maanantai 29. huhtikuuta 2013

Ihmeellinen Israel

Israel on maa, jossa olen viettänyt paljon aikaa. Se on hämmentävä, kiehtova, poikkeuksellinen, väsyttävä ja paikoin turhauttavakin maa. Mutta koska tämä on minun blogini ja minun keinoni ylläpitää ja vaalia elämässäni onnellisuutta tuovia asioita, en aio mennä politiikkaan. Sitä varten on olemassa muut foorumit. Ja kärsivällisemmät ihmiset. 
Mutta jopa huolimatta kaikesta maassa kokemastani (sota, evakuointi, miehitys, muutama pommiuhka) veri sinne vetää aina vain uudestaan. Jerusalem on kaikessa hullussa ja väliin absurdissakin uskonnollisuudessaan (siellä on kokonainen sairaala joka on erikoistunut Messiaana itsenään pitäviä...) pyhä. Sitä vain ei voi olla tuntematta.


Ja se, miten se jossain niinkin pienellä alueella kuin Jerusalemin vanhassa kaupungissa saa niin monia muotoja... Se on sanoinkuvaamatonta. Samaan aikaan korvissasi kaikuvat hepreankieliset rukoukset Itkumuurilla, minareeteista kaikuvat rukouskutsut ja kirkkojen kirkonkellot.
Jaffa on ihan kävelymatkan päässä Tel Avivin naapurissa, mutta tunnelmaltaan ihan oma maailmansa. Perjantaisin siellä järjestettävä kirpputori on kokemisen arvoinen. Vaikka saattaakin  johtaa harkintakyvyn hetkelliseen pettämiseen. Viimeeksi löysin itseni tinkaamasta upeasta antiikkisesta kilim- matosta,  joka oli isompi kuin koko asuntoni, kaksi kertaa kalliimpi kuin mihin minulla olisi koskaan ollut varaa ja jossa lisäksi oli norsun mentävä reikä.  

Jaffasta löytyy lisäksi viehättäviä pikkuravintoloita ja Tel Aviviin verrattuna ihanaa rauhaa. 
Ja Tel Aviv... voi Tel Aviv. En usko koskaan pääseeni siellä kotiin ennen aamuviittä. Energia siinä kaupungissa on jotain uskomatonta.
Mikäli ihan paikan päälle haluaa mennä menoa ihmettelemään, on se nykyään huomattavasti helpompaa Finnairin suorien lentojen myötä.  Muillekin kiinnostuneille suosittelen lisäksi tuokiokuvia Israelista tarjoilevaa Appelsiinipuun alla - blogia!

7 kommenttia :

 1. Ihania kuvia (ja niin tutun näköisiä) Totta,täällä on jotain,joka vetää puoleensa sellaisia jotka ovat täällä olleet,eikä sitä voi aina edes selitellä.Jaffa on ihana ja siellä tuleekin oltua usein,ja kirpputorille vien aina ulkomaiset vieraat (jos vaan ovat sellaisesta kiinnostuneita).

  VastaaPoista
 2. Shalom Israeliin! Ihania kuvia, ihania muistoja tuosta ihmeellisestä maasta, jonne kaipaan yhä uudestaan ja uudestaan. Voipi olla, että tulevana kesänä makaan juuri kuvassa olevalla upealla TellAvivin hiekkarannalla ja pulahdan välillä Välimeren aaltoihin.Ja voi kun alkoi tehdä mieli falafeliä, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi että se meri on siellä ihan uskomattoman lämmintä! Toivottavasti pääset reissuun nauttimaan ja luomaan uusia muistoja:-)

   Poista
 3. En ole aiemmin lukenut blogiasi, löysin sinne sattumalta. Olisin kiinnostunut kuulemaan, asutko Israelissa ja jos asut, oletko asunut kauan ja mikä sinut sinne vei? Ehkäpä noihin olet jo vuosien varrella jossakin blogikirjoituksessa vastannut, siitä minulla ei ole tietoa. Meillä aurinko paistaa lupaavasti, toivottavasti saamme vihdoin viimein lämmintä. Siellä kaukana aurinko paistaa jo ihanasti ja just sitä kaipaan. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tätä blogia on kirjoitettu vasta muutama kuukausi, mutta tällä hetkellä elämä jakaantuu Andalusian ja Töölön välille. Israelissa olen opiskellut, tehnyt gradututkimusta ja lomaillut muuten vain. Länsirannalla olin puolestaan töissä. Töissä olen lisäksi ollut Tunisiassa, opiskellut Englannissa ja matkustanut noin 20 muussa maassa, ja näiden reissujen muistoja pidetään yllä mm. tämän blogin resepteissä :-) Tervetuloa mukaan!

   Poista