Ja jos joulupöytään meinaa silakkata laittaa, niin prosessi on aloitettava aika lailla än-yy-tee-nyt.
Parhaimmillaanhan tämäkin on ihanan tumman, maltaisen leivän kanssa. Kokeile vaikka saaristolaisleipää tai viikunaista joululimppua. Sitten vielä snapsi käteen ja kah, kun on kystä kyllä!
400 gr silakkafileitä
Kypsytysliemi:
1,25 dl etikkaa
5 dl vettä
1 rkl suolaa
Maustekastike:
1 dl sinappia
2 rkl sokeria
reilu 1/2 tl valkopippuria (jauhettua)
1,5 rkl valkoviinietikkaa
2 isohkoa paahdettua valkosipulinkynttä (ohje täällä)
1 dl öljyä
1/2 dl vettä
1 tl suolaa
1 reilu rkl hienonnettua tilliä (n. 1 dl kukintoja)
Sekoita sinappi, viinietikka ja mausteet keskenään ja lisää sitten öljy voimakkaasti sekoittuen. Kun ainekset ovat kunnolla sekoittuneet, lisää vesi ja sekoita kermaisen tasaiseksi seokseksi. Asettele silakat (lasi)purkkiin kerroksittain kastikkeen kanssa. Anna tekeytyä muutaman päivän ajan ennen tarjoilua. Heiluttele purkkia tarvittaessa, jotta kastike leviää tasaisesti.
Toim. huom. Toki tämän voi tehdä sillistäkin - leikkaa silloin kaupasta ostamasi sillit leveyssuunnassa reilun sentin siivuiksi ja anna maustua kastikkeessaan kylmässä seuraavaan päivään.
Silakka on kyllä hyvää(paitsi silloin kun sitä paistetaan niin se haju on kamala....).Pitäisi ostaa sardiineja,niin voisi tehdä tämänlaista.
VastaaPoistaen ole kyllä vielä tähän päivään mennessä saanut silakkaa josta en olis tykännyt :-) Tää oli kyllä hyvää - onneksi olin yksin niin ei tarvinnut hävetä sitä että nuolin purkinpohjankin :-)
PoistaKyllä tulee mieleen joulupöytä ja alku napostelut :) Näitä on kaiketi samanlaisella ohjeella meilläkin jouluna tehty. Ootko kokeillu ranskankermasilakoita?
VastaaPoistavoin kertoa, että joulupöytään jäi vain tyhjät purkit - kaikki ehti mennä :-) ranskankermapohja mulla oli niissä sitruunasilakoissa ja hummerisilakoissa. Niitäkin kyllä tekis taas mieli...!
Poista