keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Turkin herkkuja: Sigara börek

Jo aikaisemminkin blogissa on sivuttu tämän ruokabloggarin pimeää salaisuutta: sitä, etten syö juustoa. (Voin jo melkein kuulla lukijoiden silmien pöyristyneen pyörityksen: "mikä se sellainen ruokabloggari on joka ei juustoa arvosta?!") Ja kyllähän minä sen tiedostan. Tuolla on ilmeisesti olemassa ihan kokonainen kulinaarinen universumi, johon en ole tutkimusmatkaani suunnitellut.
Yksi mieleenpainuvimpia koskaan syömiäni aterioita oli illallinen Chez Dominiquessa, jonne Herrasmies vei minut kolmikymppisiäni juhlistamaan. Olihan se noloa joutua kieltäytymään kun se juustotarjotin kannettiin pöytään...

Juustosnackseista sen sijaan en saa tarpeekseni. Ja halloumiakin olen oppinut syömään. Ja mozzarellaa. Kunhan se ei ole sulanutta. Ja Turkissa, kuten kerroin aikaisemmin, yksi suosikkimezeistäni on sigara börek: pinaatilla ja fetajuustolla täytetty filotaikinarulla. Ehkä minulla siis on vielä toivoa...?

Ja toki niitä sigara börekejä piti turkkilaiseen iltaamme tehdä.

Mutta enhän minä filotaikinasta mitään ollut koskaan tehnyt. Ja en minä kyllä oikein vakuuttunut siitä ollut. Nähtyäni sitä niin monessa kokkiohjelmassa valmistettavan, luulin tietäväni, mitä odottaa. Hakaniemen metroaseman etnisestä kaupasta ostamani kolmionmuotoiset filotaikinalevyt eivät sellaisia olleet. Ne olivat paksumpia ja kuivempia. Eikä niitä saanut rullattua tiukoiksi sikarinnäköisiksi paketeiksi. Ehkäpä levyt eivät olleet hyviä? Ehkä niiden voitelussa ennen käsittelyä ei sitä kirkastettua voita voi korvata öljyllä? Ehkä vain olen... huono?

Mutta jos näiden sikareiden rullaustaidosta voi mitään päätellä, niin sen, että ei näillä kädentaidoilla tehtäisi Turkissa varmaan kovinkaan suurta vaikutusta potentiaalisiin aviomiehiin. Joten samaisesta syystä jäisin varmaan vanhaksipiiaksi Kuubassakin. On se hyvä että minulla tuo Herrasmies on... Vieraat näistä kyllä tykkäsivät. Kovasti. Näihin kannattaa ostaa sitten hyvää fetaa - ei mitään vinkuvaa kumilelua.
n. 18 kpl

265 gr pinaatttia (tuoreen puutteessa käytin tölkissä myytäviä säilöttyjä lehtiä)
hyvää fetajuustoa (omani oli kuutio kooltaan n. 10 cm x 15 cm x 4 cm)
sitruunamehua
filotaikinalevyjä
kirkastettua voita

öljyä paistamiseen

Pidä filotaikinapaketti peitettynä aina yhtä levyä työstäessäsi - muuten ne kuivuvat. Itse käytin valmiiksi kolmionmuotoisia filotaikinalevyjä, kooltaan n. 20 cm x 25 cm. Penslaa levy kirkastetulla voilla ja levitä levylle n. 1,5 tl murennettua fetaa ja toinen samanlainen pinaattia. Käännä reunat sivusta täytteen päälle ja rullaa pituussuunnassa tiukaksi kääröksi. Pidä myös valmiiksi käärityt rullat peitettynä ennen paistamista. Paista muutaman rullan erissä kuumassa öljyssä, valuta talouspaperin päällä ja tarjoile. 

Ainiin - joissain versioissa pinaatin sijaan käytetään persiljaa.
14 kommenttia :

 1. Hyvää oli. - Konsultti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jatkat tuolla linjalla niin joudut tulemaan toistekin <3

   Poista
 2. Ensi kerralla osta Kanaki-merkiset filotaikinat, tule vielä parempi, vaikka tämäkin on ihana:-). Tästä kuvat taikinasta, Kanaki onkin ohut:
  http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2013/03/juusto-kananmuna-filo-piirakka.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa - tuo näyttää juuri siltä miltä filotaikinan mun mielikuvissa pitäisikin näyttää! Iso kiitos vinkistä!

   Poista
  2. Mä ostin juuri tuollaista ohutta filoa sieltä Hawler marketista. Nappasin sen sieltä pakastealtaasta summanmutikassa.

   Poista
 3. Täälläpäinhän tuollaisia kutsutaan marokkolaisiksi sikareiksi(onko tuttua?) ja useimmiten lihatäytteellä.Mutta tuollaisia juustotäytteisiä voisin minäkin syödä;:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, se onkin hauskaa kun Lähi-itää ympäri matkustelee ja törmää samoihin ruokiin aina vaan uusilla nimillä :-) Tykkään niistä lihatäytteisistä kyllä ja paljon...

   Poista
 4. Ihania ruokia teidän turkkilaisessa illassa ollut! Täytyisi itsekkin varmaan joskus kokeilla.

  VastaaPoista
 5. Joten kuten mulla myös oli mennyt ohi ettet syö juustoa;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. koko elämän kestoista kammoa tässä nyt yritellään parannella... :-)

   Poista
 6. Minä voisin elää melkein vain juustoilla. Mutta vain melkein, olisihan sitä välillä saatava suklaatakin.;) Mielenkiintoisia herkkuja olet valmistanut.:)

  VastaaPoista
 7. Aikaisempi kommenttini saattaa löytyä roskapostien joukosta, kun se on tästä nyt hävinnyt.;) Jostain syystä blogger usein siirtää kommenttini roskaposteihin. Taitaa katsoa, että pelkkää roskaa tuo tyyppi vain kirjoittaa.:D Usein löydän myös muiden kommentteja roskapostien joukosta omassa blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no kääk. enpä ollut tietoinen moisen spammi-inboxinkaan omistamisesta! nyt on sitten käyty dyykkaamassa sekin tyhjäksi :-) ja elä huoli- kone on väärässä. Sinä mitään roskaa kirjoittele :-)

   Poista