tiistai 30. huhtikuuta 2013

Aurinko nousee Lähi-idästä: shakshouka

* * * 

For English please see here


* * * 


Jos se ilta Tel Avivissa venähtääkin pitkälle aamuun, on apu aina lähellä. Tarkalleen ottaen Allenbyn ja Bialikin kulmassa. Siellä, Carmel- torin kulmilla kun sijaitsee yksi lempikahviloistani maailmassa: Cafe Bialik. Se on auki aamusta myöhään iltaan ja samanaikaisesti yhdessä pöydässä saattaa istua myöhäistä iltaansa aamiaisella lääkitseviä, toisessa shoppailukierroksensa lomassa lounastavia leidejä ja kolmannessa päivän ensimmäistä bisseään nautiskelevia rakennusmiehiä. 

Toisinaan siellä on jazzia, toisinaan runonlukuiltoja. Mutta ennenkaikkea siellä on aamiaista. Ja sitä tarjoillaan koko päivän. Eikä mitä tahansa aamiaista, vaan shakshoukaa - kaikki vaivat parantavaa aamiaisihmettä. Cafe Bialik on ensimmäinen paikka, missä sitä vuosia sitten ensimmäistä kertaa söin. Siitä lähtien se on ollut vakiopaikkani, nimenomaan sen mausteisella merguez- makkaralla varustetun versionsa ansiosta.

Ja koska sieltä Roslundilta löytyi niin houkuttelevia merguez-makkaroita, niin ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, mihin ne päätyisivät... Toki makkarat voi hyvin myös jättää pois tai ne voi korvata jollain muulla makkaralla kuten chorizolla tai muulla lammasmakkaralla. Tässä tapauksessa tomaattimurskaan kannattaa lisätä 1-2 teelusikallista harissatahnaa.

Boker tov, ystävät hyvät! Hyvää huomenta!






Shakshouka - israelilaiset mausteisessa tomaattikastikkeessa hyydytetyt munat:


Kahdelle

100 gr (tuore) makkaraa (merguez tms.)
1 pieni sipuli tai 1/2 isommasta, hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1/2 tl chiliä
1/2 tl pimentónia/ paprikajauhetta
1/2 tl juustokuminaa jauhettuna
1/2 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1/4 tl kanelia
1/2 vihreä paprika, noin sentin kuutioina
1/2 keltainen paprika, noin sentin kuutioina
1/2-1 tlk tomaattimurskaa
(1 - 2 tl harissatahnaa)
2 kananmunaa
kourallinen persiljaa
suolaa, pippuria

Purista makkara ulos kuorestaan peukalonpään kokoisiksi nokareiksi ja ruskista pannulla öljytilkassa. Lisää sitten pannuun sipuli, valkosipuli ja mausteet. Anna pehmetä hetken makkaroiden rasvassa. Mikäli käyttämäsi makkarat ovat vähärasvaisia, lisää hieman öljyä. Älä anna palaa. 

Lisää sitten lohkottu paprika ja anna niidenkin pehmetä muutaman minuutin. Kaada perään tomaattimurska (ja harissa). Suolaa, pippuroi ja anna seoksen muhia kannen alla vielä kymmenisen minuuttia. 

Tee seokseen kaksi reikää ja riko kananmunat niihin. Anna hyytyä joko kannen alla liedellä tai siirrä pannu 200-asteiseksi lämmitettyyn uuniin. Kypsennä kunnes munat ovat haluamasi kypsyisiä. 

Itse pidän siitä, kun valkuainen on jo hyytynyt, mutta sisusta on vielä ihanan pehmeää ja valuvaa siihen leikatessa - tähän menee vajaa viisi minuuttia. Täysin hyytynyttä keltuaista varten kypsennysaika on on munien koosta riippuen vähän vajaa 10 minuuttia. Muista, että munat jatkavat kypsymistään seoksen lämmössä vielä uunista ottamisen jälkeenkin!

Ripottele pinnalle persiljaa, tarjoile hyvän leivän kanssa jolla mopata ne viimeisetkin muruset ja tunne kuinka voimasi alkavat hitaasti palata...





6 kommenttia :

  1. Mietinkin eilen mikä se sun torin lähellä oleva lempparikahvila onkaan ja ihana kahvila tuo onkin ja siinä samassa voi katsella ohikulkevia ihmisiä;D
    Mmm,shakshouka,nami.Usein tulee tehtyä,tosin ilman noita makkaroita;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun kuvien näkeminen just siitä kadunkulmasta herätti taas kyllä niin kaukokaipuun :-)

      Poista
  2. Onpas taas uusi tuttavuus tämäkin ruoka. Merguez käivärää ei vaa iha tahdo löytyä :) hyvää vappua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. merguez on kyllä surullisen vaikeatsi löydettävissä täältäkin... pitää käyttää luovuutta :-)

      Poista
  3. Shakshouka on oikea energialatinki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. näin on :-) tuolla nousee päivä nousuun vähän vaikeammankin illan jäljiltä :-)

      Poista