, opettelet arabian, muutat jonnekin maaseutukylään perheen maatilalle, viljelet omat mausteesi jotka sitten kokonaisina paahdat avotulella ja murskaat käsin perintömorttelissa seokseksi, jota sitten paikallisessa maustebasaarissa myyt. 

Tai sitten voit napata mausteet mukaasi vakuumipakattuina lähikaupastasi ja sekoittaa ne haluamasi kaltaiseksi seokseksi. Ihan oma valinta!


Oui, oui ja na'am, na'am - meillä puhutaan kielillä!


Bokharat-mausteseos:

2 rkl jauhettua mustapippuria
2 rkl paprikaa
2 rkl jauhettua juustokuminaa
1 rkl jauhettuja korinterinsiemeniä
1 rkl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua muskottipähkinää (tai maustepippuria)
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa

Sekoita ainekset ja säilytä ilmatiiviissä purkissa. Sopii muuten myös ruokalahjaksi! Liitä mukaan vaikka joku kiva resepti sille!

Tätä monikäyttöistä seosta voi käyttää vaikka niihin marokkolaisiin köfteihin, Lähi-itää henkiviin kaalikääryleisiin... tai vaikka sambousek-piiraisiin, joihin ohjeen saat seuraavassa postauksessa!__________________SAISIKO OLLA LISÄÄ?       


8 kommenttia :

 1. Sambousek piirakat on harvinaista herkkua! jään odottamaan reseptiäsi :)

  VastaaPoista
 2. Mulla on aina tuota sekoitusta kaapissa mutta ei noin punaista.Ja sanamuotokin on vähän erilainen;mulle tuo on aina ollut baharat.Lähiseutuni jättimarketissa on tosiaankin 3 eri baharat-sekoitusta! Joista.yksi päätyi vöhän aikaa sitten postaamieni kaalikääryleiden täytteeseen;-) kaunis kuva:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunisiassa tämän nimi oli vain sept epicés, tuon bokharatin olen itsekin oppinut vasta myöhemmin :-) monikäyttöinen ja ihana kyllä on!

   Poista
 3. Testiin menee :) Kaikki aineetkin taitaa löytyä kaapista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ulkomaankielisillä nimillä kun saa kaikesta niin paljon eksoottisemman kuuloista ;-)

   Poista
 4. Täällä sekoitellaan mausteita.
  Ei mulla muuta ;)

  VastaaPoista