torstai 25. huhtikuuta 2013

Turkin herkkuja: Icli köfte

Jokaisella reissulla syödyt ruoat ovat opettaneet minulle jotain uutta. Kreikassa opin mm. sen, kuinka kaneli ei olekaan vain omenapiirakkaa varten vain tuo etenkin lammasruokiin syvyyttä ja maanläheistä makeutta. Kuten vaikka näissä icli köfteissä.


Muualla Lähi-idässä tämä herkku tunnetaan myös nimellä kibbeh. Kyseessä on jauhelihasta ja bulgurista tehtyyn taikinakuoreen leivottu lihapulla ja yksi katuruokasuosikeistani. Bulguria minulla ei ollut, mutta kuskusia oli, joten otin vapauden korvata sen sillä. Turkkilaisen illan vieraat tykkäsivät ja yksi heistä - tunisialainen - jopa takasi, että kyllä näillä minulle Lähi-idästä aviomies löytyisi...





15 kpl tai 7 isoa

kuori


2,5 dl kuskusia
150 gr lampaan jauhelihaa
1 sipuli raastettuna
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 tl maustepippuria
1 tl tomaattipyrettä

täyte


1 pieni sipuli
100 gr lampaan jauhelihaa
1 tl maustepippuria
1 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
3/4 dl lihalientä
2 rkl pinjansiemeniä
1,5 rkl hienonnettua minttua
1,5 rkl hienonnettua persiljaa
suolaa, pippuria



Keitä kuskus pakkauksen ohjeen mukaan ja höyrytä kuivaksi. Sekoita muiden ainesten kanssa blenderissä tasaiseksi massaksi. Mausta ja anna levätä peitettynä jääkaapissa tunnin verran.

Pehmitä sipuli täytettä varten öljyssä pannulla. Lisää mausteet ja sitten lammas. Ruskista. Lisää lihaliemi ja anna kiehua kosteahkoksi massaksi. Lisää lopuksi pinjansiemenet ja yrtit. Anna jäähtyä.

Jaa kuoritaikina kolmeen osaan ja niistä jokainen viiteen. Pyörittele palloksi ja tasoita kämmenellä ohueksi levyksi. Laita keskelle muutama teelusikallinen täytettä ja taita levy sen ympärille. Tasoita pinta kostutetulla sormella - tämä tekee pinnasta tiiviiin ja pitää täytteen sisällä paistettaessa. Toinen tapa näiden täyttämiseen on muovailla täyte pieniksi "kebabeiksi", tehdä kuoriseoksesta pitkulaisia palleroita, puhkaista niihin sormella reikä ja täyttää sitten se sillä kebabilla, tasoittaen päät sitten kostutetulla sormella umpeen.

Jäähdytä tunnin verran jääkaapissa ennen paistamista. Paista sitten öljyssä kullanruskeiksi. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile. Omistani tuli hieman turhan tummanpuhuvia. Sitä se joka paikkaan repeäminen (lue: viininjuominen ja kokkaaminen) teettävät...


Ja parhaimmillaanhan nämä ovat vastapaistettuna keskellä Istanbulin katuvilinää. Tai tsatsikilla Töölössä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti