tiistai 10. joulukuuta 2013

Bangers and mash

Joulunalusaika saa minut aina kaipaamaan takaisin Lontooseen. Minun Lontooni on nimenomaan talvinen ja jouluvalojen täyteinen. Mielikuva, jota tähän aikaan suurkulutuksessa oleva Rakkautta vain- elokuva ainoastaan vahvistaa.

Muuttaessani Lontooseen ja asuntooni Edgware Roadille seitsemän minuutin kävelymatkan päähän Oxford Streetistä oli minulla ensimmäiselle illalle kaksi tehtävää: tehdä tulevan lukuvuoden opintosuunitelmani sekä löytää se paikallinen pubini. Pubi, Wargrave Arms löytyi. Opintosuunnitelma sen sijaan jäi arvattavasti tekemättä. 

Bangers and mash, eli makkarat muusilla on pubiklassikkojen kunkku. Omassani ruoan laatuun panostettiin, ja keittiötä pyörittävä Scott hankki joka viikoksi eri makkaraa laatutuottajilta, joiden alkuperä liitutaululla ylpeästi ilmoitettiin. 

Omani tulivat Hakaniemen hallista - sesonkiherkkua hirvimakkaraa sekä Ahvenanmaan karitsasta tehtyä lammasmakkaraa. Scott olisi epäilemättä arvostanut molempia!

Muusin tein tällä kertaa juureksista. Mutta ettei meno nyt liian terveelliseksi äityisi, niin paistoin pekonimuruja rapeaksi ja ryyditin muusin niillä. Makkaroille puolestaan hauduttelin karamelisoiduista sipuleista ja tummasta lagerista ihanan syvänmakean sipulikastikkeen jossa sitten kylvetin makkarat kypsiksi. "Tämä maistuu mummon rakkaudella tekemältä!" huudahti lounaalle saapunut Tsatsikimestari onnessaan (olisi ehkä paikallaan käydä keskustelu siitä, kuinka vanhaksi hän minua oikein luuleekaan...!)

Itse en edes yritä kehua tätä ruokaa. Näkyyhän se (kaihin ja ikänäönkin läpi) että hyvää se oli. 





Reilu annos neljälle, vähän kohtuullisempi kuudelle

8 hyvää tuoremakkaraa (yhteensä n. 1 kg)

Juures-pekoni-muusi:

4 isoa perunaa
1 iso porkkana
2 naurista
300 gr pala lanttua
4 isoa paahdettua valkosipulinkynttä (ohjeet täällä)
n. 200-300 gr voita (ei tullut ihan tarkalleen mitattua, nääs)
(maitoa)
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl juustokuminaa
suolaa, valkopipuria
1 pkt (140 gr) pekonia

Kuori juurekset ja höyrytä tai keitä suolatussa vedessä kypsiksi (Huomaa, että eri juureksilla on eri kypsymisajat - porkkanassa kestää kauiten). Kun juurekset ovat kypsiä, soseuta voin kanssa, purista joukkoon valkosipulin tahna ja lisää tarvittaessa (kuumaa) maitoa haluamasi koostumuksen saavuttamiseen. Mausta (varoen suolan kanssa, sillä pekonissa on sitä aika lailla).

Leikkaa pekoni pieneksi, paista pannulla rapeaksi (aloittaen miedolla lämmöllä, pekoni ehtii rapsakoitua ilman palamista), valuta keittiöpaperin päällä ja sekoita muusin joukkoon ennen tarjoilua.

Tumma sipulikastike:

3 isoa sipulia
1 rkl voita
2 dl tummaa lageria
2 laakerinlehteä
1 reilu rkl balsamicoa
5 timjaminoksaa
4-5 dl vahvaa liha-tai riistalientä
mustapippuria


Kuori ja siivuta sipulit. Kuumenna pannulla voita ja anna sipuleiden pehmetä. Lisää balsamico, laakerinlehdet ja timjaminoksat ja jatka karamelisointia n. 40 minuuttia. Tarkista välillä, että pannussa on tarpeeksi nestettä jotta sipulit eivät pala pohjaan. Lisää sitten olut ja lihaliemi. Jatka kypsentämistä parikymmentä minuuttia kunnes kastike on alkanut tiivistyä lisäten tarvittaessa nestettä. Lisää kastikkeeseen makkarat ja anna niiden hautua kypsiksi. 






_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         



10 kommenttia :

  1. Mmmm... Senkin......! Näyttää ja kuulostaa ihan liian hyvältä :)

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. no sitä se oli - niin sielua ja ruumista lämmittävää!

      Poista
  3. Mikäs on muuten teidän Gibraltarin paras pubi ruuan suhteen? Nimim. 12 yötä Andalusiaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ikävä kyllä Gibraltarilta ei ole suuria elämyksiä löytynyt - jopa sellaisten "kunnon vanhanaikaisten" pubien ruokatarjonta on osoittautunut pettymykseksi... :-(

      Poista
  4. Minä tykkään kovin enkkuruoasta, niillä on niin hauskat nimetkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kun se on hyvää, se on HYVÄÄ. oli se maine sitten mitä tahansa :-)

      Poista
  5. Ohhoh mkä mäjäys ! :D Maistuis kyllä, ehdottomasti !

    VastaaPoista