sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Soppasunnuntai: papuja ja pekonia

Tiedättehän ne sellaiset syylliset nautinnot? Sellaiset asiat, joiden nautiskelua ei oikein kehtaa tunnustaa (etenkään ruokablogissa)? Tölkkipavut tomaattikastikkeella ovat yksi minun listallani komeilevista (ja voitte uskoa, että tuo lista on piiiiiiiitkä...)

Tänään soppasunnuntain keittiössä vuorossa on valkoisia papuja. Mutta ilman tomaattikastiketta. Tai tölkkejä. Valkoiset pavut ovat yllättävänkin monikäyttöisiä - itse olen käyttänyt niitä mm. erinäisissä perunamuusia vaativissa tehtävissä korvaamassa osan perunasta. Tänään sillä jatkettiin soppasunnutaiteemaa. Nämä keitot vaan alkavat olla niin helppoja ja nopeita että eihän näihin oikein edes reseptejä vaadita...

Valkoinen papu on sikäli kiitollinen raaka-aine, että sen mausteeksi käy melkolailla mikä tahansa. Etenkin soseutettuna siinä on sellaista maanläheisyyttä, että korianterinsiemenen ja jeeran liitto tuntuu hyvältä. Yrteistä tähän voi käyttää maun ja maustekaapin tilanteen mukaan myös rosmariinia tai persiljaa. Mutta tuon maanläheisyyden vuoksi loraus sitruunamehua tai raastettu sitruunankuori on paikallaan, koska se keventää ja nostaa niitä makuja.





Mitä tahansa papuja kannaattaa kerralla liottaa ja keittää isompi satsi, jota sitten voi pakastaa sopivissa erissä. Tai sitten voi toki aina ostaa valmiiksi keitettyjä... Ihan sellaisenaan ilman sitä tomaattikastiketta ja sen sokereita niitä löytää halvimmalla Lähi-itään erikoistuneista etnisistä kaupoista, sillä siellä päin maailmaa papuja ja muita palkokasveja paljon käytetään. Toisin kuin tuota pekonia... Mutta on se vaan niin, että ei se mistään ainakaan huonompaa tee!






Toki tämän voisi tehdä ilman pekoniakin ja kasvisliemeen - minä vain olen niin fakkiutunut tuohon kanaliemen käyttämiseen keitoissa...


Yhdelle

1/2 pienehkö sipuli
1 ison paahdetun valkosipulin tahna 
(tai enemmän  riippuen siitä, kuinka valkosipulista tykkää)
240 gr keitettyjä, valkoisia papuja (isoja tai pieniä)
reilu 2 dl kanalientä
1 tl timjamia
1/3 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl (no ok, 1 rkl!) pekonikuutioita 

Freesaa sipuli ja valkosipuli öljyssä/ voissa/ niiden sekoituksessa. Lisää pavut ja pyörittele pannussa hetki. Lisää sitten kanaliemi ja keitä, kunnes pavut ovat kuumia läpikotaisin. Heitä sitten blenderiin ja sekoita samettisen tasaiseksi. Lisää nestettä, mikäli haluat juoksevampaa.  Kaada takaisin pannuun ja mausta suolalla (varoen, mikäli käytät pekoniakin) ja pippurilla sekä haluamallasi yrtillä. Lorauta mukaan vielä (halutessasi) sitä sitruunamehua tai sitruunankuorta ja tarjoile.

Paista pekonikuutiot pannulla. Aloita aika miedolla lämmöllä jotta se rasva tirisee niistä ulos ja auttaa niitä paistumaan ihana rapeiksi. Kaada sitten keiton päälle ja vroom - alle kymmenen minuutin oli ruoka taas pöydässä!





6 kommenttia :

  1. Kanaliemen kannattaja täälläkin, sunnuntaita.
    Noissa kasvisliemi(ammeissa tai kuutioissa, luomu tai ei) on yleensä jokin niin voimakas aromi, joka peittää alleen kaiken muun. Kanaliemi on miedompaa ja monikäyttöisempää.

    VastaaPoista
  2. Juuri selailin pinterestissä keittoja, kun jotain sellaista tekisi mieli. Olen ollut todella fakkiutunut samoihin resepteihin papujen kanssa, joten tätä täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Keittoja tulee nykyää harvakseltaan tehtyä,mutta tää herätti jälleen mielenkiinnon soppia kohtaan :)

    VastaaPoista
  4. Keitot ovat ihania, mutta meillä on menossa salaattikausi... tätä kyllä voisi testata sillä valoiset pavut ovat yksi minunkin suosikeistani (ja joo, kun tehdään englantilaista aamiaista niin ehdottomasti purkista tomaattikastikkeessa...)

    VastaaPoista
  5. kuulostaa aivan tavattoman herkulliselle! ne yksinkertaisimmat ovat useimmiten ne parhaat

    VastaaPoista
  6. no niin yksinkertainen tuokin on että eihän siinä ole reseptiä edes nimeksi :-) mutta yritetään nyt sitten keventää edes vähän - voi sitten taas niiiiin paljon paremmalla omatunnolla kiertää ravintoloita ja juhlia synttäreitä ja vappua ja valioliigan mestaruutta ja ja ja... :-)

    VastaaPoista