perjantai 1. toukokuuta 2015

Kalncieman torilla* * * For English please see here

* * * 

Kalncieman pieni puutaloalue (jota ei ilmeisesti äännetä yhtään niinkuin se kirjoitetaan) on suloinen pieni nähtävyys Riikan vanhan kaupungin vieressä virtaavan Daugava-joen toisella puolen. Aluetta on viime vuosina kunnostettu ja elvytetty ja se onkin nykyään Teurastamon kaltainen aktiivinen kulttuurikeidas. 

Siellä järjestetään niin konsertteja, elokuvanäytöksiä, näyttelyitä kuin muita kulttuuritapahtumia - etenkin kansallisten juhlapyhien aikaan. Mutta ei meitä sinne kulttuurinnälkä vienyt, vaan lauantaisin järjestettävä Farmer's market.

Kesäisin markkinat järjestetään myös sunnuntaisin. Alueelta löytyy myös ravintola ja viinibaari. Päivän pimetessä ja valojen syttyessä alueen yllä riippuviin lyhtyihin saa tunnelmallisempaa paikkaa hakea.

Julkisilla lähimmäksi pääsee trolleybus-linjoilla 5, 9, 12 ja 25 tai raitiovaunulinjalla 2. Taksi on toki helpoin, koska se menee aina juuri sinne minne sinäkin!
Käsitöiden lisäksi tarjolla on ihan kaikenlaisia paikallisia artesaanituotteita, joista kaltaiseni punavuorelaiskuplassa asuja ei saa viininjuonniltaan (ja punaviherpiipertelyltään) tarpeekseen. Niin vihanneksia...
...kuin lihaa kaikissa kauniissa muodoissaan. 

Ihan kaikki ruokaympyrän osa-alueet on huomioitu - täältä löytyy myös leivonnaisia.

Kalnciema onkin oiva tilaisuus tutustua paikallisiin erikoisuuksiin. Niinkuin vaikka sklandrausisiin - karjalanpiirakan tapaan ruiskuoreen leivottuun, porkkanalla ja/tai perunalla täytettyyn ja kuminalla maustettuun (!) makeaan (!!) piiraaseen.
Tai sitten kotiinviemisiksi voi ostaa tätä toista paikallista erikoisuutta: hampunsiemenistä tehtyä voita. 

(Tämä keski-ikää lähestyvä porvaristäti kyllä epäilee, etteivät myyjälle muutkaan hampputuotteet tuntemattomia olleet...)

Kalncieman kaltaiset torit ovat pientuottajille elintärkeä mahdollisuus esitellä ja myydä tuotteitaan ja kyllä - täältä on mahdollista ostaa myös alkoholia, kuten paikallista viiniä. Niinkuin kaupoistakin. Ja huoltoasemilta. Ja viinibaareista. Ja erikoiskaupoista. Jotenkin tämä kaikki onnistuu ilman valtion monopolin valvontaa. On se kumma.

Tämä tuottaja, Abavas,  oli meille sen helmikuisen lounaan ansiosta tuttu jo entuudestaan ja latvialaisista viinitiloista on tämä ehdottomasti kiinnostavin. Ja ehkä kaikista hulluinkin. Nykyisen hedelmä- ja marjaviinituotannon lisäksi heillä on tavoitteena nimittäin myös rypäleviini. Ja vielä laadukas sellainen. Ja kaikki tämä ilmastossa, jossa perinteinen rypäle ei edes menesty.
Mitäs tykkäsitte? Joko alkoi suuta kuivaa? Olisiko aika levähtää hetki, jättää Riika taakse ja suunnata Latvian landelle? Vai olisiko jo historian ja kulttuurin vuoro?* Matkajärjestelyt toteutettu yhteistyössä Latvian valtion kanssa* 

______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


4 kommenttia :

  1. Mä kyllä vaan jaksan möllöttää ihmeissäni noita sun kuvia, upeita ! Täällä huudellaan sitä kulttuuria, tunnetusti landehommat pyritään aina jättämään viimeiseksi ;)

    VastaaPoista
  2. joku museo vois olla kyllä kans kiva!

    VastaaPoista